fbpx
-0.8 C
София

Акционерите на Nokia гласуваха продажбата на мобилното подразделение на компанията

Най-четени

Вчера се състоя важно събитие за Nokia и Microsoft – акционерите на финландската компания гласуваха продажбата на мобилното подразделение. Както се очакваше, съгласие бе постигнато. Сега остават формалностите под формата на одобрение на покупката от регулаторните органи. Страните възнамеряват да приключат сделката окончателно през 1-вото тримесечие на 2014 г.

Отбелязва се, че за продажбата на мобилното подразделение са гласували 99,7% от акционерите, присъстващи на срещата, които сумарно притежават около 80% от ценните книжа на компанията. Част от акционерите са били против продажбата на „националното богатство“, но повечето са одобрявали прехвърлянето на телефонния бизнес в ръцете на Microsoft.

Припомняме, че Microsoft придобива мобилното подразделение на Nokia (Devices and Services) за 7,17 милиарда долара (5,44 милиарда евро – 3,79 милиарда за самата компания и 1,65 за патентното и портфолио). Американската компания ще плати за Nokia и всичките и патенти по-малко от платените през 2011 г. за Skype (8,5 милиарда долара).


Стивън Елоп ще поеме поста вицепрезидент в Microsoft (на същото подразделение – Devices and Services). Заедно с него към Microsoft ще се присъединят още 32 000 души.

Детайлите на почти 7,2-милиардното споразумение включват предаване на Microsoft на марките Lumia и Asha, докато търговската марка Nokia остава собственост на финландската компания. На Microsoft ще и бъде позволено да произвежда под тези марки мобилни устройства за не повече от 10 години.

Финландският производител няма да може да използва марката Nokia до края на 2015 г. (т.е., почти две години след приключване на сделката). Освен това, в рамките на 30 месеца след подписването на споразумението финландците няма да могат и да преотстъпват марката на никой друг производител на мобилни устройства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини