Великобритания съди Qualcomm заради прекалено високите цени на смартфоните

3
1565

Британската група за защита на потребителите Which? заведе съдебно дело срещу американския производител на чипове Qualcomm, като го обвини в използването на своето доминиращо положение на пазара. Според Which?, Qualcomm завишава цените на своите чипове и на таксите на производителите на смартфони, които след това прехвърлят към милионите жители на Великобритания във вид на по-високи цени на смартфоните.

Британците изискват заплащане на нанесената вреда на притежателите на смартфони на Apple и Samsung, които са закупили своите мобилни устройства след 1-ви октомври 2015 година. Според документацията към съдебното дело, правото на тази компенсация имат 29 милиона британци, които трябва да получат обезщетение в размер средно на 17 паунда. Не е сложно да се пресметне, че цялата сума възлиза на 482,5 милиона паунда или около $683 милиона.

„Ние считаме, че практиката на Qualcomm е антиконкурентна и към днешен ден от джобовете на британските потребители са взети около 480 милиона паунда и това трябва да бъде прекратено“ – заяви Анабел Холт (Anabel Hoult), генерален директор на Which?, в своето изявление пред медиите. „Ние съвсем ясно предупреждаваме, че ако компании като Qualcomm прибягват към различни манипулации, нанасящи вреда на потребителите, Which? е готова да действа“.

Представител на Qualcomm заяви в интервю за телевизионния канал CNBC, че няма никакви основания за завеждането на подобно съдебно дело.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари