fbpx
5.8 C
София

Вижте резултатите от тестовете на iOS 15 върху старите модели iPhone

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Тази година Apple предостави избор: или да останете на предишната iOS 14 и да получавате само актуализации на защитата, или да надстрои платформата си до iOS 15. Наскоро бяха проведени подробни тестове, където бе установено как се държи петнадесетата ОС на настоящите модели iPhone. По-долу ще разбирам дали си струва актуализирането на операционната система.

Производителност

Работата на 15-тата версия беше сравнена с iOS 14.8 и 13.7. На първо място, измерванията са направени върху смартфони, пуснати преди 2016 г. (iPhone 6S, първо поколение iPhone SE и iPhone 7). Що се отнася до синтетичните тестове, в инструмента Geekbench 5 разликата в числата между системите се оказа незначителна: около 1-2%.

Отбелязва се обаче, че актуализацията е повлияла върху скоростта в ежедневните задачи. И не към по-добро – след преминаване към iOS 15, старите iPhone отварят програмите забележимо по-бавно. Това се отнася както за стандартния софтуер, така и за приложенията на трети страни.

Ако се наблюдава по-бързо стартиране на дадено приложение под новата версия, това е по-скоро изключение от правилото. Вероятно причината за този спад се крие в липсата на оптимизация за стария хардуер. Разбира се, има вероятност ситуацията да се подобри с iOS 15.1.

Интересен резултат се наблюдава и при iPhone 8 с iOS 15. След актуализацията, устройството според измерванията на Geekbench 5, работи с 16% по-бързо. Що се отнася до представянето в реалния живот, положението е по-добро от това при iPhone 7 и по-старите поколения. Изоставането от предишните версии на iOS е по отношение на работната скорост, но това е рядкост. Като цяло, iPhone 8 на iOS 15 работи също толкова добре, колкото и преди.

iPhone XR и iPhone 11 не получиха допълнителна бързина в бенчмарка – разликата може да се дължи на статистическа грешка. В същото време, действителната производителност не намалява, а само се увеличава: авторите на тестовете забелязват, че устройствата работят значително по-бързо.

Автономия

Нека разгледаме втория важен параметър – автономността на устройствата с iOS 15. Ето колко смартфона с различни версии на операционната система издържаха без презареждане:

Резултатите бяха смесени. Някъде има лек спад, като при iPhone SE. С петнадесетата версия на системата той издържа с 10-15 минути по-малко от предишната ОС. Някъде разликата беше по-голяма: според тестовете, автономността на iPhone XR с iOS 15 намалява с половин час. А при iPhone 6S – времето намаля с 36 минути.

Но в някои случаи, напротив, iOS 15 неочаквано подобрява автономията на батерията. iPhone 7 например работи с 29 минути по-дълго, отколкото с iOS 13. Животът на батерията на iPhone 8 също леко се увеличи: с около 10 минути. А при iPhone 11 почти не се наблюдаваха промени – разликата от 3 минути в полза на iOS 14 може да се пренебрегне.

Трябва ли да обновим до iOS 15?

Невъзможно е да се отговори еднозначно. Ако не се нуждаете от най-новите функции на iOS 15, по-добре е да останете на по-старите поколения (до iPhone 7). Тук всичко е банално: колкото по-нов е iPhone, толкова по-добре ще се държи той под новата версия на iOS. Решението трябва да се вземе в зависимост от устройството.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
БегиМани
БегиМани
1 месец

Нагризани боклуци… Сър… 🙂 🙂 🙂

Anon
Anon
Отговор на  БегиМани
1 месец

Why do Android people, seeth so much about Apple products? If you hated them so much as you claim, you should be avoiding them like the plague and not even be here.

It’s the equivalent of this:
Man, I hate chocolatey so much like I really hate it, but I’m constantly keeping up with all chocolate brands, news and keep spending time looking at it at the store BUT I REALLY HATE IT THOUGH.

BegiMani
BegiMani
Отговор на  Anon
1 месец

Защото е скъсан… Така е модерно сега да плюеш по всичко, което не може да си позволиш 🙂

БегиМани
БегиМани
Отговор на  BegiMani
1 месец

Това което мога да си позволя ти не можеш и да си го помечтаеш с 2-те си мозъчни гънки!

Bill
Bill
Отговор на  БегиМани
1 месец

Не думай!

– Знаеш ли кой съм аз?
-Е кой може да си, в 7 часа сутринта, в трамвая?

Bill
Bill
1 месец

И след ъпдейт до iOS15, старите айфони са отлично работещи устройства. Браво Apple,за пореден път. Чудесно вложение на парите на клиентите.

propov
propov
Отговор на  Bill
1 месец

Браво, браво Господине! Хубаво ли Ви е, а дано ви мине…
Абе кой уважаващ себе си модерен човек ползва телефон от 2016та, 17та година. Тия сапунчета са вече или при баба и дядо или при децата. Не става дума за пари, а за това че след 2 до 3 години капацитета на батерията вече е Чао, ни камера като хората…абе не виждам смисъл да се хвалят тотално изостанали поколения, при това бурно развитие в сектора.

Anon
Anon
Отговор на  propov
1 месец

You could always replace the battery; the point is that iPhone is a good phone if you want a phone that you will use for a long time, like 4-5 years and not 1-2 years.

Ангел
Ангел
Отговор на  propov
1 месец

След почти 3 години ползване моят XR е с 92% здраве на батерията и спокойно издържа ден и половина без да съм си променял навиците на ползване на телефона. Вярно е, има някаква разлика спрямо това, колко издържаше като нов и сега, но това е може би в рамките на около 10тина %, което е нормално като се има в предвид отчетеното „здраве“ на батерията. Телефона върви все така бързо както преди. Ако нещо му стане на батерията – може да се смени за 90лв в оторизиран сервиз. Но най-вероятно догодина, като вече има достатъчно наличности от новия модел, ще… Виж още »

Гого
Гого
1 месец

Не знам как е с iPhone, но с 3 годишният ми Huawei Mate 20 Pro – всичко е както при покупката му. Единствено батерията вече държи около ден до два.

Срещу наркутицити
Срещу наркутицити
1 месец

3 часа работа!!! Значи новото отварачка 13 с могъщите 4 часа на работа е пушка за свидетелти на жобс.

ssh22
ssh22
1 месец

Незнам от кой руски сайт е взета/преведена тази статия (снимките са на руски език) но тези 3 часа време на работа или не са обяснени като хората, или са нещо друго. На всички е ясно, че автономността е далеч над 3 часа. Явно има нещо объркано или непреведено като хората.

Нови ревюта

Подобни новини