В новия фърмуер на Sony Xperia бе открит шпионски софтуер

0
53

Във фърмуера на новите смартфони Sony Xperia (тествани са моделите Xperia Z3),  бе разкрит софтуер, който е възможно да бъде използван като шпионско програмно осигуряване, което изпраща потребителските данни към китайски сървъри. Спирането на изпращането на данни може да стане само чрез блокиране на програмата MyXperia чрез командния интерфейс adb shell.

MyXperia непрекъснато изпраща запитвания и информация към външен китайски сървър чрез нестандартен протокол за обмен на данни. Програмата има правата да чете техническите параметри на устройството, да определя местоположението, да чете информацията от външната карта памет, да засича промените в настройките и взаимодействието с външни Bluеtooth устройства, да води статистика за използваните приложения, да блокира влизането в режим на понижена консумация на електрическа енергия и други. Един от признаците за наличието на шпиониращия елемент е създаването на папка „Baidu“ във файловата система на устройството, в която се появява базата данни  lightapps_v?.db с SQLite формат, която съдържа описаната по-горе информация.

Sony  призна, че такъв проблем има и съобщи, че това ще бъде коригирано още със следващото допълнение, което ще премахне изцяло приложението MyXperia. Оказа се, че това приложение служи за определяне местоположението на смартфона и неговото блокиране, в случай на кражба. За тази цел приложението използва не само Google Cloud Messaging, а и Baidu Push Notification за устройствата на територията на Китай, където достъп до услугите на Google няма и дава възможност на китайските специални служби да да проследяват, контролират и блокират смартфоните на някои потребители.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари