В своята нова ОС Apple нищо не е взела от Android

32
3219

По време на голямата презентация WWDC 2020 компанията Apple представи новата версия на своята мобилна операционна система – iOS 14. Едно от най-забележимите и обсъждани нововъведения станаха уиджетите на началния екран, които разделиха уеб пространството на два лагера.

Феновете на продукцията на Apple започнаха да защитават корпорацията, като заявиха, че Apple има много по-различен поглед на тази технология. Но точно както в Android уиджетите на iOS 14 могат да се поставят между иконките за папките и преките пътища към приложенията. Добавена е нова папка, в която са поставени само уиджети. Почитателите на Android побързаха да обвинят корпорацията от Купъртино в кражба на идеи от мобилната операционна система на Google, но се оказа, че не са прави.

Уиджетите в iOS 14 са съвременно развитие на Dashboard от операционната система macOS. Да напомним, че това е специален раздел, в който можеха да се поставят различни уиджети и неголеми помощни програми. Dashboard за първи път бе представен от Стив Джобс през 2005 година, като тази функционалност можеше да се използва в OS X 10.4. В актуалната към днешен ден ОС macOS Catalina компанията Apple се отказа от използването на подобен раздел.

В краткото видео, показано по-горе Стив Джобс демонстрира Dashboard още през 2005 година, а това е три години по-рано от излизането на първата версия на Android.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
32 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари