fbpx
-4.2 C
София

Да си спомним за Android 1.0: първите стъпки на зеления робот

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

На 23 септември 2008 година, вторник, генералните директори на компаниите HTC, Google, T-Mobile и Deutsche Telekom излизат на сцената, за да представят Android 1.0 – съвършено новата мобилна операционна система, както и първия смартфон, който работи под нейното управление. Това е мобилният телефон HTC Dream известен още и като G1 на мобилния оператор T-Mobile,

Тогава представителите на тези компании дълго говорят за това, как е била създадена новата платформа и се фокусират предимно върху подтикване на външните разработчици да създават приложения за Android. Според техните думи, те искат „да предоставят на потребителите многобройни нови устройства, приложения и онлайн услуги, за да могат хората да използват мобилния интернет в целия свят„.

 

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин излизат пред публиката на ролкови кънки. Брин, който счита себе си за гик, демонстрира първото приложение, което самият той е написал за Android. Това приложение засича времето през което хвърленият нагоре G1 остава във въздуха. И двамата много харесват новата платформа и подчертават нейния огромен потенциал.

Но какъв все пак е този Android 1.0? Какви функции предлага? Какви особености не му достигат? Всъщност тогава платформата се оказва изключително пълноценна и в същото време недовършена. Нека си припомним първите стъпки на Android в чест на неотдавнашната годишнина на тази операционна система.

Android 1.0 – нещо познато, но все пак различно

През есента на 2008 година съществува сериозна конкуренция между редица мобилни операционни системи. По това време iOS на Apple е само на една година и отстъпва на тогавашните лидери BlackBerry OS и Symbian в тази индустрия. Да не забравяме и за Windows Mobile и Palm OS. Създателят на Android съвместно с Google комбинират някой удачни елементи от тези вече добре развити платформи и добавят редица нови идеи, които и до днес са част от Android.

Android 1.0 има три основни панела на началния екран. Централният панел е основният, в който са разположени предварително инсталираните приложения и уиджети. Чрез плъзгане наляво или надясно става възможно в тази лента да бъдат добавени и други приложения и уиджети в другите екрани, а не само в началния. Използването на уиджети в Android е нещо съвсем ново за това време. Тогавашните платформи, като например Windows Mobile, която се управлява с единични докосвания на екрана, също има уиджети, но те не са така разнообразни и не предлагат богатите настройки на Android.

В Android 1.0 има специален панел с приложения. Той може да бъде извикан от активния прозорец чрез кликването върху специална иконка в долната част на екрана. Между впрочем, в основни линии функционалността на списъка с приложения е съвсем същата, каквато я виждаме и днес. Менюто за настройките на Android 1.0 е с почти същия дизайн, какъвто е при съвременния Android, но липсва менюто за бързите настройки. Между другото, в iOS 2, под управлението на която работят iPhone-те от това време, няма подобен панел с приложения, но нещо подобно има във Windows Phone и BlackBerry.

 

По това време се използват хардуерни бутони. Всички, които са използвали Android от самото детство на тази операционна система, със сигурност си спомнят тези бутони за нейното управление. Това са добре познатите Back, Home и Menu, които са необходими за осъществяването на навигацията и за някои допълнителни действия. По това време няма даже и софтуерна клавиатура. В G1 се налага използването на хардуерна QWERTY клавиатура за въвеждането на какъвто и да било текст. Към днешен ден тази платформа изцяло използва докосване и жестове за осъществяването на същите действия. От всички достъпни през 2008 година мобилни операционни системи само iPhone предлага изцяло сензорно управление чрез докосване на екрана. BlackBerry, Symbian и Window също изцяло зависят от физическите хардуерни бутони.

Реализацията на уведомленията в Android 1.0 също е изключително удачна и е в основата на уведомленията, каквито ги познаваме в наши дни. Една от най-характерните черти е тяхното кратко показване, а след това автоматично скриване, което оказва голямо влияние и на другите мобилни платформи, като на практика всички разработчици копират тази идея.

Активната лента за търсене на Google още от самото начало е вградена в началния екран и е жива и до днес. Нещо повече, дори съвсем ранната версия на това търсене включва автоматичното допълване на текста.

А какво да кажем за безопасността? Още тогава има възможност за използването на графичен ключ за отключването на екрана, който и днес се предлага като опция.

Приложенията

Apple представи своя магазин App Store заедно с iOS 2 през месец юли 2008 година, съвсем малко преди дебюта на Android. По това време централизираните магазини за приложения са нещо рядко. Повечето приложения се закупуват директно от разработчиците или от отделните онлайн дистрибутори. Тогава Google решава да копира тази идея от Apple.

За първите приложения за Android 1.0 може да се каже, че са донякъде примитивни, но функционални. Сред първите достъпни за потребителите са собствените приложения на Google, включително Gmail, календарът, калкулаторът, картите и дори YouTube. Външни приложения се предлагат в Android Market, който тогава се нарича Play Store. Самият Android Market 1.0 също е доста примитивен. Приложенията са малко и всичко е текст, който тук-там е разреден с някоя графика и картинки.

 

Само че тогавашната поща на Gmail вече поддържа такива важни неща, като например Push уведомленията, IMAP/POP и SMTP, което ѝ дава сериозно преимущество пред електронната поща на другите платформи. От друга страна YouTube създава проблеми, понеже тогавашните 3G мобилни мрежи просто не могат да осигурят необходимата честотна лента за видео. Тогава браузърът все още не се нарича Chrome. Той се базира на WebKit, но в началото не поддържа Flash.

Приложението за работа с камерата също не е нещо особено. Така например, всеки път когато се прави снимка изскача програмен прозорец, който пита какво искате да правите – да запишете, да настроите, да споделите или да премахнете кадъра. Всеки път. Няма никакви други по-особени функции и няма възможност за запис на видео.

Несъмнено достойнство на тази платформа са Google Maps. Въпреки че те са достъпни и на редица други платформи, включително BlackBerry OS, картите за Android са значително подобрени. Те включват Street View, възможност да се види реалния облик на търсения обект и други. Освен това, те вече поддържат панорамен изглед, което дава възможност на потребителите да изучат местността преди да посетят реалните обекти.

Полагане основите на бъдещия Android

Няма никакви съмнения, че Android 1.0 още от самото начало е един изключителен продукт. Той събира на едно място редица идеи и още на самия старт става изключително многообещаваща платформа. Но не всичко е толкова лесно. По това време единствено американският мобилен оператор T-Mobile предлага на територията на САЩ в смартфона G1, а на другите пазари това устройство не се появява чак до 2009 година. Като цяло смартфоните, работещи под управлението на Android, не се продават в големи количества, докато Verizon Wireles не представя Motorola Droid през есента на 2009 година – една година след излизането на тази мобилна операционна система. Но тогава вече всички започват да говорят за Android 2.0.

Трудно е да се опише колко са важни тези първи стъпки, понеже именно те полагат основата за развитието на Android. Тогава Google вече бърза да съобщи за бъдещите версии на тази платформа, включително Cupcake и Donut, в които интернет гигантът обещава, че ще бъдат добавени редица нови функции и ще бъдат поправени забелязаните бъгове. Всички започват да очакват следващите версии и не съжаляват. Нещо повече, Android бързо става най-популярната мобилна операционна система сред разработчиците и модерите, понеже е една отворена система, за разлика от  BlackBerry OS, iOS, PalmOS и Symbian.

Като цяло, пътят на Android е дълъг, но малко преди излизането на Android 12 може да се каже, че всичко се е развило много добре, като малко носталгия няма да не е вредна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини