Диаграма на поскъпването на флагманските смартфони от 2011 година до днес

10
1454

Миналата седмица бяха представени различаващите се по конструкция сгъваеми смартфони Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X с гъвкави екрани, които показаха, че $1000 долара вече не са много за флагмански смартфон от 2019 година. Да си припомним, че продажбите на Samsung Galaxy Fold са обявени за месец април при цена $1980, а Huawei Mate X ще излезе на пазара в средата на годината при цена $2600.

Bloomberg реши да изясни и по-нагледно да покаже поскъпването на флагманските смартфони през последните няколко години.

Началната точка на сравнителния анализ е 2011 година. Освен на сегашните пазарни лидери Samsung и Apple, Bloomberg е обърнал внимание и на Google и Huawei. Но трябва да се има предвид, че Bloomberg е американско издание и повече внимание обръща на американските модели. Получила се е следната диаграма:

Няма как да не забележим, че най-големият скок в цените става през 2017 година с излизането на Apple iPhone X. След това Samsung и Google също повишават цените на своите флагмани. Именно през тази година цените на скъпите смартфони се изравняват с цените на лаптопите от висок клас.

Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X са неоспоримите лидери в тази надпревара, но това е разбираемо, понеже в тези смартфони се използват съвсем нови технологии. Само че едновременно с това са се покачили и цените на традиционните флагмани в сравнение с предишното поколение.

Ако погледнем пазара като цяло, изводът не е утешителен за потребителите: смартфоните поскъпват. Според статистиките на IDC, средната цена на смартфоните към четвъртото тримесечие на 2018 година е нараснала от $542 на $575.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари