Ексклузивно: Apple се отказа от криптирането на резервните копия в iCloud

14
1577

През месец февруари 2016 година между Apple и ФБР възникна конфликт, който преля в публични обвинения, че компанията не желае да помогне в отключването на iPhone в делото по масовите убийства в Сан Бернардино. Тогава корпорацията от Купертино заяви, че неин основен приоритет е конфиденциалността на данните.

Но сега се оказа, че при резервните копия на цялата информация от iPhone, записана в iCloud, не се използва криптиране от край до край. Това значително улеснява работата на правоохранителните органи, понеже за да получат данните на даден обвиняем, те дори не трябва да имат достъп до неговия смартфон. Сега Reuters съобщи, че под натиска на ФБР Apple се е отказала от плановете си да разреши на потребителите да използват мощно криптиране на файловете си в iCloud.

Цитираните от Reuters източници твърдят, че именно ФБР е против мощното криптиране на данните в iCloud и Apple явно е решила повече да не дразни специалните служби. Според тази информация, през първата половина на миналата година Apple е предала на правоохранителните органи цялостните резервни копия на около 6 000 мобилни устройства и по този начин е удовлетворила 1 568 искания на специалните служби. Reuters допълва, че през втората половина на 2018 година в разпореждане на американските специални служби са се оказали всичките данни на над 14 000 потребителски акаунта.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
10 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

Ексклузивно: Нас не ни интересува Хапълката и ексклузивно грозния Айфоня,щот само 2% от нас са го облъчили да го земи.

Make Petrich Great Again
Make Petrich Great Again

И само 2% от Вас допринасят за нещо в тая обрулена от нископроизводителни олигофрени среда.

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

Едно хапълско говедо. И как си производител като купуваш нещо за 3500 , което струва 1500. Туйес като платените Ефове от Суджука на тройна цена.Бойко ти ли си ве?

gegegege
gegegege

В свободния пазар едно нещо струва толкова, колкото хората са готови да платят за него. Ако смяташ, че е надценено, то значи ти си гений и може да го произведеш и продадеш за по-малко. Действай, предприемачо.

Мирослав
Мирослав

Това е вярно до някъде. За нагласата на потребителите да закупят даден продукт влияят редица фактори. От лоялност на потребителите до ефективен маркетингов подход към продукта. Всъщност себестойността на определен продукт може да е значително по-ниска от пазарната цена, ако същият има добра реклама, добро позициониране на пазара и се определя като имиджов. Определящо за печалбата на тези продукти е не продадените бройки, а голямата разлика в гореспоменатото съотношение. За това печалбата от iPhone, заема най – голям процентов дял на този пазар.

Пламен
Пламен

2% не е много, лудите са повече.

Efix
Efix

Хмм, Apple – добре. Но ако „утре“ трябва да декриптират Huawei-ски телефон? Дали просто ще помолят китайците да им помогнат?

Make Petrich Great Again
Make Petrich Great Again

Телефонът на Епъл не може да се делриптира от тях, защото намат ключ, нито към облака, ключът се съхранява в телефона ти. Става дума за едностранно криптирано резервно копие, което ако искаш може и да не ползваш.

примат
примат

Бах маму, а как ако си загубиш телефона и си купиш нов възстановяваш изот облакот бе майна?! Нали ключа е в телефона ужким, а как резервното копие е четимо за по „малограмотни“ тюфлеци като мен остава загадка ….и провалих се на теста с планетите в сайта, само някои въпроси успях да отговоря, ама язе не сам астро-физик, а парапитек стъпил здраво на земята ….

Make Petrich Great Again
Make Petrich Great Again

Това, че не разбираш какво казвам доказва, че нямаш АйФон. iCloud е маркетинговото и събирателно име на различни системи под една шапка, някои от тях работят напълно отделно една от друга, но за потребителя е нужно да се опрости като брандинг и концепция. Спирам дотук, защото сте малоулни и нямам време, внерги и нерви да обяснявам елементарни неща. Стой си на Андроид и Хуауей. Там със сигурност може да си сигурен, че Китай и Гугъл не те слушат…хаха

примат
примат

….а ти уверено следваш романа по Достоевски ‘)
Имам 3 телефона и единият е айСиктир просто работата ми изисква да съм ентелегентна парапитешка индженерна единица, а ако прочетеш по внимателно отговорът ми, то ще забелвжиш не само, че съм зле с Българската граматика, но и че ясно съм посочил, че за тюфлек, като мен разкодирането/декриптирането и четенето на данни на по ниско от потребителското ниво е част от професионалните ми навици с изключение на яденето и беленето на банани!

Make Petrich Great Again
Make Petrich Great Again

Заглавието е фалшиво, става дума за липса на криптиране от точка до точка, при това частично. Да обясня – всички данни в облака са криптирани двустранно. Данните от резервните копия, при това на част от тях – са криптирани само едностранно, т.е. Епъл имат ключ, става дума за три компонента. Решението, ако ви притеснява, е да ползвате АйКлауд, но резервните копия да ги правите локално, може пак да си ги чакйте криптирани в АйКлаоуд, разликата с другите криптирани е, че само вие ще имате ключа. Положението с Гугъл в същото. Причината е, че за тези компоненти е необходимо да се… Виж още »

примат
примат

В думите ти има логика и би било прекрасно да е така, но уви на практика не е така. В много концепции е заложен ZKP (Zero-Knowledge Privacy), но това е валидно и само за услуги предлагани от швейцарски фирми поради тяхното строго законодателство. Пример без да правя реклама е услугата pCloud, създадена от българи. Всички фирми/услуги и устройства продавани/сертифицирани от FCC на територията на 5 или 9 или 14 очи и техните спец служби разполагат с мастър ключовете! Ограмоти се, поучи малко особено.математика и криптография и тогава мисли и за Петрич и за плодовете и зелвнчуците! Ако прецениш нацвъкай ми… Виж още »

112
112

С две думи пак ги хванаха с празни приказки за сигурността.