fbpx
7.6 C
София

Спорът на ръководителя на Huawei с автора на Sapiens за опасностите от изкуствения интелект

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Развитието на технологиите ще доведе до възможността за „хакване“ на хората, точно както сега става с компютрите и смартфоните, предупреждава авторът на бестселъра Sapiens Ювал Харари. С него не е съгласен основателят на Huawei, който е уверен, че изкуственият интелект не е чак толкова опасен, колкото атомната бомба.

Основателят и генерален директор на Huawei Рен Джънфей, който заема 276 място в рейтинга на милиардерите, съставян от Forbes, и авторът на бестселъра „Sapiens. Кратка история на човечеството“ Ювал Ной Харари спориха за технологичната надпревара на въоръженията, което стана по време на Световния икономически форум в Давос. Forbes цитира основните тезиси на този интересен спор.

Ювал Харари:

Технологичната надпревара във въоръженията може да доведе до появата на „информационни колонии“. Напълно е възможно да се повтори ситуацията от XIX век: лидерите на индустрията отново ще управляват целия свят чрез икономически и политически методи. Съвременната надпревара във въоръженията е в същността си империалистическа надпревара на въоръженията. Ако някой има всички данни за една държава, на него не му е необходимо да праща там войници. Властите ще могат да „хакнат“ всеки човек, ако имат достатъчно развити биотехнологии. Много се говори за проникването в компютрите, смартфоните и банковите сметки, но реалната цел е хакването на конкретния човек. Ако имате достатъчно данни за мен, достатъчно информация за биологичните ми навици и притежавате мощна технология, то ще можете без особен труд да хакнете моето тяло, моя мозък, моя живот… По този начин вие ще знаете за мен повече, отколкото знам аз самият. Вече сме съвсем близко до токата, след която няма да има връщане назад. И никой не знае какво ще стане след това.

Рен Джънфей:

Технологиите се създават, за да се върши добро. Тяхното развитие служи за благи цели, а не за лоши. Развитието на технологиите се осъществява синхронно с нашата биологична еволюция. Обществото еволюционира и се разви до това, което виждаме днес – информационно общество. Бързото развитие на технологиите плаши хората и те се замислят кое наистина е добро и кое – лошо. Лично аз считам, че новите технологии са за добро. Те се създават, за да подобряват живота, а не да го разрушават. Когато се родих, в Япония бе взривена атомна бомба. Когато бях на 6-7 години се страхувах от ядрена война. Но не бива да забравяме за ползата от атомната енергия и използването на радиацията в медицината. Днес вече се страхуваме от изкуствения интелект. Но той не е така опасен като атомната бомба. Важното е, че той може да помага на цялото общество.

Ювал Харари:

Опасността от изкуствения интелект съвсем не е така очевидна като опасността от атомната бомба. Хората добре разбират, че ако започне ядрена война, никой не може да спечели. Но те си мислят, че е възможно да се спечели надпреварата при технологичните оръжия, в които се използва изкуствен интелект. Не е възможно. Властите на САЩ все още не разбират какви могат да бъдат последствията от използването на изкуствения интелект.

Рен Джънфей:

Докато властите на САЩ все още не разбират последствията от използването на изкуствения интелект, то китайските власти дори и не са започнали да се замислят върху това. А ако се бяха замислили, щяха да започнат по-добре да финансират образованието и изследванията в тази област. Китай не може пълноценно да развива изкуствения интелект, понеже работата в тази област изисква твърде много ресурси, изследвания от нов тип и т.н. Целият свят се занимава с изучаването на изкуствения интелект, но едва ли през следващите 20-30 години ще стане възможно да се „хакне“ човека. По-вероятно е ИИ да се използва в производството.

Ювал Харари:

Много технологии са опасни и всички ние разбираме това. Логиката в надпреварата на въоръженията е в това, че каквото направи Америка, същото прави и Китай, а ние не бива да оставаме настрана. Помнете, че ако правителството има достатъчно информация за мен, то ще може да предсказва моите решения по добре от мен самия. Ако някой разполага с пълната информация за кандидата за президент на Бразилия например, или за кандидата за поста на председателя на Върховния съд на САЩ, включително и какво са правили в колежите докато са били на по 20 години, то какво да кажем – това свободна страна ли е или „информационна колония?“.

Рен Джънфей:

Когато някой учен открие нещо ново, той споделя откритието си с целия свят. Днес целият свят е свързан. Различните и разнообразни технологии са свързани помежду си. Спомнете си че преди време измислиха автомобила, но днес има огромен брой различни модели, които се конкурират помежду си.

Ювал Харари:

Правителството непрекъснато създава инструменти за наблюдение и следене. Ако продължат по същия начин, то хората може да започнат да създават собствени инструменти за наблюдение на правителствата. Това е начинът. Някой специалист може да създаде например софтуерен инструмент, използващ алгоритми с елементи на изкуствен интелект, за да може внимателно да се наблюдава корупцията. Щом има антивирусни програми за персоналните компютри, нека да създадем нещо подобно за човешкото съзнание. Нещо, което може да ви защити, ако някои поиска да ви „хакне“ и манипулира.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини