fbpx
7.9 C
София

Ето как подслушването на BlackBerry е помогнало на САЩ да се бори с международните престъпници

Оригиналът е на Thomas Brewster

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Разсекретените преди десетина дни материали нагледно показаха по какъв начин BlackBerry е помагала на американските власти да се борят с международната престъпност.

На 18-ти август 2017 година на северозапад от галапагоските острови бреговата охрана на САЩ задържа четирима мъже, превозващи с помощта на бърз скутер с два мотора над 720 кг кокаин.

Федералните агенти следят скутера с помощта на вертолет. Когато нарушителите разбират, че са попаднали в капан, изхвърлят целия товар във водата. Но във всеки пакет има инсталирано GPS устройство, с помощта на което кокаинът може да бъде намерен по-късно и прибран. Престъпниците са опитали да се скрият, но вертолетът открива огън и бандата е обезвредена.

Със залавянето на тази огромна пратка властите са предотвратили внасянето на много голямо количество кокаин в САЩ. Самите контрабандисти са от Еквадор, а цената на целия товар е около $25 милиона. Арестувани са и четиримата от лодката, и са им предявени обвинения.

За прехвърлянето на на кокаина в по суша, въздух и вода, от юг чак до Охайо наркокартелът е създал сложна структура на много нива. Но престъпниците са допуснали сериозна грешка – за връзка помежду си са използвали телефоните BlackBerry. Докато наркобароните си пишели съобщения в месинджъра на BlackBerry, и по този начин уточнявали как най-добре да бъде доставен кокаина, без да привлекат вниманието на полицията, малко устройство в сървъра в Тексас без излишен шум събирало всички необходими данни.

По време на операцията, напомняща популярните полицейски сериали, агентите на американските специални служби още от месец юни 2017 година са получавали данните от този сървър. Действията на специалните служби са дали отличен резултат, което се вижда от разсекретените преди десетина дни документи на съда в град Охайо. Публикуваните материали са за 40-годишния роден в Гватемала Франциско Холон-Венецуела, известен в престъпните кръгове с прякора Ел-Торо (Бикът). Няколко дни преди това Ел-Торо е екстрадиран от Панама, за да застане пред американския съд.

Криптиращите ключове за BlackBerry

Месинджърът BlackBerry (спря да работи през месец април тази година) няма как да е удачен избор за която и да било престъпна групировка. Приложението криптира съобщенията, но производителят на тези смартфони разполага с криптиращите ключове, а и всички съобщения преминават през неговия сървър. В този конкретен случай правоохранителните органи имат напълно законното право да изискат от компанията криптиращите ключове и да декриптират съобщенията, чата, имейлите и т.н.

За сравнение във WhatsApp и Signal например, се използва криптиране от край до край – тоест, криптиращият ключ се създава в самия смартфон или друго компютърно устройство и се контролира единствено от собственика на този смартфон. При този вид криптиране компанията собственик на тази онлайн услуга няма как да декриптира комуникациите. И специалните служби трябва или да хакнат смартфона, или по някакъв начин да получат директен достъп до устройството. Но при международните престъпни групировки това е твърде трудно да бъде направено.

Остава неясно по какъв начин и кога Управлението за борба с наркотиците е получило достъп до сървъра на BlackBerry. Но е факт, че за инсталирането на проследяващото устройство към този сървър е издадено специално съдебно разпореждане, информацията в което е засекретена.

Без одобрението на правителството успехът на тази операция би бил под голям въпрос. Дейв Девилърс (Dave DeVillers), който се кандидатира за федерален прокурор на южния окръг на Охайо признава:

„Без това съдебно разпореждане нямаше да има никакво дело. Единствено благодарение на този документ успяхме да разкрием престъпния сговор, да намерим престъпниците и да спрем контрабандата“.

Пресслужбата на BlackBerry заяви, че „не коментира конкретните случи за предоставяне на достъп на правоохранителните органи„. Но преди това компанията нееднократно публично обявяваше своята позиция относно криптирането на данните. За разлика от технологичните гиганти Google и Apple, производителят на смартфони BlackBerry винаги е бил готов да даде криптиращите ключове при искане от страна на властите, при условия, че има валидно съдебно разпореждане.

През 2016 година се появи информация, че канадската полиция е декриптирала над един милион съобщения на месинджъра BlackBerry при разследване на убийство през 2010 година. Но тогава декриптиращият ключ на BlackBerry можеше да се използва за декриптирането на съобщенията не само от един смартфон, а и на много други. Редакцията на Forbes се обърна към министерството на правосъдието на САЩ, за да изясни, дали следователите в рамките на воденото от тях разследване на дейността на голям наркокартел, са могли да получат достъп до съобщенията и на други потребители на същия месинджър, които нямат нищо общо с воденото разследване. Към датата на публикуване на този материал, отговор все още няма.

BlackBerry не е единствената голяма технологична компания, оказала съдействие на властите и следствието, за да може да се прихване огромна пратка от наркотици. Съдебното разпореждане засегна и Google акаунта на един от заподозрените. Според следователите, акаунтът се е използвал за координиране на следващите доставки на наркотици.

Към днешен ден месинджърът Telegram на Павел Дуров осигурява изключително надеждно криптиране от край до край на целия трафик. Руските власти многократно се опитваха да блокират Telegram, но не успяха. Самият месинджър става все по-популярен в целия свят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини