11.2 C
София

Защо приемането на USB-C за общ стандарт може да не е добра идея?

Най-четени

Eвропейската комисия отправи категорично послание към производителя на iPhone тази седмица, като обяви новата си политика, която ще изисква всички смартфони да приемат USB-C портове за физическо зареждане с цел намаляване на електронните отпадъци, както и въвеждането на единен стандарт за удобството на потребителите.

Разбира се, еднозначно ясно е, че най-засегната от тази потенциална директива ще бъде Apple, която от години получава намеци и предупреждения от Европейския съюз и неговите органи, че е редно да влезе в крак с останалата част от смартфон индустрията и да приеме повсеместния стандарт. През годините компанията имаше различни аргументи да не го направи – главно те могат да бъдат обобщени до това, че според Apple приемането на единен стандарт би намалило иновациите в сферата, а промяната на стандарта сега, когато компанията вече не доставя своите флагмански устройства със зарядно в комплекта, аргументът е, че преминаването от Lightning към USB-C би струвало високи разходи на потребителите, които вече са се снабдили с аксесоари за своите смартфони, както и би довело до генерирането на огромни количества електронни отпадъци.

До известна степен първият аргумент на Apple не е лишен от смисъл. Приемането на общ, единен стандарт за смартфоните, би означавал, че този стандарт трябва да бъде сертифициран от ЕК и да е преминал през определени нива на технически изисквания, одобрение и гласуване. Към момента изборът не изглежда особено труден – почти цялата смартфон индустрия, с изключение на Apple, в момента разчита на USB-C стандарта, така че няма нищо по-логично от това той да бъде приет като повсеместен, тъй като и без това всички останали производители го използват. Но в дългосрочен план, това може да има негативен ефект върху темповете на развитие на технологиите за кабелно зареждане и комуникация на смартфоните. През годините, докато смартфоните по света тепърва правеха прехода между Micro USB и USB-C, а отделните производители поетапно въвеждаха стандарта – по върха на пирамидата от най-флагманските си продукти до най-бюджетните, всеки с времето си, Apple беше доста по-бърза с прехода. По това време, Lightning стандарта на компанията от Купертино предлагаше по-високи нива на водоустойчивост и прахоустойчивост, спрямо Micro USB.

Разбира се, втория аргумент на компанията, относно електронните отпадъци и разходите за клиентите, по-скоро отива в полето на това, че може да се очаква и свиване на печалбите на компанията, тъй като ще може да продава по-малко оригинални аксесоари, още повече и да прибира такси от лицензиране на патента за Lightning порта, както се случва в момента. Към момента Apple на практика има пълен контрол върху това кои компании произвеждат аксесоари за iPhone, като всяка компания, която не бъде официално лицензирана и не заплати необходимите високи патентни такси, може да бъде подведена под съдебна отговорност. Тези практики са част от програмата MFi на Apple, която означава, че ако един производител иска да създаде аксесоар за iPhone, било то зарядно устройство, адаптер или каквото и да било друго, трябва да премине през сертифициране от компанията.

Така например, ако искате да свържете външен дисплей, ще ви бъде необходим адаптер, одобрен от Apple. Импортирането на снимки и видеоклипове от SD карта или флаш устройство, също става с адаптер, сертифициран от Apple, като компанията таксува за това сертифициране производителите на аксесоари. Искате да използвате DAC устройство, за да се възползвате от новия звук на Apple Music с високо качество и без загуби? Отново ще ви трябва MFi устройство или USB адаптер, сертифицирани от Apple.

Същото, разбира се, няма как да се случва, когато става дума за устройствата на Apple, които работят с USB-C – като настолните компютри iMac и лаптопите MacBook например, с които може да бъде използван на практика всеки един аксесоар, продукт или периферия, които използват USB-C стандарта. С USB-C стандарта на вашия iPad можете просто да включите, което и да било флаш устройство, клавиатура, дисплей или произволни полезни допълнителни аксесоари, които подпомагат работата ви с тези устройства. Apple дори отбеляза този факт по време на последната си презентация, когато обяви новия iPad Mini. И разбира се, въпросния iPad може да се зарежда с всеки един адаптер, който поддържа необходимата мощност, въпреки че Apple препоръчва използването на оригинални аксесоари, тъй като е възможно, ако аксесоарите са нискокачествени, това да доведе до съкращаване на живота на батерията или на устройството.

Правилото на Европейската комисия теоретично би могло да направи същата универсална съвместимост налична и за iPhone, като притисне компанията да приеме USB-C стандарта за своите устройства, въпреки че досега Apple винаги категорично е отказвала да го направи. Но новата промяна може да означава, че вместо това Apple би могла да ускори плановете си за създаване на iPhone напълно без портове. Вместо да преминава към USB-C портове, компанията би могла да предприеме изцяло да елиминира портовете, като насочи потребителите си към собствени методи на зареждане – като по този начин отново ще има сертифицирани от нея безжични зарядни устройства, ако не се приеме и единен стандарт за технологиите на безжично зареждане, което обаче изглежда малко вероятно, предвид различните решения на ключовите предизвикателства в тази технология, които производителите на смартфони и разработчиците на иновативни аксесоари разработват, както и значителната разлика в техническите характеристики, въпреки немалкото общи параметри. 

Абонирай се
Извести ме за
guest
38 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини