10 C
София

Как ЕС планира да принуди всички производители на смартфони да преминат към USB-C?

Най-четени

Европейската комисия, изпълнителен орган на Европейския съюз, обяви плановете си да принуди производителите на смартфони и друга потребителска електроника да поставят единен USB-C порт за зареждане на своите устройства. Предложението няма да подейства особено разтърсващо за повечето производители на смартфони в света, тъй като вече от години тенденцията е да се залага на USB-C стандарта. Най-голямо въздействие това решение обаче ще има върху Apple, която продължава да залага на собствения си конектор Ligthning, а не на USB-C, за своите смартфони и таблети. Правилата имат за цел да намалят електронните отпадъци, като позволят на хората да използват повторно съществуващи зарядни устройства и кабели, когато купуват нова електроника.

В допълнение към телефоните, правилата ще важат и за други устройства като таблети, слушалки, преносими високоговорители, конзоли за видеоигри и камери. Производителите също ще бъдат принудени да направят своите стандарти за бързо зареждане съвместими и да предоставят на клиентите информация какви стандарти за бързо зареждане поддържа тяхното устройство. Съгласно предложението, клиентите ще могат да купуват нови устройства без включено в комплекта зарядно устройство – практика, която в момента се налага във флагманския клас смартфони.

Предложенията обхващат само устройствата, използващи кабелни, а не безжични зарядни устройства, каза еврокомисарят Тиери Бретон на пресконференция, като добави, че „има много пространство за иновации в безжичната мрежа“. Представител на Комисията впоследствие потвърди пред The Verge, че USB-C портът ще бъде задължителен само за устройствата, които се зареждат с помощта на кабел. Но ако дадено устройство се зарежда само с безжично зареждане, то тогава няма да има изискване да има инсталиран USB-C порт за зареждане. Това може да мотивира Apple да реализира своите продуктови планове за представяне на iPhone без порт за зареждане, с изцяло безжична технология.

За да стане закон, преработеното предложение на Директивата за радиосъоръженията ще трябва да се гласува в Европейския парламент. Ако бъде приет новия закон, производителите в крайна сметка ще имат краен срок от 24 месеца, за да се съобразят с новите правила. Парламентът вече гласува в подкрепа на новите правила за общ стандарт на зарядните устройства в началото на 2020 г., което показва, че новото предложение навярно също ще получи широка подкрепа.

„Зарядните устройства захранват всички наши най-важни електронни устройства. С все повече устройства се продават и все повече зарядни, които често не са взаимозаменяеми или дори не са необходими. Слагаме край на това“, написа еврокомисарят Тиери Бретон. „С нашето предложение европейските потребители ще могат да използват едно зарядно устройство за цялата си преносима електроника – важна стъпка за увеличаване на удобството и намаляване на отпадъците.“

„Европейските потребители бяха достатъчно разочаровани от това, че цял куп несъвместими зарядни устройства се натрупват в чекмеджетата им. Дадохме на индустрията достатъчно време да измисли свои собствени решения, сега е настъпил моментът за законодателни действия за въвеждане на общ стандарт за зарядните устройства“, каза изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисията Маргрете Вестагер.

Днешното предложение е фокусирано върху порта за зареждане на устройствата, но Комисията казва, че в крайна сметка не надява да осигури „пълна оперативна съвместимост“ и в двата края на кабела – тоест не става дума само за единно приемане на USB-C като стандарт за зареждане на устройствата, но и за цялостна комуникация между отделните устройства, като например преносими и настолни компютри и смартфони, както и свързване на отделните зарядни устройства. С други думи, на по-късен етап Европейската комисия вероятно планира или поне би насърчила масовото приемане на кабелите USB-C към USB-C като единен стандарт.

Предложенията идват след гласуването в Европейския парламент през януари 2020 г., когато депутатите гласуваха нови правила за общ стандарт на зарядните устройства. Към 2016 г. количеството на произведените електронни отпадъци в ЕС възлиза на около 12,3 милиона метрични тона.

Най-голямото въздействие на новите правила вероятно ще се усети от Apple, която продължава да доставя телефони с конектор Lightning, за разлика от все по-масово навлизащия USB-C порт- Към 2018 г. около 29% от зарядните устройства за телефони, продавани в ЕС, са използвали USB-C, 21% са използвали Lightning, а около половината са използвали по-стария стандарт Micro USB, според оценките на ЕС, цитирани от Ройтерс. Тези съотношения вероятно са се променили значително през последните две години, тъй като USB-C замени Micro USB във всички смартфони, с изключение на най-евтините телефони с Android.

Усилията да се накарат производителите на смартфони да използват един и същ стандарт в рамките на ЕС датират от поне 2009 г., когато Apple, Samsung, Huawei и Nokia подписаха доброволно споразумение за използването на общ стандарт.  През последните години индустрията постепенно прие Micro USB и наскоро USB-C като общ стандарт за зареждане. Въпреки че тези споразумения и пазарни течения успяха да намалят стандартите на практика до три – Micro USB, USB-C и Ligtning, а през следващата година навярно те ще се свият и до два основни – USB-C и Lightning, вместо всеки отделен производител на залага на собствен стандарт за зареждане на устройствата си – практика, която не беше изключение в зората на смартфони, регулаторите заявиха, че тези доброволни споразумения не отговарят на целите.

Apple е едно от най-забележителните изключения в тази насока, тъй като на практика компанията никога не включи Micro USB в смартфоните си и остана напълно дистанцирана от този стандарт, като по времето на ерата на интерфейса, компанията предлагаше 30-пинов конектор за зареждане на смартфоните си.

Apple заяви, че не е съгласна с днешните предложения в изявление. „Оставаме загрижени, че строгият регламент, изискващ само един вид конектор, потиска иновациите, а не ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света“, каза представителят на компанията пред Ройтерс. Марката също така възрази по-рано срещу предложенията, като тогава каза, че по този начин хората ще бъдат принудени да изхвърлят огромно количество електронни отпадъци, тъй като ще трябва да се отърват от настоящите си Lightning захранващи устройства.

Въпреки че продължава да използва Lightning, Apple положи собствени усилия да намали електронните отпадъци от зарядните устройства. Миналата година компанията спря да доставя захранващи адаптери в кутиите на най-новите си устройства iPhone и започна да ги доставя само с кабел Lightning. Този ход на компанията обаче беше посрещнат със смесени реакции, като някои потребители смятат, че това е помогнало повече на печалбите на Apple, отколкото на опазването на околната среда.

Докато законодателите на Европейския съюз се фокусират главно върху кабелни зарядни устройства, безжичното зареждане става все по-популярно сред смартфоните и до голяма степен безжичните зарядни технологии днес се фокусират около един единствен кросплатфромен стандарт: Qi. Имаше дори слухове, че следващото поколение флагмани на Apple може да бъде представено единствено с безжично зареждане и да остане без кабелен порт. На този етап идеята изглежда все още далечна, но не е изключено, ако европейското законодателство в крайна сметка бъде прието, което ще даде срок от 24 месеца на производителите да започнат да спазват новите разпоредби, Apple отново да избере заобиколен маршрут и да не постави USB-C портове на смартфоните си, като вместо това ги направи съвместими единствено с безжично зареждане.

Потребителите от години приветстват идеята двете взаимно разединяващи се еко системи – на Android и Apple, в крайна сметка да приемат единен стандарт, поне що се отнася до зареждането на устройствата, и трансфера на данни през кабел към компютър. Техническите разлики в параметрите и възможностите на двата стандарта – на USB-C и Lightning, далеч не са толкова значими, нито има толкова колосални разлики в дизайна на накрайниците на двата интерфейса, че приемането на единен стандарт да е невъзможно или да има прекалено висока цена за производителите и потребителите. По-скоро, досега Apple използваше собствения си стандарт по маркетингови причини.

Абонирай се
Извести ме за
guest
24 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини