8.1 C
София

Европейският съюз подготвя единен стандарт за зарядните на смартфоните, но Apple е против

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Утре Еврокомисията официално ще предложи законопроект, предвиждащ използването на единен стандарт на зарядните устройства за смартфони, таблети и слушалки. Нововъведението може да окаже значително влияние на бизнеса на Apple, която традиционно използва несъвместими с продукцията на конкурентите стандарти.

Изпълнителните власти и законодатели на Европейския съюз се опитват да прокарат идеята за единен стандарт на зарядните за мобилни устройства от вече над 10 години. Счита се, че това ще е по-добре за околната среда и ще е по-удобно за всички потребители. Освен това Еврокомисията настоява да има продажби на зарядни устройства отделно от самите мобилни устройства.

Основен опонент на тази инициатива е Apple със своя кабел Lightning, който не е съвместим с нито едно друго устройство, освен с мобилните устройства на корпорацията от Купертино. Според американския технологичен гигант, единният стандарт ще съдържа иновациите, ще създава големи количества електронни отпадъци и дори, кой знае защо, ще дразни потребителите.

Конкуренцията обикновено използва USB кабели, а в сегашното поколение на електрониката масово се използва симетричния USB Type-C порт и съответните кабели.

Според статистиките от 2018 година, половината от продадените модели мобилни устройства са били с USB micro-B портове, 29% са имали USB Type-C портове и само 21% – Lightning.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини