Защо NASA иска да снимате дървета с телефоните си

0
876

Поредният космически експеримент на NASA включва заснемането на земната флора. Сателитът ICESat-2 на агенцията има задачата да определя височината на дървета от космоса. В тази връзка NASA създаде нов инструмент за учени като нас, които искат да помогнат за реализирането на изчисленията. Това, което ви трябва, е смартфон, приложението, едно дърво, и опционално рулетка.

ICESat-2 сателитът беше изстрелян през септември миналата година и носи инструментът, наречен ATLAS. Той излъчва около 60 хиляди импулса светлина към земната повърхност всяка секунда. Том Нюмън от NASA го описа като „принципно космически лазер“. Учените изследват позицията на сателита, времето, през което светлината стига обратно до него и ъгъла на падане. Така те могат да определят височината на водните и земните ледове, на релефа и дори на дърветата. Знаейки колко високи са те, можем да преценим здравето на световните гори и стойността въглероден диоксид, който те могат да консумират.

Изчисленията на ICESat-2 вече са направени, задачата на потребителите е да ги потвърдят. Нюмън обясни:

„Не можете да накарате група ученици… да отидат в Антарктика и да проверят дебелината на леда… но можете да ги помолите да си изкарат телефоните, когато са навън. Имате толкова интересни неща за изследване във вашия заден двор, така че можете да направите някои измервания, които да ни бъдат полезни.“

В Android/iOS апликацията NASA GLOBE Observer можете да изберете между различни инструменти за измерване. Можете да правите наблюдения върху облаци, терен и вече дървета. Когато отворите новата функция, ще бъдете запознати с принципа на работа. Трябва да имате предвид, че криви и паднали дървета не помагат за изчисленията. Започвате с правене на снимка на вашето дърво от определено разстояние, след това се приближавате непосредствено до основата. Приложението би трябвало вече да може да калкулира височината.

От пускането на функцията NASA е идентифицирала вярно над 700 изчисления от 20 различни страни. А учените на агенцията са жадни за още изследвания.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за