Специалистите на Вашингтонския университет показаха, как може да се зареди смартфон с помощта на лазер от другия край на помещението.

При тестовете, на корпуса на устройството е закрепена плоска батерия, към която е насочен лазерен лъч, излъчваш в близкия инфрачервен диапазон. От разстояние 4,3 метра лазерът осигурява 2 W електрическа мощност и зарежда телефона също толкова бързо, както и с използването на USB порт.

Източникът на лазерно излъчване автоматично разпознава готовността на смартфона за зареждане с помощта на програма, която генерира слаби ултразвукови сигнали, недостъпни за човешкото ухо. Използва се автоматизирана акустична система за локализация, която позволява смартфонът да бъде оставен навсякъде – например на масата, и да се зарежда по безжичен път.

Използва се и система за безопасност от четири допълнителни лазерни лъча, които изключват инфрачервения излъчвател, когато сигналът прекъсне – например, ако някой мине между лазера и смартфона.

За разсейването на излишната топлина от инфрачервения лазерен лъч се използва малък оребрен алуминиев радиатор, разсеяната топлина в който се използва от малък термогенератор, който дава допълнително енергия на батерията.

Учените пресметнаха, че тяхната система може да подава зарядна енергия на площ 100 квадратни сантиметра от разстояние до 12 метра.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за