fbpx
4.8 C
София

Излезе дванадесетата версия на фърмуера UBports

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Проектът UBports, който взе във свои ръце разработването на мобилната платформа Ubuntu Touch, след като от нея се отказа компанията Canonical, публикува фърмуера OTA-12 (over-the-air) за всички поддържани смартфони и таблети, които вече имат фърмуер, базиран на Ubuntu. Обновяването е достъпно за смартфоните OnePlus One, Fairphone 2, Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 2013, Meizu MX4/PRO 5, Bq Aquaris E5/E4.5/M10. Фърмуерът се базира на Ubuntu 16.04. Да напомним, че компилацията OTA-3 се базира на Ubuntu 15.04, а от OTA-4 нататък бе осъществен преход към Ubuntu 16.04. В рамките на този проект се работи и върху експерименталния порт на десктоп средата Unity 8, която наскоро бе преименувана в Lomiri.

Новата версия на UBports е характерна най-вече с прехода към новите версии Mir 1.2 и графичната среда Unity 8.20.  В следващата версия се очаква появата на пълноценна поддръжка на всички Android приложения, което се осъществява благодарение на проекта Anbox. В новия фърмуер UBports са включени финалните промени, подготвени от Canonical за Unity8. Прекратена е поддръжката на интелигентните области (Scope) и е премахнат традиционния начален екран, вместо който се използва новия интерфейс на приложението App Launcher.

Дисплейният сървър Mir е обновен от версия 0.24 още от 2015 година на версия 1.2 и по този начин е осигурена поддръжката на клиенти, използващи Wayland протокола. Поддръжката на Wayland засега не е достъпна за Android устройствата, но вече има компилации за едноплатковия Raspberry Pi и PinePhone. Следващата стъпка ще бъде преходът към Mir 1.8, който ще бъде значително по-лесен.

Други промени

Променена е цветовата палитра с цел осигуряване на по-контрастно разделяне на текста и фона.

Извършена е оптимизация на диалозите и надписите на всички предлагани по подразбиране приложения. Изменен е външният вид на някои от елементите на управление чрез показване на изкуствен релеф на някои бутони и иконки.

Подобрена е виртуалната клавиатура. Добавена е възможност за превключване на клавиатурата чрез жест плъзгане надолу в полето, където се въвежда текста. Двойното докосване върху поле за въвеждане на текст води до превключване от режим за маркиране към режим на показване на курсора. Бутонът Done сега дава възможност да се излезе от всеки един режим.

В настройките на браузъра Morph е добавена опция за управление премахването на текстовите бисквитки.

В устройствата с многоцветни светодиоди е добавена цветова индикация на заряда на акумулаторната батерия. При нисък заряд индикаторът започва да мига с оранжев цвят, при зареждане цветът става бял, а когато батерията е заредена той става зелен.

При FairPhone 2 е осигурено автоматичното превключване на SIM картата в 4G режим без да се налага ръчното превключване на другия слот в 2G режим

За Nexus 5, OnePlus One и FairPhone 2 в ядрото на системата е добавен драйвер, необходим за стартирането на Anbox – средата за стартирането на Android приложения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини