В средата на миналия месец САЩ забрани на американските компании да доставят компоненти и софтуер за ZTE до 2025 година.

Забраната важи както за процесорите Snapdragon, използвани в смартфоните на ZTE, така и за софтуера и онлайн услугите на Google.

Какво се случи

Преди две години ZTE бе санкционирана, понеже наруши забраната за експорт на американски технологии в Иран. ZTE продаде някои технологии за строителство на базови станции за мобилни връзки. По този начин компанията загуби възможността да закупува от американските си партньори компоненти и софтуер за своите устройства.

В крайна сметка ZTE се съгласи да заплати глоба от $890 милиона, да уволни четиримата виновни за тази случка топ-мениджъри и да накаже още 35 служителя. Това бе официално съобщено от министерството на търговията.

Сега се разбра, че китайският производител е излъгал.

Вместо наказание за провинилите се, ZTE е дал на тези служители и мениджъри специално възнаграждение. Подобно въпиещо поведение не може да бъде игнорирано.

В крайна сметка САЩ забрани на американските компании да продават на ZTE компоненти и софтуер, включително операционната система Android. А в началото на месец май американските власти забраниха продажбите на техниката на ZTE на американските военни поради нарасналия риск.

До какво доведе това

Поради забраната, ZTE загуби най-големите си доставчици на хардуер и софтуер. Американските компании нямат право да взаимодействат с китайската компания.

В резултат от забраната, тази седмица основните операционни дейности на ZTE бяха прекратени.

Последствията са съкрушителни. ZTE прекрати продажбите на своите устройства за неопределен срок. Всички смартфони бяха изведени от продажба от Alibaba Group и прехвърлени към Taobao. Затворен е онлайн магазинът на ZTE.

Nikkei Asian Review съобщи, че някои китайски мобилни оператори продължават да продават смартфоните на ZTE, но са останали съвсем малко бройки. Производството напълно е спряно.

Компанията изгуби доставките си от САЩ. Както и лиценза, даваш право за инсталирането на Android. Дейността на ZTE няма как да продължи.

 


Ето как една забрана може да разруши репутацията и дейността на една комерсиална компания. PhoneArena счита, че китайците сами са си виновни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари