В App Store на Apple обикновено има по-малко проблеми със сигурността, отколкото в Google Play Store, но това не е спряло съмнителните приложения да се промъкнат между пукнатините. Изследователи по сигурността от Wandera откриха 14 игри, всички от които комуникират със същия сървър, използван за контрол на малуера Golduck за Android.

Докато самите приложения изглеждат безвредни, те идват предварително заредени с реклами. Би било възможно да се използват тези реклами, за да подмамят потребителите да предоставят разрешение за достъп на злонамерен софтуер, инсталиран извън App Store, казват експертите на Wandera.

Apple засега не коментира, но достъпът до приложенията вече е ограничен. Те все още технически са в App Store, но бяха обявени като недостъпни в САЩ.

За Apple е сравнително лесно да се справи с такъв инцидент, като просто премахне приложенията. Това обаче може да остави значителен брой потенциални жертви, ако създателите решат да прокарат зловреден софтуер към вече отворените за него телефони. Sensor Tower оценява, че 14-те приложения са били изтеглени близо 1 милион уникални пъти. Това са много потенциални зарази, дори ако само малка част от тази група телефони се свързва със зловреден софтуер.

След всичко казано дотук, констатации като тази са още едно напомняне за изтегляне само на тези приложения, които познавате, на които можете да се доверите, дори ако операторът на магазина обикновено е добър при мониторинга на опасните програми.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари