fbpx
2.2 C
София

Намаляването на синьото излъчване на смартфоните наистина не помага на очите

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Последно време хората започнаха да обръщат все повече внимание на вредното влияние на синята светлина, която се излъчва от екрана на смартфона. През изтеклата една година редица разработчици представиха приложения за Android и iOS с така наречения „нощен режим“. Някои програмисти добавиха и тъмна тема, която към края на деня погася синята светлина и по идея трябва да намали напрежението в очите на потребителите.

Нощният режим е предназначен преди всичко за облекчаване на заспиването чрез промяна на цветовата температура от студено синя светлина на по-топла жълточервена. Считаше се, че синият свят въздейства на организма и след залеза на Слънцето нарушава заспиването през нощта.

Но според резултатите на ново изследване, проведено от доктор Тим Браун от университета в Манчестър, тази идея е по-добре да бъде забравена. Екипът на професор Браун показа, че студената и хладна светлина вечерта и ярката и топла светлина през деня, на практика не вредят на организма.

Причината за този ефект е, че нашият мозък възприема сумрака във вид на убити сини цветове, а ярката и топла дневна светлина ни подсказва, че трябва да сме бодри. Учените откриха, че високото ниво на яркостта на дисплея вреди много повече на здравето на нашия организъм, отколкото синьото излъчване. Ето защо, според професор Браун, най-важното е да бъде намалена яркостта на дисплея, а цветовата температура няма особено голямо значение за очите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Д-р Х
Д-р Х
1 година

Не го вярвам това. Изпитал съм го.

той
той
1 година

Не мога да повярвям, че трябва да си професор от нз кой университет, да похарчиш маса пари за изследвания, за да се сетиш…

dddd
dddd
1 година

Абсолютно невярно. След като си сложих филтъра, мога да спя спокойно и не се чувствам като премазан с багер.

Амд кръшър
Амд кръшър
1 година

Да и на мен ми пречи по-ярката светлина + трептенията на екрана.

Палустиниец
Палустиниец
1 година

По-меката светлина натоварва очите по-малко , а оттам и зрителния нерв.

Нови ревюта

Подобни новини