fbpx
-0.2 C
София

Нов метод за откриване на скрити камери с помощта на обикновен смартфон

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Експерти от Сингапур и Южна Корея представиха нов метод за откриването на скритите шпионски камери с помощта на съвременен смартфон, оборудван с Time of flight (ToF) сензор за определяне на дълбочината на сцената.

Time of flight е метод за измерване, базиран на отразената светлина, като за бързото измерване на разстоянията до обектите става чрез засичане времето на полет на излъчената от ToF сензора лазерна светлина. Специалистите напомниха, че скритите миниатюрни шпионски камери, които все по-често се поставят в хотелските стаи и тоалетните са вече голяма заплаха за конфиденциалността в целия свят.

На пазара се предлагат специални устройства за откриване сигналите на скритите камери и на друга подобна електроника, каквито са например уредите CC308 + и K18. Много неща могат да се направят и със специализирания софтуер за с отворен код, но това е твърде трудно за начинаещи потребители. Към днешен ден смартфоните са нещо обикновено и новата технология с име LAPD (Laser-Assisted Photography Detection) явно е по-удобна, отколкото пренасянето на едно специализирано устройство.

При направените тестове LAPD открива 88,9% от скритите камери, докато невъоръженото човешко око открива само 46% от същите шпионски камери. Интересно е че специализираният детектор на сигнали K18 открива 62,3% от тези камери.

И още, LAPD има най-ниско ниво на фалшиви положителни резултати (16,67%), докато при специализирания уред K18 те са 35,2%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини