Нов чип за мобилни устройства защитава от смущенията без загуба на силата на сигнала

0
245

На многолюдни места, като например на стадиона по време на футболен мач, комуникацията често прекъсва. Радиосигналите, изпращани и приемани от многобройните устройства, могат да предизвикат смущения, които забавят работата им и изтощават техните батерии. Традиционните методи използват различни филтри за блокиране на обхвата на сигналите, но те са тромави, скъпи и имат високи производствени разходи. За да решат проблема, учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) предложиха нов чип, способен да блокира определен тип смущения почти без загуба на силата на сигнала.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили нова архитектура на чип, която блокира нежеланите сигнали на входа на приемника, без да влошава неговата производителност. Техният приемник блокира дори мощните нежелани сигнали, без да внася допълнителен шум или неточност в операциите по обработка на сигнала.

Специалистите са използвали т.нар. архитектура на смесителя. Това означава, че когато радиочестотният сигнал бъде приет от устройството, той незабавно се преобразува в нискочестотен сигнал, преди да бъде изпратен към аналогово-цифровия преобразувател за извличане на цифровите битове, които сигналът съдържа. Този подход дава възможност на радиоприемника да покрива широк диапазон от честоти, като същевременно филтрира смущенията, близки до работната честота.

Но приемниците със смесител имат недостатъци: те са податливи на определени видове смущения – хармоничните смущения. Хармоничните смущения идват от сигнали, чиято честота е кратна на работната честота на устройството. Така например, ако устройството работи на честота 1 GHz, то сигналите с честота 2 GHz, 3 GHz, 5 GHz и т.н. ще предизвикат хармонични смущения. Те могат да бъдат неразличими от оригиналния сигнал по време на преобразуването на честотата.

За да отстранят тези смущения, изследователите прибягват до концепцията за цифрова обработка на сигналите, известна като блоково цифрово филтриране. Те адаптират този метод към аналоговата област, като използват кондензатори, които съхраняват електрическия заряд. Кондензаторите се зареждат по различно време, докато се приема сигналът, и след това се изключват, за да се съхрани зарядът и да се използва по-късно за обработка на данните.

Тези „кондензатори“ са свързани помежду си по различни начини. Когато са свързани паралелно, те ще обменят натрупаните заряди. Този метод се справя с хармоничните смущения, но води до значителна загуба на сигнал. След това изследователите подреждат кондензаторите по по-различен начин: някои от тях са свързани последователно с което се постига разделяне на сигнала. При тази подредба тестовото устройството е започнало да блокира хармоничните смущения без загуба на информация.

Учените са тествали устройството, като са изпратили едновременно полезен сигнал и хармонична интерференция. Техният чип успява ефективно да блокира хармоничните сигнали само с леко намаляване мощността на сигнала. Устройството е обработвало сигналите 40 пъти по-ефективно от другите съвременни широколентови приемници. Чипът не се нуждае от допълнителен хардуер или схеми, което ще улесни неговото производство в големи мащаби.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари