Отказът от поставянето на зарядни в комплектите на iPhone е довел до икономия на 861 хиляди тона метали

18
1781

Apple се отчете относно своите успехи в областта на защитата на околната среда като заяви, че отказът от поставянето на зарядни в комплектите на новите iPhone е икономисал 861 хиляди тона мед, цинк и калай.

Нещо повече, това е дало възможност за намаляване на опаковката на новите смартфони и по този начин Apple е успяла по-ефективно да доставя своите мобилни устройства. Според публикуваните данни на корпорацията от Купертино, всеки транспортен кашон е можел да събере 70% повече кутийки с iPhone 12.

Според този отчет, Apple е намалила изхвърлянето на въглероден диоксид от 25,1 милиона тона през 2019 година до 22,6 милиона тона през 2020 година. Това е оказало влияние на консумацията на енергията – изразходвани са 13,9 милиона KWh по-малко.

Компанията отделя най-много внимание на своята лаборатория в Тексас, в която се извършва претопяването и добива на редки метали, като например, волфрам. Apple споделя, че един метричен тон компоненти, които роботът Дейзи получава от старите дава iPhone толкова злато и мед, колкото се добиват от 150 метрични тона руда.

Но ако се абстрахираме от  грижата на Apple за околната среда, веднага става ясно, че благодарение на тези си действия корпорацията осезателно е увеличила маржа на печалбата. Известно е, че себестойността на iPhone 11 Pro Max бе $490,5. В същото време себестойността на iPhone 12 Pro Max, въпреки скъпия 5G модем и по-съвършената основна камера не превишава $440. Само че при старта на продажбите цената и на двата телефона бе еднаква – $1099. Тоест, отказът от поставянето на зарядни и слушалки в комплектите е увеличило маржа на печалбата с минимум $50. Тук не са включени икономиите от логистиката – със 70% повече iPhone в един кашон.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари