Официално: Huawei разработва собствена ОС, която да замени Android

11
2832

Вицепрезидентът по мобилните продукти на Huawei потвърди отдавна появилите се слухове и че проектът се разработва много активно.

Компанията Huawei официално потвърди разработването на собствена мобилна операционна система, която в крайна сметка ще измести и замени Android. Информацията е на вицепрезидента на Huawei по мобилни продукти Брус Лий (Bruce Lee) в китайската социална мрежа Weibo.

Тази година Huawei се сблъска с редица неприятности. Правителствата на САЩ, Австралия, Нова Зеландия и някои други държави се отказаха от използването на мрежовото оборудване на китайския производител, опасявайки се от шпионаж. Huawei категорично отрече тези обвинения, но на фона на последните събития явно счита, че са възможни санкции от типа санкциите срещу ZTE и да не може да използва операционната система на Google. И Huawei си осигурява собствена както хардуерна алтернатива (процесорите Kirin), така и софтуерна алтернатива в лицето на новата операционна система.

Представителят на Huawei не даде никакви подробности за новата ОС, освен че се разработва много активно. Според слуховете, тя ще се нарича Kirin OS. В същото време китайската компания работи съвместно с Google върху Fuchsia OS и я тества на смартфоните Honor.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радо
Радо

Интересно кой ще им пише приложения за тази тяхна OS?

Ивайло
Ивайло

Линукс дистрибуция с обратна съвместимост. Техен магазин или на външен разработчик (съдържащ) повечето от приложенията в Гугъл плейлиста / или и двете. В момента на моят Галакси имам Гугъл плейлиста и самсунг апс.

Радо
Радо

Не съм много сигурен, че става така. Google може да не им разрешат да им ползват магазина, след като искат да си правят отделна ОС, а и твоя Galaxy е с андроид, не с друга система.

Един друг
Един друг

Брус Лий се е завърнал в света на живите и прави операционна система за Хуйвей. Звучи обещаващо 🙂

AxOx
AxOx

Винаги съм щастлив когато има алтернативи. Алтернативата означава конкуренция, а това означава ниски нормални цени и прилично държане от страна на фирмите за да привлекат клиенти.

Кьорав кон
Кьорав кон

Наистина е хубаво да има алтернативи, но си спомни симбиън, бада, уиндоус мобайл и други ос, които бяха разработени от по-големи производители. Ако няма приложения и тяхната ос ще замине при останалите. Лично аз не харесвам андроид, но имам телефон с тази ос именно заради избора на приложения.

Десислав
Десислав

Щом IOS се използва само върху продукти на Apple, така и OS на Хуавей ще се използват само на продукти за Хуавей. Като създадат и свой магазин, а за приложенията все някой ще пише и за техният магазин или ще намерят начин с решаване на съвместимостта с написаните приложения заAndroid, все пак участват в разработването на Fuchsia OS.

Те вече задминаха по продажба Iphone, правят и Смарт телевизори, сега остава и компютри да разработят пък могат да сключат договори с останалите китайски фирми да ползват тяхната OS,като Шауми,Олефон,Леново-Моторола и пр.

Да България
Да България

Те имат коНпютри, господин незапознат. Самсунг правят танкове, проучи.

твърд
твърд

Да ползвам китайска мобилна ос? Никога!

Да България
Да България

Ако имаш мозъка на повечето, ще ползваш. 🙁

Мирослав
Мирослав

Това е стара новина от това лято, че и по-рано! Не се кахърете за магазина, Goggle си прави сметка, каква би била загубата от евентуално „излизане“ на Huawei от него. Или си мислите, че в момента притежателите на Huawei не правят покупки там.