HMD Global се очаква да предложи на пазара нов смартфон Nokia, главната особеност на който е „петорната“ система от камери.

Миналата седмица бяха публикувани първите изобрабения на тази нова оптична система, а сега се появиха скиците от патент на Zeiss, които показват устройството на тази твърде необичайна камера.

В описанието към патента се казва, че се използва масив от пет допълнителни обектива с различно фокусно разстояние, поставени на въртящ се диск, поставен между фотосензора и обикновен обектив с фиксирано фокусно разстояние. По този начин става възможна бързата смяна на оптиката в зависимост от сцената за заснемане.

Идеята не е нова и се използва при микроскопите и кинематографията. А и на пазара има немалко аксесоари, предлагащи допълнителни обективи за смартфоните. Но засега не сме виждали нещо подобно за двойна камера и интегриран в самия корпус масив от обективи.

В патента се казва още, че дискът ще се задвижва от малък двигател, като цялата конструкция ще е поместена в оптичния блок и отвън тези допълнителни обективи няма да се виждат. Според тази информация, Nokia 10 ще има допълнителна основна камера, поставена в най-горната част, но засега не се обяснява каква ще е нейната роля – осигуряване на ефекта боке, разширяване ъгъла на виждане или нещо други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари