fbpx
19.2 C
София

Планираното остаряване в наши дни – всичко твърде бързо спира да работи

Оригиналът е на AKlimenko

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Един ден акумулаторната батерия на моя смартфон спря да се зарежда. Нищо не подсказваше, че ще възникне подобен проблем, понеже снощи го оставих да се зарежда и както винаги очаквах, че батерията ще издържи минимум още два дни, както бе досега. Но най-неочаквано в средата на работния ден акумулаторната батерия започна много бързо да се разрежда. Забелязах това, учудих се и включих смартфона към зарядното. Когато погледнах след около един час се учудих още повече, понеже зарядът не само не се беше увеличил, но даже бе по-малко от преди. Оказа се, че мобилният телефон се разрежда по-бързо отколкото се зарежда.

Искам специално да подчертая, че акумулаторната батерия и зарядното си бяха оригинални фирмени – от самия производител, а самият смартфон бе един от най-новите флагмани, но поне избрах такъв модел, че неговата батерия може да се изважда и подменя. Извадих я, поогледах я и я върнах, но нищо не помогна и се наложи спешно да купувам нова батерия.

 

Ние вече свикнахме, че нашите устройства редовно се повреждат. Особено ако са работили няколко години. Размишлявайки за това изведнъж се сетих, че мога да проверя колко време е работила тази акумулаторна батерия в моя смартфон. Трябваше да разбера кога е било първото включване на това мобилно устройство. Оказа се, че не е трудно. Още в магазина, когато разопаковах новия смартфон, направих една тестова снимка, която така си и стоеше в паметта на устройството. Достатъчно бе да погледна нейната дата.

Знаете ли какво. Батерията издъхна съвсем точно една година след първото включване. Не е приблизително – точно в деня – съвсем точно една година след първото включване. Следващата батерия спря да се зарежда съвсем по същия начин – точно една година след нейната замяна. Този факт би могъл да се приеме за странно съвпадение, ако не живеехме в един пластмасов недълготраен свят, където царува планираното остаряване.

Вече навярно на всички е известно, че техниката не се поврежда просто така случайно, а планирано. На производителите изобщо не им е изгодно техните устройства да работят вечно. Ползвали сте даден смартфон максимум година-две и ето че се налага да си купите нов.

Към днешен ден човечеството е измислило многобройни начини за повишаване на надеждността на техниката и различните компоненти. Но един добър специалист, който знае как да повишава надеждността, перфектно разбира и как изкуствено да я намали. Има многобройни начини за вмъкването на една малка и незабележима диверсия, която ще доведе до повреда на цялото устройство точно след свършването на гаранцията. За потребителите това е един твърде коварен план.

Най-обидното е, че в скъпата техника често пъти се поврежда нещо съвсем дребно и незначително. Някакъв съвсем малък пластмасов детайл. Обикновено производителят може да го замени, но при такава цена, че неволно се замисляш дали си струва да ремонтираш старото устройство или е по-лесно и по-просто да си купиш ново.

На много места може да бъде видян списък на основните подходи за реализиране на планираното остаряване. Нека да се спрем на един от тях:

  • Специални чипове-броячи, които натрупват статистиката на извършените определени операции от дадено устройство. Например, броят на разпечатаните с помощта на принтер страници. Веднага след като броячът стигне предварително зададения праг, устройството съвсем внезапно и „случайно“ излиза от строя
  • Използване на евтини и ненадеждни материали. Производителят си избира някакъв важен механичен детайл, без който функционирането на устройството остава невъзможно, и го прави от недълготрайна пластмаса. Като пример може да се посочи хубав и скъп обектив, който вече не може да се използва понеже се е счупила една малка пластмасова зъбчатка, която обаче отваря и затваря блендата
  • Залепена в смартфона акумулаторна батерия, която няма как да бъде извадена и подменена. В този случай не остава нищо друго освен да се купи нов мобилен телефон
  • Корпус, който не може да бъде разглобен. Тук могат да бъдат направени много неща. Например, да се използва лепило вместо винтове. Понякога дори се използва и фино заваряване. Ако все пак са сложени болтчета, то техните глави са с уникален дизайни и те могат да бъдат развити единствено във фирмените сервизни центрове
  • Несъвместимост с новите компоненти. Тук е интересен примерът с процесора Intel Core от първо поколение, който има 1156 крачета (LGA 1156), но процесорите Intel Core от второ поколение имат 1155 (LGA 1155). Специалистите на процесорния гигант гордо съобщават, че са направили оптимизация на броя на крачетата, а потребителите, за да заменят процесора, трябва да си купят нова дънна платка

Тук са описани само най-често срещаните методи за планирано остаряване. Кой знае какво още са измислили производителите. Но главното е всичко да е съвсем незабележимо и неочевидно. Това е така, защото на потребителите въобще не им харесва явното ограничение на технологичното време на живот на купеното от тях устройство.

Реалността

Някои хора навярно помнят времената, когато при закупуването например на грамофон или хладилник, потребителят бе напълно уверен в това, че съответният уред ще може да се използва в продължение на много години. По това време различните устройства бяха толкова надеждни, че можеха да се използват от повече от едно поколение. Може би сте виждали подобни уреди от миналия век, които работят и продължават да си работят, без да има каквито и да било признаци, че ще се повредят. Използвани са качествени материали, надеждна сглобка, добре обмислена конструкция – това са предишните стандарти за производство, които вече ги няма в нашия съвременен свят и те останаха в миналото.

Тази лампа гори от 1901 година до днес. Тогава е нямало планирано остаряване
 

Идеята за планираното остаряване се ражда в началото на 20-ти век по време на Голямата депресия. През 1932 година Бърнард Лондон написва сатиричния памфлет „Краят на депресията чрез планирано остаряване“. Той на шега предлага да се задължат потребителите да върнат стоките на производителя след определен период от време. Всичко това може да съживи икономиката и да осигури доходи за много безработни. В онези дни това изглежда твърде нелепо, но в наше време този подход вече е норма – навярно знаете за държавните програми за рециклиране на автомобили и друго оборудване.

Всъщност Бърнард Лондон просто описва концепция, до която много производители вече самостоятелно са стигнали. Добре известен пример е така нареченият картел Феб. През 20-те години на миналия век производителите на електронно оборудване (например Philips и General Electric) сключват тайно споразумение за изкуствено намаляване на технологичния живот на лампите с нажежаема жичка от 2500 на 1000 часа. Само че в същото време тези производители решават да вдигнат цените си. Представителите на картела дори провеждат многобройни тестове на лампите, произведени от неговите участници. Ако лампата случайно не изгори след предписаните 1000 часа, то тогава на нейния производител се налага глоба.

Това означава, че идеята за умишлено производство на нискокачествени продукти се е породила още преди един век. Компаниите, които произвеждат надеждно оборудване по старомодните начини, постепенно и неизбежно фалират. Техните места се заемат от компании, които навреме се ориентират, че потребителят няма да купи ново устройство, докато старото работи и му върши работа.

 

В наши дни тази идея бе допълнително развита. Освен че методите за планирано остаряване на техниката станаха многобройни и много хитри, започнаха да се провеждат масирани маркетингови кампании, които променят мисленето на потребителите и те купуват нови устройства, въпреки че предишните са пълнофункционални. След подобни маркетингови и рекламни кампании хората не искат да изглеждат глупаво и да се появяват пред другите със „стар“ миналогодишен iPhone или друго подобно мобилно устройство.

Не само техниката

Досега говорихме само за устройства и технологии. Но изобщо не е трудно да се организира планираното остаряване на приложение или, например, операционна система. Ами ако грешките и ненадеждността на вашата любима ОС не са просто следствие от некачествено разработване?

Във всяка операционна система е възможно да се организира незабележимо натрупване на боклук, което постепенно ще забави нейната работа. Програмистите винаги могат да „забравят“ да изтрият неизползваните обекти в системния регистър или голям брой файлове на диска. Може да бъде измислено какво ли не – основното е, че трябва да е невидимо за потребителя. Системата постепенно ще се забавя и в един момент потребителят ще започне да си мисли за закупуването на нова версия на ползваната от него ОС, надявайки се, че с нейното инсталиране всички недостатъци магически ще изчезнат.

 

С помощта на софтуера можете да ускорите планираното остаряване на периферните устройства. Дори не е необходимо да се прави нещо, а просто да се спрат обновяванията на драйверите за новите версии на операционната система. И със смяната на операционната система потребителят ще трябва да замени и периферното устройство, понеже няма как самостоятелно да напише драйвер за едно фирмено и защитено с редица патенти външно устройство.

По същия начин остаряват и приложенията. Въпреки че в повечето случаи те продължават да работят с обновената ОС, по-късно те изведнъж спират да функционират. Това лесно може да бъде проверено във виртуална машина, но повечето потребители нямат време за подобни неща.

Какво можем да направим?

Как да върнем надеждността на използваната от нас техника и как да накараме производителите отново да започнат да предлагат качествени и дълготрайни устройства?

Процесът вече започна и можем да изброим няколко метода за решаване на проблема с планираното остаряване:

  • Правни. Редица държави вече приемат закони, които не само защитават правата на потребителите, но и ясно противодействат на планираните повреди. В САЩ през 2003 година съдът не само нареди на Apple да удължи гаранционния срок на iPod до две години, но и да плати на потребителите обезщетение за несменяемата батерия. Във Великобритания специална организация изучава отблизо случаите на масова повреда на устройства веднага след края на експлоатационния им живот
  • Здравословна конкуренция. Счита се се, че на един силно конкурентен пазар, за производителите става неизгодно да произвеждат краткотрайни неща. В крайна сметка, надеждността е един от онези фактори, които карат потребителите да избират другата марка. През 60-те години на XX век японските производители на автомобили успяват да навлязат на американския пазар, понеже са добре известни с високото си качество. Американските производители бяха принудени спешно да увеличат технологичния живот на своите автомобили, понеже в противен случай те просто щяха да изгубят тази конкурентна война и да фалират

 
  • Екологични. Планираното остаряване води до натрупването на планини от остаряло оборудване в депата от целия свят. Тези устройства биха могли да продължат да работят, ако производителите бяха се погрижили за опростяване и намаляване на разходите за техния ремонт. В съвременния свят е по-лесно за потребителя да си купи нов смартфон, отколкото да ремонтира пукнат екран. В някои страни от производителите вече се изисква да приемат и изхвърлят старите батерии и захранващи елементи. Подобни правила има и за самите устройства. Ако производителят е задължен да изхвърли старото оборудване за своя сметка, то тогава навярно ще се замисли дали наистина има нужда от устройства, които се повреждат твърде бързо
  • Потребителска стратегия. И накрая, можем самостоятелно да окажем натиск върху производителите. Чувствайте се свободни да използвате гаранцията, докато тя все още е валидна. Не купувайте нови устройства, докато старите не излязат от строя. Научете се да се грижите за оборудването, да ремонтирате стари устройства в случай на незначителни повреди. Опитайте се да изберете трайни продукти. И, разбира се, доколкото е възможно да забелязвате доста коварните трикове на някои производители

Важно е нашите уреди и устройства да престанат да се повреждат така често. Иска ми се да вярвам, че в рекламите на производителите отново ще се повят думите „надеждност“, „дълготрайност“ и „лесен ремонт“.

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини