Джейлбрейкът на iPhone днес може би не е нито толкова популярен, нито толкова нужен, особено след като наскоро отпразнувахме десетата година на App Store. Дигиталният магазин съдържа хиляди програми и игри, готови да задоволят нуждите на потребителите, а онези, които търсят по-гъвкава операционна среда, могат просто да се насочат към Google и Android.

През 2007 г. обаче, екосистемата на Apple беше супер консервативна и затворена. Всъщност, дори не съществуваше App Store, където да търсите приложения на трети страни.

На 19 юли 2007 г. – само няколко седмици след премиерата на iPhone – хакер с прякор Nightwatch написа и пусна първото външно приложение за смартфона. То се казваше Hello World, както е типично за случаите, когато за пръв път се прониква отвъд защитата на дадена потребителска джаджа. Като типична първа програма на всяка компютърна платформа, приложението не направи много, освен да покаже тези думи. Това обаче доведе до нова ера на iPhone джейлбрейкове заедно с алтернативни хранилища на приложения като Cydia и други подобни.

Така че, всеки път, когато оплаквате стената, която Apple изгражда около iOS приложенията, които позволява в App Store, не забравяйте, че не беше толкова отдавна, когато изобщо нямаше такива. И пийте едно питие за Nightwatch – този, който започна всичко.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари