На 18 юли тази година Еврокомисията глоби Google с 5 милиарда долара за налагането на услуги. Според The Wall Street Journal, под заплаха е и Apple със своите затворени операционни системи.

Експертите са на мнение, че в светлината на наложената рекордна глоба по отношение на Google, програмните продукти със затворен код, като например iOS на Apple, трябва да бъдат анализирани по-щателно. Антимонополните служби трябва да анализират, дали по този начин не се ограничават възможностите за честна конкуренция.

The Wall Street Journal допълва, че глобата, наложена от страна на Евросъюза, касае политиката на Google, водена от около 10 години. Операционната система Android се дава на производителите на смартфони безплатно. Но в замяна на това, продуктите на корпорацията, като например Google, YouTube, Gmail и Google Maps, трябва да бъдат инсталирани в мобилните устройства по подразбиране. Това дава възможност на интернет гиганта да изгради огромна база данни и по-ефективно да настрои таргетинга на своите реклами. Според антимонополните служби, това ограничава възможностите на външните разработчици и пречи за създаването и развитието на други онлайн услуги.

Коментирайки решението на Еврокомисията, генералният директор на Google Сундар Пичай каза:

За Google е интересно, защо комисията отказва да разглежда затворената iOS на Apple. Решението на ЕК игнорира факта, че Android смартфоните се конкурират с iOS телефоните„.

Очаква се разследването на антимонополната комисия на Евросъюза да продължи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари