Google

Европейската комисия глоби американската корпорация Google с невиждана към днешен ден глоба от 5 милиарда долара или 4,3 милиарда евро.

Глобата е наложена на Google за злоупотреби с доминиращото влияние на операционната система Android. Интернет гигантът е обвинен, че принуждава производителите на смартфони, като например Samsung и Huawei, да инсталират онлайн услугите GoogleSearch и GoogleMaps в своите Android устройства.

Обвиненията са тежки. ЕК счете, че корпорацията злоупотребява с доминиращата роля на мобилната операционна система Android. Тя се използва за да увеличи популярността на приложенията и услугите на американската корпотация. Маргрет Вестагер заяви, че Google използва незаконни практики, за да затвърди доминиращата позиция на своята интернет търсачка.

Комисията обяви, че корпорацията е принуждавала производителите на Android смартфони предварително да инсталират GoogleChrome и GoogleSearch в техните мобилни устройства, за да се осигури достъпа до магазина за приложения на корпорацията.

Вестагер каза още, че интернет гигантът е плащал на производителите на смартфони, за да си гарантира, че те ще инсталират приложението за търсене в своите устройства. Има и други обвинения.

Налагането на глобата бе очаквано, но сумата е невероятна. Всички очакват отговора на Google.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
6 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анжел Димитров
Анжел Димитров

Нищо ,ще им ги намалят от данъците 🙂

Елеонора
Елеонора

Да. Apple губят позиции и сега трябва да ги бранят. А нима има по-добра търсачка от тази на гугъл? Пълен фашизъм!

Кифак
Кифак

Не е съвсем така… Трябва да можеш да ползваш телефона и без всичките Гугълски вируси… Можеш и да си ги инсталираш… Ако искаш !!!
Сега нямаш опция за премахване на практика. Така дълбоко са интегрирани, че нямат махане.

Fake News
Fake News

@Кифак Все едно на iOS можеш да ги махнеш същите тези неща …

Rеvolution
Rеvolution

iOS не се предлага на други производители и не върви на друг хардуер освен този на Apple.

Коментар
Коментар

ама едва ли са ябълките, те си имат своят пазар. Единствените дето се опитват на няколко пъти да пробият са меките, славят се и с изключителните връзки и корупция сред евро*ейските чиновници и местна власт. Спорадичните атаки към гугъл са вероятно са замислени и платени от тях.

Ратнемок
Ратнемок

@Коментар
Така е, съгласен съм. До сега не съм прочел статия за налаге на глоба на микромеките заради дивотиите в Прозорци 10.

Истината
Истината

Нали преди Гугъл глобиха меките бе, тъпчо.

Хоникер
Хоникер

еврокомисията си се напушили много яко!

the professor
the professor

мда има някакъв монопол. примерно google maps работи само с тяхното приложение със същото име и google chrome, но не и през друг браузър, на който съм дал разрешение до местоположение – не открива къде се намирам…