Европейската комисия

Тази седмица Европейската комисия трябва да съобщи решението си за рекордна глоба на американската корпорация Google. Това се случва в рамките на антимонополно дело, свързано с операционната система Android.

Преди малко повече от една година Европейската комисия глоби Google с 2,42 милиарда евро. Глобата бе наложена за това, че корпорацията предоставя по-добри условия за своите стоки на въпросната платформа в сравнение с конкурентите. Новата глоба от страна на Евросъюза се очаква осезателно да превиши миналогодишната.

Съдебното решение за Android е най-важното от трите антимонополни дела срещу Google. Това е така, понеже Еврокомисията счита за несправедливо премахването на конкуренцията. Google качва много повече рекламни обяви в новите приложения за смартфони, в сравнение с другите компании. А това се счита за монопол и незачитане на конкуренцията.

Високите заплащания на разработчиците на приложения, съчетани със закоренялото отношение с милионите рекламодатели превърнаха Google в основен източник на доход за много програмисти, а това също се счита за монопол.

Google категорично отрече тези обвинения. Интернет гигантът заяви, че предлага еднакъв достъп на всички до рекламните пакети, а потребителите имат широк и равноправен достъп до всички ресурси.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз не одобрявам
Аз не одобрявам

Все повече се очертава, че не само краварите са тъпанари! Аз не мога да прескоча повече от един метър и искам да бъдат глобени всички, които могат, защото не мога да ги конкурирам!

Коментар
Коментар

напълно съм съгласен, защо срещу меките няма дело за монопол? – отговора е ясн де, щото ес е корумпирана кочина и следва този, който плати повече. Истина и справедливост са забранени думи сред евро*ейските чиновници.

pix3l
pix3l

„Bиcoĸитe зaплaщaния нa paзpaбoтчицитe нa пpилoжeния, cъчeтaни cъc зaĸopeнялoтo oтнoшeниe c милиoнитe peĸлaмoдaтeли пpeвъpнaxa Gооglе в ocнoвeн изтoчниĸ нa дoxoд зa мнoгo пpoгpaмиcти, a тoвa cъщo ce cчитa зa мoнoпoл.“
Да не би от Apple да са се оплакали?

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Всъщност основния проблем е че в момента в който включиш андроид устройство вече си част от инфраструктурата за злоупотреба с информация.
гугълфреймуорксървисис през които тече цялостното профилиране на собственика на устройството не просто не са опт-ин, практически невъзможно е да бъдат изключени, независимо че си отказал да регистрираш гугъл акаунт и не ползваш гугълплей. За напълно откачане от гугъл се изискваше руут на предишните версии, а сега май вече е невъзможно.
Подозирам че същото се отнася и ай-гъзариите и уиндоусите. Но това няма как да се реши просто с глоби

Кольо
Кольо

Съгласен съм, трябва да се глоби Гугъл за монопол. Обаче, да попитам ЕС, кои точно са конкурентните ОС-ми за мобилни устройства с ARM SoC-ове? Аз не се сещам за такива, които да не могат да се наложат поради причини свързани с Гугъл. Микромеките са богата фирма с големи екипи от програмисти, в това число има и истински програмисти, креативни и можещи, не са само тъпи кодери, ала излезли от къщурката на Наков. Обаче М$ така и не успя да направи достатъчно свястна и конкурентно способна ОС-ма за смартфони. Каквото имаше в миналото, беше основно за джобни асистенти, с интелски „Атом“-ен… Виж още »