Китайските кибер регулатори най-сетне затегнаха примката там, където трябва: подгонвайки не свободния интернет достъп и правото на изказ, а опасните мобилни приложения и игри.

След поредната акция на Администрацията по киберпространството на Китай са изтрити точно 7873 зловредни мобилни програми. Някои от тях таксуват потребителите допълнителни скрити суми, а други просто крадат личната им информация.

Едно от приложенията, засегнати от прочистването, беше Fruit Ninja, макар че не е съвсем ясно дали Администрацията по киберпространството е премахнала оригиналната игра или едно от многото ѝ копия. Тази вече изтрита версия на Fruit Ninja очевидно подмамва хората да се регистрират за платени услуги. Има и поне няколко игри с умишлено провокативни имена – Bathroom Goddess и Naughty Housemaid – изтрити за кражба на информация, спам и принудителни изтегляния.

В допълнение към прочистването на приложенията, Администрацията заяви в изявление, че е премахнала над 7 милиона единици информация онлайн. Тя също така разкритикува приложението за новини на Tencent за публикуване на „вулгарна и неподходяща информация“, което илюстрира проблемите на интернет компанията с правителството. Ако си спомняте, Китай временно спря одобренията си за видеоигри, след като създаде комитет по етика, който да наблюдава индустрията. Първата партида от заглавия, одобрена след това почти годишно замразяване, не включваше нищо от Tencent.

Както обикновено, бъдете внимателни какво инсталирате на телефона си и какви сайтове посещавате през нещо, защото неприятни изненади има винаги.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
СтоянАнтиИван Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

В сайта av-comparatives.org има сравнение на над 200 антивирусни за Андроид. Вижте кои са с окриваемост на заплахи 100% и си изберете една от тях. Аз лично препоръчвам платени решения. Има за едва 10 лв на година.

Иван
Иван

av-comparatives.org /tests/android-test-2018-200-apps/

Анти
Анти

Най-добрият вариант е да се ползва ОС, в която има стриктно регулиране на приложенията и не позволява слагане на външни приложения. Към момента това е iOS.

Стоян
Стоян

Да, бе, ей сега ще дам 2000 лева за телефон, който струва 600.