Произведена е първата партида Linux смартфони Librem 5 и се подготвя PinePhone

1
2710

Компанията Purism обяви, че е готова първата партида смартфони Librem 5, в който са вградени хардуерни и софтуерни средства за блокиране опитите за проследяване и събиране на данни за потребителя. Смартфонът предоставя на потребителя пълен контрол върху устройството и използва единствено свободен софтуер, включително при драйверите и фърмуера.

Да напомним, че смартфонът Librem 5 работи под управлението на свободната Linux дистрибуция PureOS, използваща софтуерната пакетна база на Debian с графичната среда GNOME, адаптирана за смартфони. Телефонът има три хардуерни превключвателя, които служат за изключване на камерата, микрофона, Wi-Fi/Bluetooth и Baseband модулите. При изключването и на трите превключвателя допълнително се блокират и сензорите (IMU+компаса и GNSS, сензорите за осветеност и приближаване). Компонентите на Baseband чипа, който се използва за работа в социалните мрежи са отделени от основния процесор и осигуряват действията извън потребителската среда. Смартфонът Librem 5 се продава при цена $699.

Работата на мобилните приложения се осигурява от библиотеката ibhandy, в рамките на която се предлагат и редица уиджети и обекти за създаването на потребителския интерфейс с помощта на GTK и технологиите на GNOME. Тази библиотека дава възможност едни и същи GNOME приложения да да работят както на смартфона, така и на персоналния компютър, който се получава след включването на външни монитор, клавиатура и мишка. При подобно включване излиза стандартната десктоп графична среда GNOME с типичните си приложения.

Хардуер:

 • Дисплей: 5,7-инчов IPS TFT с резолюция 1440х720 пиксела
 • Чипсет: i.MX8M с 4х Cortex A53 процесорни ядра с тактова честота 1,5 GHz
 • Графичен ускорител: Vivante с поддръжката на OpenGL/ES 3.1, Vulkan и OpenCL 1.2
 • Допълнителен Baseband чип: Gemalto PLS8 3G/4G (възможна е замяна с китайския Broadmobi BM818)
 • Оперативна памет: 4 GB
 • Постоянна памет: 32 GB
 • Външна памет: слот за MicroSD карти
 • Основна камера: резолюция 13 МР
 • Предна камера: резолюция 8 Мр
 • Свързаност: Wi-Fi 802.11abgn 2,4 GHz/ 5,0 GHz, Bluetooth 4, GPS Teseo LIV3F GNSS
 • Акумулаторна батерия: капацитет 3500 mAh
 • USB Type-C за захранване и видеоизход
 • Слот за четене на 2FF смарт карти

Едновременно с това започна подготовката производството на смартфона PinePhone, върху който работи Pine64 общността. Устройството се базира на SoC RM Allwinner A64 с 4х процесорни ядра и интегрирания графичен ускорител Mali 400 MP2. Телефонът е оборудван с 5,95-инчов дисплей с резолюция 1440х720 пиксела и разполага с 2 GB оперативна памет, 16 GB eMMC, Micro SD порт с възможност за зареждане на операционната система от MicroSD картата.

Наличен е USB Type-C порт с видеоизход за включване на външен монитор. Телефонът има Wi-Fi 802.11 /b/g/n, Bluetooth 4.0 (A2DP), GPS, GPS-A и GLONASS модули за безжична връзка, две камери с резолюция 5 и 2 МР, Ethernet и акумулаторна батерия с капацитет 3000 mAh. Както предишния модел и тук могат хардуерно да се изключват LTE/GNSS, WiFi, микрофоните и USB порта.

Интересно е, че цената на PinePhone е едва $149. Първите екземпляри трябва да излязат на пазара на 20 март 2020 година.

PinePhone е предназначен преди всичко за хората на които Android е омръзнал и искат да използват изцяло контролирано и защитено мобилно устройство, базирано на отворена Linux дистрибуция.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари