Графичните десктоп среди в Linux: GNOME

39
1870

Продължаваме серията от материали за разнообразните графични среди за UNIX подобните операционни системи и съответно, също и за Linux. Досега се спряхме на Xfce и KDE – първата графична среда, започнала развитието си още през далечната 1996-та година. Днес ще обърнем внимание на GNOME, която се появи като абсолютно свободна алтернатива на KDE в тези далечни времена, когато в KDE се използваха несвободни елементи.

Историята на GNOME

Основите на графичната среда GNOME можем да открием в проекта GNU и не е трудно да се досетим, че GNOME е 100% свободен софтуер. Тази концепция, възникнала през втората половина на 1990-те години е неизменна и до днес.

Абревиатурата GNOME означава GNU Network Object Model Environment (GNU мрежова обектно ориентирана среда). Тук не става дума за целия GNU проект, а само за Linux дистрибуциите, за които GNOME може да бъде графична десктоп среда.

GNOME се появява през 1997-ма година. Нейните създатели са Мигел де Икаса и Федерико Мена, които още от самото начало си поставят за цел да създадат напълно свободна алтернатива на KDE, която се базира на несвободни компоненти от Qt, което е в разрез с принципите на свободния софтуер. Основното положение в свободния софтуер е, че целият сорс код задължително трябва да е отворен и не се позволява използването на затворен код – нещо, което нарушава цялата концепция.

Още в самото начало създателите на GNOME решават да използват GTK+ инструментариума, за да не се допусне каквото и да било нарушаване свободата на потребителите и разработчиците, както става в KDE. Този подход привлича вниманието на радетелите за свободен код и те възлагат големи надежди на новия проект. Оттогава тази графична среда започва да става популярна.

През 2000-та година ситуацията с лицензите в KDE се решава: тази десктоп среда също става свободна, понеже Qt 2.2 платформата започва да излиза под свободния GNU GPL лиценз. От този момент нататък, GNOME се превръща просто в алтернативен вариант на графичния интерфейс, като това не оказва никакво влияние върху качеството на софтуера. Дори напротив, GNOME започва да се разраства.

Неизменни остават основните цели на проекта, които разработчиците постепенно достигат:
  • Създаването на напълно свободна графична среда
  • Лекота на използването на потребителския интерфейс, независимо от техническите познания и умения на потребителите
  • Интернационализация и локализация
  • Осигуряване на лесни и удобни възможности за разработването на приложения, работещи съвместно с GNOME, при използването на различни програмни езици
  • Непрекъснат цикъл на разработване и предлагането на нови версии

Необходимо е да конкретизираме, че простотата и удобството идват най-вече с появата на версия GNOME 2, на която голямо влияние оказва статията на Робърт Санфорд Хавок Пенингтън, в която се описва, как би трябвало да функционира идеалният според него графичен потребителски интерфейс.

След това развитието на GNOME продължава равно и гладко. Докато през месец април 2011 година не се появява 3-тата версия на GNOME, която веднага става повод за разгорещени спорове и дори води до намаляване броя на потребителите, използващи GNOME, които не са съгласни с новия вектор на развитие на графичната среда.

Версиите на GNOME

Първата стабилна версия на GNOME се появява през месец март 1999-та година. Скрийншотът по-горе показва как изглежда. Да подчертаем, че основните елементи на интерфейса остават неизменни чак до излизането на 3-тата версия на GNOME и именно това е основната причина за нейното враждебно посрещане.

През месец юни 2002 година светът вижда GNOME 2.0. Тя прилича на предишната, но таи сериозно усъвършенстване – преходът към пакета GTK+ 2.0.

Именно втората версия на тази графична среда е прието да се счита за класическа. Тя е нещо като своеобразно огледално отражение на 3-тата версия на KDE, която е един от важните ориентири в света на GNU и Linux и на която днес с носталгия гледат потребителите, успели да видят изгрева на GNOME.

Точно както и при третата версия на KDE, от която създадоха Trinity Desktop Environment, и на третата версия на GNOME направиха клон, който днес познаваме като графичната среда MATE. Но за това ще стане дума друг път.

От особеностите на всички втори 2.хх версии на GNOME, навярно най-важната е наличието на два панела в горната идолната част на екрана. Горният панел включва менюто, областта за уведомления заедно с всички останали инструменти, като часовник, прогнозата за времето и т.н. Долният панел се използва преди всичко за бързо стартиране, за бързо преминаване от един виртуален работен плот в друг и за показване на отворените програмни прозорци.

Именно този образ на Linux се счита за еталон сред по-опитните потребители и привърженици на различните дистрибуции.

И така, версиите GNOME 2.хх много се харесаха на цялата общност. Работата в тази среда е истинско удоволствие, а отвореният подход по свой начин изключва възможността в системата да попадне вредоносен код.

Но в един момент всичко се промени…

Многострадалният GNOME 3

Когато на 6-ти април свикналите с GNOME потребители обновиха системата си, видяха нещо съвсем ново.

На твърде много хора това не се хареса.

Дори и Линус Торвалдс навремето се изказа доста рязко за GNOME 3. Какво да кажем за обикновените потребители.

Историята с третата версия на GNOME доста напомня на перипетиите с KDE 4.XX – 5.ХХ: същите неприятности, същата жлъч във форумите, същите гневни постове в социалните мрежи и накрая, търсене на алтернативи. А през последните години алтернативите съвсем не са малко, но за това ще поговорим друг път.

Хората не харесаха новите принципи на взаимодействие с компютъра. В новата версия разработчиците явно са променили всичко, което са могли, а като спомен за GNOME 2.хх са оставили GNOME Classic – една от вариациите на GNOME 3. Тя трябваше да удовлетвори всички потребители, които не са съгласни с новите промени, но този вариант не се оказа особено успешен.

С времето GNOME 3 продължи да се развива. Точно както и при KDE Plasma, забелязаните бъгове бързо бяха оправени и сривовете изчезнаха. Постепенно хората свикнаха с мисълта, че GNOME 3.XX в вече актуалната версия, още повече, че тази версия на десктоп средата бе включена в Linux дистрибуциите Debian, Ubuntu, Fedora и още много други. Потребителите, които за пръв път пробват тази графична среда твърдят, че тя е много удобна за използване. И така GNOME 3.XX остана.

Какво имаме днес

Днес GNOME, както и KDE са едни от най-добрите графични среди за Linux. Тя не е толкова гъвкава в настройките, но ако за някой това е проблем, може да използва специалния софтуерен инструмент GNOME Tweak Tool (или GNOME Tweaks), който дава възможност да се добавят, включват и премахват разнообразни разширения (extensions).

Има специален сайт за работа с разширенията за GNOME Shell, един от най-важните компоненти на GNOME 3.

GNOME ползва малко повече системни ресурси в сравнение с другите графични среди, но след излизането на версия GNOME 3.30, кодът бе силно оптимизиран и сега всичко е по-спретнато и много по-бързо.

 


Тук няма да се спираме на огромното количество софтуер, с което GNOME е добре известен. Всеки може самостоятелно да изследва тази интересна област. Няма да се спираме и върху проблемите със съвместимостта на новите разширения със старите версии на Shell. Както и за почти безуспешните опити за преминаване от мениджъра на прозорци X-Window System към новия Wayland…

Но всичко това не е нужно на обикновения потребител. Всичката необходима информация е свободно публикувана в официалния уеб сайт на GNOME. Всъщност, може би най-добре е тази графична среда да се изследва на практика.

Както GNOME Shell, така и KDE Plasma изискват от по-неопитните потребители известно търпение. Но когато свикнете, едва ли съжалявате за избора на тази отлична и напълно свободна графична десктоп среда, която може да бъде много надежден помощник в ежедневието.

39
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
14 Коментари
25 Отговори на коментарите
16 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
apple
apple

заебах windows заради Gnome 3

darude
darude

Добра статия, както и предходната. И затвърждаваща ми мнението, че в много случаи (да не са и 99%) графичната среда е по-важна от дистрибуцията. В Убунту общоността направиха добро разганичаване – Убунту дистрибуция и с КДЕ графична среда – Kubuntu. Уви, не това се случи с останалите. От Линукс Мента, та до Манджаро, на нормалните потребители се налага да разясяват каква графична среда ползват, когато искат помощ къде и какво да кликат из форумите. Все още смятам, че е по-важно какво и как се достъпва с кликане, а не с писане. Направих разучителен опит със сестра ми. Повече неща може… Виж още »

Кръстьо
Кръстьо

Когато тръгнеш да сваляш ISO-то си пише каква е средата.

Хомоеректус
Хомоеректус

Ебати мазохизма, като порасне ще си ползва нормална ОС

Иван
Иван

А вие как го четете? Гном? Джи ном?

Петър
Петър

Тази графична среда е ужасна! Нито е лека, нито използва по-малко ресурси. Анимациите лагват, графичната среда заема около 1 – 1.5 GB RAM памет без включени програми и товари яко процесора. Супер неудобна е и е бедна откъм настройки. А за персонализация да не говорим – там е пълна скръб. Повече от половината разширения не работят, поради несъвместимост. Тази графична среда не може да стъпи на малкия пръст на KDE, но е натрапвана от разни компании като Windows и я представят като „лицето на Linux Desktop“. Е, не е „лицето на Linux“. KDE e най-добрата графична среда, защото е лека,… Виж още »

apple
apple

Трай си бе смотльо, Gnome 3 е най-яката среда, само Mac OS може да се сравни.

darude
darude

Не дей. Имигрантите станахме много и вече не е „топ гъзария“ да коментираш теми за МакОС и да знаеш, че шансът някой да я прочете, коментира и да има опит с Мак, да е под 000,1%. От много време имаме не по 2-3 устрйства на Епъл, сърбаме им попарата. Много станахме, не е модерно, не е уникално. Понеже имам 5 десктопа (два с KDЕ, един с Гном (Убунту) и два iMac – не дей. С дни мога да изброявам конкретно какво мога и не мога на различните десктопи и, най-важното, поради какви причини. Дет се вика, тъпак да си, иди… Виж още »

Хомоеректус
Хомоеректус

Аз ползвам Мак, имам множество макове и в офиса сме с макове.

Ваньо
Ваньо

Наистина си е малко тежка. Прав е колегата. Mate, XFCE или даже LXDE са супер.

BlB
BlB

Извинявам се и на 2-ма ви но не мислете ала Мак/Уин изглежда. И 2-те среди могат да изглеждат Мак/Уин. Толкова хубави теми/икони има и за 2-те среди КДЕ/GNOME (направил съм си колекция) че е безмислен този спор!

BlB
BlB

Първо да благодаря за статията …макар и непълна..;)

Второ ако GNOME се ползва с екранния мениджър на KDE, KWin (или др по-лек), то тежестта и е толокова колкото на Плазма. При мен всички разширения които харесвам си работят. Апропо не ти трябват много! Много хора се чудят защо основни разширения като печата не са включени по дефолт.
Според мене дефолтния GNOME е за комп с повече РАМ(6-8ГБ) и малко по-мощен процесор от масовите 2-ядрени.
Така че който има нещо подобно по свой вкус си избира или Плазма или GNOME. При равни др условия мене и 2-те ми харесват.

NXN
NXN

Тази среда определено е най рамоядящата. Интересна е но в последните версии има разширения които буквално я забиват на 100%.
Не ме кефи факта че трябва да инсталирам поне 10 разширения в нея за да достигна функционалността която имам в КДЕ. Освен това независимо колко рам има човек си мисля че е по добре въпросната да бъде ядена от приложения а не от графичната среда.

Дебилиън
Дебилиън

Гном 3 е най-грозното и таблетно недоразумение след метро интерфейса на майкрософт. Гном 2 си беше супер, ама тройката е много зле. На всичкото отгоре и те задължава да ползваш systemd(isaster). Юнити на убунту е по удобно за работа от последния гном. Гнома яде и повече ресурси от КДЕ Плазма с пуснати всички ефекти. Всъщост има начин да се ползва гном3 без системд благодарени на хак от пичовете от Funtoo, но е безсмислено. За мен това което беше гном,сега е мате.

BlB
BlB

продължаваме с провокацийките…

Oracle
Oracle

Гном 3 е … някаква … колосална подигравка с крайните потребителите. Предполагам, че дизайнерите на тази среда, са се опитали да направят нещо иновативно, запомнящо се, дори героично, по своята същност … Уви, постигнаха точно обратен ефект. Което в някаква степен е разбираемо, имайки предвид скромните ресурси /човешки и финансови/, с които са разполагали. Но … какво да се прави, всички се учим. Вероятно следващият път, ако има следващ, разбира се, ще се постараят да разберат предварително, на къде точно духа вятъра. И да, въпреки че Плазмата е, как да кажа, наследила доста лош код /да не казвам нещо по-лошо/… Виж още »

BlB
BlB

Значи понеже масово в света хората ползват 2-4 ядрени машини с по 4-6-8ГБ всички те са мъртви барабар с притежателите им…БРАВО! Поредния твой бисер!!! Гъзарията ти просто е смехотворна!!!
Живея в запдна европа и мога веднага да ти покажа какво масово се продава…
Безмислено е да дискутирам това с теб!!!
Оносно мнението ти за Плазма/Гном вече всички знаем че за теб Mac/Win средите са върха!
Безмислено е да дискутирам и това с теб!!!

Oracle
Oracle

@BlB Еййй, BlB, май френд … гледам, пак си се скрил някак от белите престилки. Едно ти признавам – факир си в това отношение. Според мен, така като гледам какво пишеш, ти най-вероятно живееш в … източен Пакистан. И защо смесваш темата отново, талибан с талибаните? Къв Вин/Мак те гони? Ти въобще прочете ли какво написах? Виждаш ли … ти си някакъв вид … сектант-защитник, на … и ти не знаеш на какво. И … ти май пак си ми обиден. Сърдитко-Петко. Освен, че си безкрайно некомпетентен, си и нагъл, на всичкото отгоре. Хайде сега, съобщи си местоположението и да… Виж още »

BlB
BlB

Обичам те човече!!!:) Като нямаш др доводи единственият който вадиш е таблетки, престилки и некомпетентност!!!:) А това … и гъзарията ти показват нещо друго…
Но до тук…няма да вляза в стила ти!

Oracle
Oracle

@BlB
Хайде недей да завиждаш сега …
Не случайно те подканих да съобщиш местоположението си.
В източен Пакистан – location services не работят.
И да защитаваш Кашмир, ей!
Гамен такъв!
Дори не зная как пазарувате там, в Пакистан, но … явно не можеш да си намериш читава машина и затова сега злобееш.
Та … за това не те виня, в кофти район си се родил и … в кофти район се налага да живуркаш.
И … понеже, един приятел има отворена позиция за шут, ако кажеш, мога да ти съдействам за виза.
За мен, ти си точния човек 😉

Дебилиън
Дебилиън

Извинявай пич, ама ако си ползваш компа основно за писане на скриптове и администриране на сървъри за чий х*й са ти 16 гб рам . Не е сериозно толкова ресурс да отива за шаренийките. А и не всеки има възможност всеки месец да си купува нова машина. Просто погромистите или code monkey-тата пишат все по малко оптимизиран код. Наскоро си взех втора ръка работна станиця с HP-UX иа64 – еми няма толкова пъргаво копеленце.

Oracle
Oracle

@Дебилиън
Дърдорим за клиентски машини.
Това с администрацията – друга бира, прав си.
И пак, зависи какво точно админитрираш.
От моята камбанария, има някои неща, които, единствено и само за удобство, са направени да се администрират главно през web.
WebLogic, например.
Има си web конзола, има си Enterprise Manager /пак web-базиран/
Скриптове рядко се налага да се пускат.
С Oracle DB е същото /DB-то не се чупи, дуракоустойчиво е 🙂 /.
Просто пример.

Дебилиън
Дебилиън

Пак не разбрах за какво му е на клиент толкоз рам освен ако не рендва картинки или не цъка игри ? 4 Гб би трябвало да са предостатъчни за ежедневни нужди. Уеб панелите са измислени за поребители индианци и въпреки тях – потребителите пак успяват да осерат нещата.

Oracle
Oracle

@Дебилиън Виждаш ли … При пусната графична среда, която и да е тя, администрирайки разните неща, се налага да се пускат повече от една уеб конзола, а понякога и приложения, които са resource-consuming. И не, не съм съгласен, че уеб панелите са измислени за индианци. Звучиш точно като … нашенски авто-монтьор от осемдесетте на миналия век 😉 А именно, съвременните коли се диагностицират с компютри, а не с разглобяване до основи. Има и други примери – можеш да си ползваш пералнята и миялната, но ако си закостенял мозък, какъвто подозирам, че си – пери си гащите и си измий чиниите… Виж още »

magarefuture
magarefuture

Предлагам магаре за“сериозна връзка“. Няма венерически, чете и пише! 2000 лв. за интервю. Наричат го „българин с висше“

Хомоеректус
Хомоеректус

Познавам ретро хора, които мислят, че дипломата има значение в модерния свят и които завиждат, че други правят бизнес и печелят.

Burzako
Burzako

!! msbrico настоящ служител 29.11.2013 1 2 3 4 5 5 точки виж подробна оценка Здравейте, Бих искала, да споделя и аз от опит какво се случва във фирма Хенди Тел. Аз лично, работя от 5 години в КОКорпоративен отдел, но в момента съм по майчинство. Не мога да кажа за магазинната мрежа какво се случва, но мога за КО. Всеки, който е работил както трябва е получил каквото трябва. Има таргети, има опъване на нервите и напрежение, но това са нормални неща за всяка една фирма от този бранш. Кой каквото си направи, друг не може да му го… Виж още »