fbpx
0 C
София

Графичните десктоп среди в Linux: Xfce

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ще разгледаме най-популярните графични среди за GNU/Linux, като ще ги разгледаме от малко по-различен ъгъл. Започваме с леката Xfce и ще продължим с KDE, GNOME и MATE. Десктоп средата Xfce е една от най-любимите за UNIX подобните операционни системи и към днешен ден е много по-интересна, отколкото изглежда на пръв поглед

Интересно е, че самата лексема Xfce нищо не означава. Разбира се, преди време тя се пишеше по-различно – XFce и се наричаше XForms Common Environmen, понеже се базираше на XForms инструментариума. Но след като неговото използване спря, името XFce бе заменено на Xfce и предишното разшифроване на тези букви стана безсмислено.

Историята на Xfce

Проектът стартира през 1996-та година благодарение на Оливие Фурдън (Olivier Fourdan). Първоначално това е една съвсем опростена десктоп среда, която има за цел да стане свободна версия на популярната по това време CDE. В началото, това са просто няколко панела с програми и инструменти, без какъвто и да било мениджър на прозорците. Малко унило, но за времето си, много подходящо.

Главната цел на този проект е ориентиране върху традиционната UNIX философия, за която са присъщи концепциите за модулност на операционната система и възможност за многократно използване на различните софтуерни елементи. Това е направено, за да се постигнат максимално големи възможности за конфигуриране.

Версиите на Xfce

На практика, съществуването на Xfce в удобен за потребителите вид, започва през 1988 година с излизането на Xfce2 като пълноценна и самостоятелна графична десктоп среда. Имаше и предишни версии, но те не могат да се считат за истински десктоп среди.

Именно във версията Xfce2 се появява прозоречния мениджър Xfwm, познат на феновете на тази графична среда и до днес. За времето си втората версия изглежда много добре, като самата десктоп среда се развива като съвсем лек и бърз модулен GUI, където всички настройки могат да се направят с помощта на компютърната мишка.

Историята на Xfce е интересна с няколко пренаписвания на сорс кода от нулата. Това става между версиите 2 и 3, както и между 3 и 4. С всеки път десктоп средата все по-малко прилича на CDE, към която навремето се стреми. Именно втората версия на тази графична среда определя посоката на нейното развитие. Можем да погледнем третата версия на Xfce, за да се убедим, че промените в дизайна в сравнение с втората версия не са чак толкова много.

Легендарната дълбока и цялостна настройка на Xfce се появява във втората и се усъвършенства в третата версия. Xfce остана интересна, въпреки че в миналото правилата се определяха от KDE и GNOME, и бумът на графичните среди не бе настъпил.

Какво става днес?

Днешната четвърта версия на Xfce е пълноценна десктоп графична среда с комплект собствени програми, предназначени за решаване на основните потребителски задачи. Тя е характерна с изключителната си лекота по отношение на системните ресурси и с отличното си бързодействие. В Xfce са използвани GTK+ инструментите и тя е съвместима с много елементи на другите подобни графични среди – МАТЕ и LXDE.

Така например, в Linux дистрибуцията Peppermint OS разработчиците са успели да създадат един отличен хибрид между графичните среди Xfce4 и актуалната към днешен ден версия на LXDE, за която ще поговорим друг път. Тази дистрибуция изглежда по следния начин:

Xfce е особено подходяща за стар или слаб хардуер. Но притежателите на съвременни компютри ще намерят в тази графична среда редица интересни неща. Причината е, че „Плъхът“, както жаргонно наричат тази десктоп среда заради нейния логотип, е изключително гъвкава в настройките. Възможно е създаването на всякакъв вид десктоп.

Именно тази графична среда се използва в редица Linux дистрибуции: MX Linux, специалната версия на Fedora Linux, Xubuntu (вариацията на Ubuntu с Xfce) – тези и още десетки други дистрибуции се доставят с интегрирана Xfce.

Към днешен ден, актуална е версията Xfce 4.12. Тя излезе отдавна – преди около 4 години, но се поддържа от разработчиците.

Как да инсталираме Xfce4 в GNU/Linux

В Debian GNU/Linux графичната среда Xfce4 може да бъде избрана като десктоп сред още по време на инсталирането. Но ако не сте го направили и използват друга десктоп среда, винаги можете да инсталирате Xfce4 по-късно.

Това може да стане от софтуерния мениджър:

Разбира се, всичко може да си извърши и от терминала:

sudo apt install xfce4

Тази команда ще инсталира само така нареченият метапакет

Ако искате да си инсталирате и допълнителните компоненти, трябва да въведете следното:

sudo apt install xfce4-goodies

В Ubuntu инсталирането става с абсолютно същите команди, като в Debian, но трябва дебело да подчертаем, че тази операционна система има отделна версия идеално настроена графична десктоп среда – Xubuntu.

Инсталирането на Xfce4 във Fedora може да стане по следния начин:

sudo dnf install @xfce-desktop-environment

Тази команда ще инсталира цялата графична сред с всичките необходими компоненти. Но и тук се предлага версия на Fedora Linux с предварително настроена Xfce4.

В Arch Linux и производните:

sudo pacman -S xfce4

Това ще инсталира само метапакета – базовите елементи на Xfce4. Допълнителните пакети се инсталират чрез:

sudo pacman -S xfce4-goodies

Ако искате нещо леко, бързо и пъргаво за вашата компютърна система, Xfce е един перфектен избор, ако например не харесвате MATE. Има и други, дори още по-леки графични среди. LXDE например, е дори по-лека, но на нея ще ще се спрем по-нататък.

Да напомним, че независимо каква Linux дистрибуция използвате, можете да имате инсталирани няколко десктоп среди. Изборът на най-подходящата за момента най-лесно става, ако излезете от системата и се логнете наново. След като въведете потребителското си име и паролата, от менюто на програмния прозорец за влизане в системата, трябва да изберете, коя графична среда ще използвате. Можете да работите с нея, като след рестартиране тя се запазва.


Какви са вашите впечатления от Xfce? Може да знаете някакви интересни трикове или сте забелязали досаден бъг? Споделете, за да умножим познанията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
60 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Тахтун
Тахтун
2 години

Чудесна статия за новаците !

Destroy the Left!
Destroy the Left!
Отговор на  Тахтун
2 години

Колко са те?
comment image

basi
basi
Отговор на  Тахтун
2 години

Хората се редят на опашка да стават „новаци в хфсе“! 😀

Destroy the Left!
Destroy the Left!
Отговор на  Тахтун
2 години

За колко човека си говорим от всичките тези:
comment image

?

s00
s00
Отговор на  Destroy the Left!
2 години

Линукс не е за масата потребители и не е създаван за това. Коментара ти е безсмислен. Все едно да кажа – Има 1.61% хора, които са ВИП. 75.47% са компютърни плебеи. Така е като не можеш да видиш на 2 см пред носа си. Гроздето е кисело, когато не можеш да го стигнеш. Та те съжалявам. Дано успееш да преодолееш предрасъдъците си и спреш да бъдеш конформист и да блееш. Надявам се да разбереш как да ползваш предимствата и на двете операционни системи, въпреки че силно се съмнявам. 🙂

Калин
Калин
Отговор на  s00
2 години

Вие за ВИП ли се имате?
Боже опази 😀 😀 😀

Красен
Красен
Отговор на  Destroy the Left!
2 години

Друга статистика състояща се от по-умното население:

https://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
OS Platform Statistics
2019 January

Win10 49.9%
Win8 5.4%
Win7 18.8%
Vista 0.1%
WinXP 0.3%
Linux 6.1%
Mac 10.1%
Crome OS 0.3%
Mobile 9.2%

)))
)))
2 години

Какво става днес?
Kaк какво? Отново статия за Линукс на много добро разбираемо ниво!

Destroy the Left!
Destroy the Left!
Отговор на  )))
2 години

Предлагам тази „разбираема“ статистика:
comment image

Dedal
Dedal
Отговор на  Destroy the Left!
2 години

Не те знам къде си гледал, но в същия сайт, като пусна всички устройства, а не само desktop
Unix подобните заемат едни 60% пазарен дял, в тях сладаме и android, osx и други които ама никак не са базирани на dos

Калин
Калин
Отговор на  Dedal
2 години

Ще инсталираш Xface на Андроид? 😀 😀 😀

Dedal
Dedal
Отговор на  Калин
2 години

НЕ на android, но спокойно си го инсталирам на debian за arm
И си работи без забележки.
Като самия debian е на nand или emmc зависи от устройството.
Има тъч от 4.3 до 15 „.
Същото устройство държи и андроид, ама ги няма глезотиите като (сериен, уарт, gpio, uext, lan, svn, python, g++, wx, mysql, posgresql, даже и тъп ping или nmap няма)
Но мисълта ми беше, че и android е linux колкото и да не ти се иска.

windows-боклук
windows-боклук
Отговор на  Dedal
2 години

Dedal
Не само android e linux, рутери, смарт телевизори, смарт часовници, сателити, изследователските лаборатории като церн и още какво ли не е на някаква версия на линукс.
Така че остави тия windows овце да се радват перфектната си операционна система

Dedal
Dedal
Отговор на  windows-боклук
2 години

100% за
Моя рутер е с OpenWrt

Калин
Калин
Отговор на  windows-боклук
2 години

Android не е Линукс 🙂

Калин
Калин
Отговор на  windows-боклук
2 години

И ти като ВИПаджия искаш да инсталираш Xface на „рутери, смарт телевизори, смарт часовници, сателити, изследователските лаборатории като церн и още какво ли не“ 😀 😀 😀

Калин
Калин
Отговор на  Dedal
2 години

Явно не си разбрал забележката. С този Дебиан си оставаш един от 5мата ползващи Линукс. Човекът се опита да аргументира, че не сте 5, понеже рутъри, сървъри… и т.н.

kakvo e lainoks
kakvo e lainoks
Отговор на  Калин
2 години

браво калине, кажи им на тия бугари как стоят нещата

Destroy the Left!
Destroy the Left!
2 години

Нещо ми навява вида на социалистическия модернизъм, като гледаш това грозно сиво нещо:
comment image

basi
basi
2 години

Няма нужда от коментар, снимките говорят сами, това нещо е 30 години назад от Уиндоус и Мак

Destroy the Left!
Destroy the Left!
Отговор на  basi
2 години

Защо, какво не-естестично виждаш в такива хора?
comment image

bore-pkto
bore-pkto
Отговор на  basi
2 години

И твърдиш, че има нещо по-назад от Windows? Аутизъм ли долавям?

basi
basi
Отговор на  bore-pkto
2 години

аутизъм викаш…горкия…ти с лхде ли си или с хфсе, хахахаха 😀

Dedal
Dedal
Отговор на  basi
2 години

Аз ползвам lxde на поне 400 устройства с arm.
Работи прекрасно.
А от грозно и сиво пате с 10 клика може да стане лебед

windows-боклук
windows-боклук
Отговор на  basi
2 години

„basi“ linux ще изглежда така както потребителят си го направи… Може да се персонализира абсолютно всичко, а в windows дали можеш да персонализираш всичко ? Не мисля така … Ще ти дам няколко примера: В windows може ли „start“ бутона да се премсети най в дясно ? В windows може ли да се добави 2-ри „start“ бутон в панела отдолу ? В windows може ли да инсталира програма от терминала ? Windows може ли да се изпробва преди да се инсталира ? Всичко това а и още какво ли не го може linux. Не слуайно linux е най-стабилната най-безопасната операционна… Виж още »

Коко6ка
Коко6ка
Отговор на  windows-боклук
2 години

И за какво ти е да ги правиш тези простотии? Ей така за шаренийката, да изглежда по-циганско? Може, разни хора, разни идиоти :))))

Dedal
Dedal
Отговор на  Коко6ка
2 години

Ми защото ме кефи старт менюто да е горе в дясно, а минимизирани те да са доло. Кефи ме на единия десктоп да си гледам филми докато на другия компилирам софтуер на компютър на 500 километра Ми кефи ме филма да си върви, а аз за секунда да завъртя десктопите за да проверя какво се случва Още ме кефи децата за си гледат филми по мрежата на телевизора, като а аз си върша работата в същото време без по 5 часа да правя флашки с анимация. И много ми е кеф като пусна компа през 2015 да го рестартирам към… Виж още »

windows-боклук
windows-боклук
Отговор на  Коко6ка
2 години

Коко6ка
Има една дума която се нарича удобство….
Това че вие сте свикнали да използвате операционната ситема с облика който е defalt не е наш проблем…
Не че вие имате много опции за персонализане, но това е друга тема …

Dedal
Dedal
Отговор на  windows-боклук
2 години

А за пробването без инсталация малко го подценяваш 🙂

Като мине ъпдейта на MS с какво поправяме?
С Ubuntu или нещо дето да тръгне 😀

III
III
Отговор на  Dedal
2 години

Всъщност си пускам лайф уин10 и оправям. А иначе с уин си инсталирам и приложения през терминалите, местя си целия таск бар където си искам по десктопа, правя го колкото си искам голям, настройвам си каквито си искам менюта, докато в същото време децата гледат анимация по мрежата, а жената гледа филм на другия десктоп, та и звука съм и прехвърлил към телевизора за да не ми пречи да си слушам любимата музика на слушалките и на всичко отгоре инсталирам програми на баща ми на компютъра който е на 200 километра от мен, и докато чакам да мине инсталацията, за… Виж още »

тор
тор
Отговор на  windows-боклук
2 години

е някои от тия неща дето си ги написал виндоуса го може… а на линукса можеш ли да си сканираш колата с OBDII интерфейс???

BlB
BlB
Отговор на  basi
2 години

Това което се вижда на картинките е дефолтната тема. След 10 мин лесен тунинг се получава следното
comment image

ИЛИ

comment image

Salif
Salif
2 години

Cinnamon is the best

Борис Михайлов
Борис Михайлов
Отговор на  Salif
2 години

Taka и не му разбрах добавената стойност? 🙂

luckyboy
luckyboy
2 години

Грозотия на n-та степен..особено дървеното xfce.Ама било леко, за стари комп…дрън дрън простотийте на Линукс фанатиците.Ползвал съм Линукс няколко години, по-големо дърво нямааа,няма.Трябва много игра да го вкараш в ред..за сървъри,IOT и тн е супер, за десктоп е трагедия.

Dedal
Dedal
Отговор на  luckyboy
2 години

Ми аз обичам дебели жени.
Искам да ги овъргалям в брашно за да им намеря мокрото място.
Какъв ти е проблема с моите предпочитания?
То всеки си има вкус, казало кучето и си облизало дупето

Димитър
Димитър
Отговор на  luckyboy
2 години

Ползвал си го преди години веднъж и стана разбирач, а? Ами замълчи, че на всички стана ясно колко си компетентен!

BlB
BlB
2 години

Благодаря за статията! Тази среда ми беше любимата но след излизането на Plasma 5.9-5.10 преминах на KDE. Xfce е отличен избор за стари компютри. Счита се за най-стабилната среда и продължава в този дух. За съжаление нейната по-нантатъшна разработка е много бавна заради малкия тим от нейни разработчици. Текущата цел е прехода GTK2->GTK3 който е на 90-95% свършен и после ако е дал Бог GTK4. Може да се спори дали Plasma или новата версия на LXDE а именно LXQT (нови по-модерни QT среди) не са с малко по ‘тежки’ но даващи повече.

FCB
FCB
Отговор на  BlB
2 години

Губиш си времето, никой не се интересува и не знае какво е GTK, LXQT, SDUWQSJ, и каквито там още термини ползват двамата Линукс потребители в световен мащаб. Слагай един Уиндоус и стани човек.

BlB
BlB
Отговор на  FCB
2 години

Никнейма ти е FCB но почти сигурно си едно лице с поне 2-3 познати тука ника. Тъпи тролове! Вадете си хляба другаде!

FCB
FCB
Отговор на  BlB
2 години

ама как се издаде, значи линуксите пишете от различни никове, за да изглеждате повече

EPIC
EPIC
2 години

„Историята на Xfce
Проектът стартира през 1996-та година“
„Версиите на Xfce
На практика, съществуването на Xfce в удобен за потребителите вид, започва през 1988 година“

GG

змей
змей
2 години

Пуснете статия за Linux и четете коментарите с пуканки. Отприщва се омразата на бай ГАНЯ към това, което не разбира (и го плаши). Статията е за LINUX, т.е. предполага се, че ганя няма да отдели време, но все пак той е решен да си го премери и да покаже колко по-напред е от останалите. Ганя, приятелю, всеки е свободен да използва и твори с инструментите, които му харесват. Няма нужда да ти обяснявам, че различни конфигурации, могат да подкарат актуален софтуер на системи на над 15 години чрез които да създаваш нещо и да изкарваш пари. И всичко това е… Виж още »

BlB
BlB
Отговор на  змей
2 години

Нека добавим…Линукс е бизнес модел позволявящ програмисти с всякакъв опит да бъдат наемани за конгретен проект или да допринесат безвъзмезно за него. Истината е че Линукс не е безплатен! Много плащат по малко доброволно (по кафе-4-5 $/€ месечно на 2, 3 и тн месеца) за дадена разработка и всички ползват уж безплатно. Така е и с Линукс Фондацията, Гном Фондацията, КДЕ и тн. Освен това кода е отворен и няма как в него да се вмъкнат вируси, задни врати и тн. Всичко това е много по-пряко с демокрацията от колкото тука пищящите и „защитаващи“ капитализма тролове. Този който са му… Виж още »

Destroy the Left!
Destroy the Left!
Отговор на  BlB
2 години

Аз съм защитник на капитализма, капиталъзм без демокрация може, но демокрация без капитализъм не може. Смятам, че бъркаш капитализма с корпоратизма и кронизма, но това го оставям на тъпоглавската ти идея. Ако не беше капитализма, нямаше да имаш тези дистрибуции, защото те съществуват и се развиват основно стартирайки от свободни капиталистически държави, а не от социалистически-авторитарни и тоталитарни кочини.

BlB
BlB
Отговор на  Destroy the Left!
2 години

Леле къде го чукаш къде се пука…:) Много проспериращи икономики имат стабилни дарителски практики. Та дори Българската Коледа е едно такова нещо! Тези неща дори сплотяват обществото! Това имах предвид!

Sharing Economy/investopedia dot com

Dedal
Dedal
Отговор на  BlB
2 години

Да. Админа лесно ще делне един коментар, ама ако делне работата на тоя от снимката, тя ще стане мазана 🙂

Linux
Linux
2 години

Ееее този ДЖАМ ще ви изпие мозъка. Смешници! Бъдете роби на Били.

Destroy the Left!
Destroy the Left!
Отговор на  Linux
2 години

Това, което казваш отдавна не е актуално, също както дизайна на тази грозна среда. Погледни календара, не сме 2003-та, ти не си млад и Били отдавна не е в Майкрософт, хората отдавна се преориентираха в мобилни устройства, а десктоп средите останаха предимно за про и вехтошари.

Нови ревюта

Подобни новини