Графичните десктоп среди в Linux: KDE

92
1916

Продължаваме да разглеждаме най-популярните GUI за GNU/Linux. Вече се спряхме на Xfce и както споменахме предишния път, ще продължим с графичната десктоп среда KDE.

Историята на KDE

Самата абревиатура на KDE се разшифрова като K Desktop Environment (Десктоп средата „К“). До 2010 година под тези три букви хората разбираха целия комплект от софтуер, който създава една наистина неповторима и много гъвкава по отношение на настройките графична среда. След това семантиката на този акроним леко се промени и сега ще обясним защо.

Konqi – талисманът на KDE

Проектът KDE физически стартира през месец октомври 1996-та година. Той е основан от Матиас Етрих, който в тези далечни времена е бил студент в Тюбингенския университет, Германия. Младият по това време Матиас е бил дълбоко разочарован от това, че в тогавашните интерфейси на UNIX подобните операционни системи всички компоненти на графичната среда изглеждат сякаш са сглобени от съвсем различни детски конструктори. Към днешен ден вече живеем в епохата на стандартизация на GUI за Linux, но тогава този подход все още не е популярен.

Матиас Етрих

Мнозина считат, че Етрих е на практика първият човек в историята на UNIX, който решава да създаде графична среда. Не просто някакъв интерфейс, а пълноценна графична среда – един микрокосмос, в който всичко изглежда еднакво. Оттогава вместо GUI все по-често започва да се използва термина „графична среда“ или „десктоп среда“ за Linux.

Това може да бъде сравнено с нещо като дизайнерски ремонт на дома, в който всяка дреболия – от белия шкаф с ръчни египетски дърворезби до осветлението създават една обща цялостна атмосфера, която показва образа на дома и на живеещите в него.

Днес вече се приема, че фън шуй принципите наистина оказват влияние върху мисловната дейност на човека и на неговото настроение, но за 1996 година тези идеи са нови и непознати за операционните системи.

Вторият важен ориентир за Матиас е максималната простота и и интуитивност в използването на бъдещата графична десктоп среда. В началото никой от екипа не мисли за красотата, но тя постепенно кристализира с еволюцията на KDE.

Важно е да отбележим, че през първите години на съществуване на проекта, Qt елементите, които са в неговата основа, не се разпространяват под свободен лиценз. Това е и причината общността на свободния софтуер да се тревожи: получава се, че свободната графична среда с целия си масив от свободни елементи, разпространявана в UNIX подобните операционни системи, е създадена с помощта на несвободни инструменти.

Това бе причината за появата на друга графична среда – GNOME, на която ще се спрем по-нататък. Засега само ще кажем, че GNOME е създавана като свободна алтернатива на KDE. Понякога възникват спорове, коя десктоп среда се е появила по-рано – KDE или GNOME, но е очевидно, че първата е KDE.

През месец ноември 1998 година Qt излиза под свободен лиценз. В началото, това не е обикновеният GNU GPL лиценз, а QPL, заради което възникват нови спорове, този път заради лиценза.

Целят този шум стихва чак към 2000-та година, когато Qt преминава към GNU GPL лиценза. Всички се успокояват и са щастливи.

Версиите на KDE

Най-голямо оживление и респект в обществото предизвиква третата версия на KDE, която всички фенове на Linux считат за легендарна. Представете си, че свикналите използването на ОС Windows XP потребители, които през живота си не са виждали нищо друго освен операционната система на Microsoft се сблъскват с това:

Да добавим, че Linux с KDE може да се стартира директно от компактдиск, а това означава, че може да бъде взета навсякъде. А фактът, че в GNU/Linux съвсем лесно става превключването към една или друга графична среда, направо порази незапознатите.

Първоначално KDE 3 е нещо като продължение на KDE 2 – не е особено красива, но много удобна графична среда, с която потребителите бързо свикнаха. Но версията KDE 3.2 вече предлага красив дизайн и става ясно, че проектът има бъдеще.

И всичко това при наистина смешни дори и за тези времена компютърни ресурси.

Не е за учудване, че в тези времена разработчиците направиха клон именно на KDE 3 и създадоха съвременната графична среда Trinity Desktop Environment, която е директен наследник на KDE 3.5.10. Тази десктоп среда може да се инсталира в на практика всяка Linux дистрибуция, но на TDE ще се спрем по-подробно в някои от следващите материали.

Като цяло, за историята на този проект може да се каже, че е банална: развиваше се и се развива планомерно, без някакви особени произшествия.

Само че…

Плазмата не се срива

Причината за последвалите събития са, че в 5-тата версия на KDE, която е актуалната версия в наши дни, показана за пръв път през 2014-2015 години, разработчиците промениха толкова много неща, че в началото тя работеше твърде нестабилно.

Разликата с предишните версии е голяма

Огромна част от потребителите възприе тези промени много враждебно. Изказаха се мнения, че в петата версия не се спазват традициите, че всичко е направено невнимателно и набързо, че KDE 5 използва твърде много оперативна памет, че…

Всъщност не може да се каже, че съществува KDE 5. В тези дни самият проект KDE се раздели на три големи групи:

  • KDE Frameworks – основните компоненти (библиотеки, ресурси, услуги), предназначени за използване от KDE приложенията, както и за тяхната употреба извън KDE екосистемата.
  • KDE Applications – потребителски приложения, създадени на базата на KDE Frameworks, които могат да се използват и в други десктоп среди
  • Plasma Workspaces – всичко, което определя KDE – специфичният работен плот, характерният потребителски интерфейс, прозоречният мениджър KWin

И тъй като работният плот е всичко, което виждаме на преден план – иконките, панелите, менюто и т.н., средата е по-правилно да се нарича Plasma Desktop. Той работи в тясна връзка с двете други групи, които си имат своя специфика. Нещата се усложниха.

По принцип, разработчиците започнаха да реализират идеята за единна KDE екосистема още от 4-тата версия на десктоп средата. Именно тогава се появи концепцията за плазмоидите – приложения и уиджети, които са директно интегрирани в KDE и работят с графичната среда като едно цяло.

Тогава се появи и притчата за сриването на плазмата. Четвъртата версия на KDE все още прилича на предишните версии и хората мърмореха, но търпяха. Но с появата на KDE 5 с идеите, които решиха да преосмислят каноните на потребителския интерфейс – общността започна да негодува. Естествено, и семантичните особености на абревиатурата се промениха.

Наистина, плазмата се сриваше много често, но разработчиците много бързо представяха съответните пачове и подобрения и постепенно тази графична среда стана стабилна. Случва се плазмата да се срине и днес, но самостоятелно се оправя, без да се налага рестартиране на системата.

Всъщност, всичките нападки срещу петата версия на KDE Plasma Desktop са причинени предимно от един единствен фактор – никой не му се занимаваше да разучава един абсолютно нов потребителски интерфейс, да го настройва за себе си, да се човърка в настройките… Но да не забравяме, че Plasma Desktop предлага мощен инструментариум за всякакви настройки и конфигурации.

Преди време се лансира тезата, че Plasma Desktop е взаимствала някои идеи от интерфейса на Windows 10. Споровете на тази тема са горещи, но се посочва, че KDE 5 – тоест Plasma Desktop е излязла доста по-рано от Windows 10.

Какво имаме днес

Днес KDE е една от най-добрите графични среди за UNIX подобните операционни системи. Тя предлага огромен брой полезни и качествени функционалности. С други думи, няма друга графична среда, така податлива към настройки и всевъзможни манипулации. Много Linux потребители харесват именно това. Изключение от това са тайловите мениджъри на прозорци, но това е една съвсем нова концепция, която също има бъдеще.

Няма как да разглеждаме само Plasma Desktop, без да се спрем на някои от чудесните приложения, софтуерни инструменти, помощни програми и плазмоидите, включени в комплекта. Нека погледнем за малко възможностите на файловия мениджър Dolphin:

Да обърнем внимание и на KDE Connect, който дава възможност за управление на лаптопа с помощта на смартфон. Показването на презентации е много удобно, а и използването на компютъра значително се улеснява.

 


Зад KDE е цялото дълго минало на най-старата графична среда за Linux, като бъдещето пред нея също изглежда светло. Споделете опита и мненията си за KDE и за Plasma, за да умножим познанието.

92
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
15 Коментари
77 Отговори на коментарите
30 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

КДЕ 3 беше дизайнерско недоразумение. И въпреки това революция в Линукс.
В крайна сметка, ако искаш да си свършиш работа – отваряш команден ред.
И това когато имаш Windows 2000 или XP.

BlB
BlB

Ето до къде ти са познанията за линукс – до КДЕ3! Както съм ти казвал съм физик и в далечната 2003 бидейки с Мария Кюри стипендия в Холандия в Free University of Amsterdam, лазерната лаборатория (отвори Гугля и сам провери кой е бил там) ЦЕЛИЯТ УНИ БЕШЕ НА КДЕ3!!!!
Ей за това Холандия е иновативно място!

Ти …да не казвам обидни думи, най-големия спец разбираш ли, баш ти да ми се изказваш е меко казана тъпо!!! Моля те затвори си входното отверстие и си гледай WIN!

Калин
Калин

Мда, тогава в повечето университети имаше Линукс/Солраис. Безценно е да видиш, как студентите си блъскат главите с това …нещо 😀
И КДЕ 4, и Гноме 3 и Юнити и други знайни и незнайни графични среди съм пробвал. Което не променя факта, че Лин не става за масовия десктоп потребител. Get over it! На теб може да ти харесва и да се пъчиш като религиозен фанатик тук, как не било така.
Обаче почва да ми се изчерпва търпението с обидния ти тон.
Давай сега листата и да приключва тази комедия.

BlB
BlB

МНОГО се радвам че ти писва…и за да не ти писва си пиши в WIN статийките! Аз там не пиша! Никога не съм ходил да злословя за Win! Проблема на такива като вас е че не искате да приемете че има и друго което може и да е по-добро! НО ОЩЕ ПО–ЛОШОТО Е че искате и другите така да мислят!!! Може и много да се смееш на университетите ама ако си бил в такива в които АЗ съм бил свят ще ти се завие! Лаборатории като заводски халета и всяко място с апаратура за по 100-200 000 Евро! Така че… Виж още »

Калин
Калин

Академичното приложение е коренно резлично от ежедневното.
Нека всеки, който иска да пробва каквото поиска. Но тия розови пейзажи, които чертаеш, не са верни. За теб може да е 10 мин да се оправиш. Нормалният потребител ще си строши главата при първия възникал проблем на Лин. Не дай си Боже да стигне до упътване, като твоето – 1 страница обяснение с 10 реда команди за конзола. Обречен е.
Така че в интерес на обективността е, да кажем – пробвай Линукс, но може да си строшиш главата при първия срещнат проблем.

BlB
BlB

МОЛЯ ТЕ ОСТАВИ НОРМАЛНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ ДА РЕШИ!!! НЕ МУ ВТЪЛПЯВАЙ КОЛКО Е СЛОЖНО!!! ОТ 2003 коклко години са минали???? Нима казваш че тея които работят по Линукс са тъпаци и нищо ново не са направили????? Моля те забрави Напольонското си самочуствие!!! Отдаван исках да те питам като си толкова голям спец къде ти е продукта???? Зашо хората които правят и проф и не чак толкова проф софт за Линукс да са по-тъпи от другите или да кажем от самия тебе???? АЗ мога веднага да ти дам статиите си и да ти кажа с какво съм допринесъл за да може това… Виж още »

Калин
Калин

Не му втълпявай колко е лесно!

Слагаш ми думи в устата, които не съм изрекъл.
Единственото, което казвам, е да не представяш Лин за нормалния потребител като розова приказка. За теб може да е лесен.
За теб няма проблеми да си оправиш драйвъра с 10 реда команди. Нормалният потребител ще си счупи главата пред тази задача.
Кое ти е сложно да разбреше тук?
Егото ти?

BlB
BlB

ТОВА ЗА КОЕТО ПРЕТЕНДИРАМ e че хората сами тябва да опитат! ИНСТАЛИРАЛ СЪМ И НАСТРОЙВАЛ от WIN 3.11 до 10! СМЕЛО ТВЪРДЯ че на чисто, WIN 10 се инсталира мн-по трудно от Убунту и разнородности!

Както виждаш пиша ТОГАВА И САМО ТОГАВА КОГАТО ВИДЯ АБСУРДНИТЕ ТИ И КОМПАНИЯ ТВЪРДЕНИЯ!!!

ПАК ПОВТАРЯМ ПИШИ СИ ВЪВ WIN тематиките ти!!!

Кънчо
Кънчо

Това че си учил някъде, не те прави повече от другите и да казваш на другите хора къде трябва да пишат и къде не. Всеки си има мниение, и двамата сте прави само, че наистина при теб има някакво его което не разбирам, за какво го показваш… аз си имам и двете и windows и убунту, windows-a (освен за игри) го позлвам защото програмата която ми трябва е няма за убунту(няма е за никоя линукс дистрибуция) и за да не си чудиш коя е (traktor на native instruments), писал съм до support-a на native instruments „защо е няма и кога… Виж още »

Кънчо
Кънчо

Или да бъда по-точен програмата е има, само тя тази програма е безполезна, ако не можеш да си включиш контролери към нея, а именно това не е възможно

BlB
BlB

И преди съм писал за такива случаи като твоите: или WINE ако става или дуъл бут! И АЗ страдам че не мога да си инсталирам някои от последните версии на Скетчъп но и той стана много тежък! ТОВА което твърдя е че Калин и такива като него дезинформират и демотивират обикновенния човек да опита Убунту! ВИНАГИ ще реагирам на това!!! ТОВА което твърдя е че Убунту в около 80% от случаите е нап достатъчен на обикновенните хора..ТА ДОРИ и през игрови платформи ОСОБЕНО сега след Вулкан АПИ(справка Уикипедия) ТОВА което твърдя е че АЗ не влизам в статии за Win… Виж още »

Калин
Калин

Пич, разбирам, че си приел разпространението на Лин като лична кауза, ама знаеш ли как ще ти олекне, ако престанеш да приемаш всяка критика като лична обида? 😀
Опитай се да погледенш по-далече от носа си и се постви в положението на човек, който само е чувал линукс, а практическите му познания стигат до успешно инсталиране на Уин.
В тая ситуация трябва да си обективен и да му кажеш – пробвай Лин, но бъди готов да си счупиш главата.
А ти се държиш като партиен секретар.

BlB
BlB

„В тая ситуация трябва да си обективен и да му кажеш – пробвай Лин, но бъди готов да си счупиш главата“

ПО-ДОБРЕ ЗВУЧИ ТАКА
Пробвай утвърдени Линукс дистрибуции и бъди готов САМО в крайни случаи (визирам граф картата на Оракълчо) да имаш пукната глава. Но и за нея има лек! Просто потърси по аптеките нужното лекарство или се консултирай с правилния доктор!“

Извън това….Кажи ми в колко случаи Win се е провалял в малките и големи ъпдейти/ъпгрейти?!

Калин
Калин

Ситуаците “в краен случай” се случват много по-често, отколкото ти се иска да вярваш. Особено, ако си начинаещ 🙂
Какво общо имат ъпдейти те на Уин с Линукс?

BlB
BlB

Мноооого общо имат! Защото се изтъква постоянно колко ‘бъгав’ разбираш ли бил Линукса! Е да ама не е! Мини се, не мини месец и бум! след последното бновяване на Win! И това не е ‘епизодично’ или ‘само малка част от потребитилите’! А нима няма проблеми с драйверите и при Win??? За начинаещите си има или Минт или Убунту и както виждаш най-близкo до хората ще е Кубунту. Минт аз не го харесвам въпреки хвалбите но това са си мои предпочитания.. До колкото аз виждам пък ти се пъниш да препоръчаш ябълката… нима в US всички изполват това или Win?? Внимавай… Виж още »

Калин
Калин

Мако мила. Физиката е точна наука. Искрено се надявам да не анализараш проблемите, които решаваш, по такъв разводнен и неточен начин, по който водиш аргументите си. Къде говоря за „бъгав“? Всичките ти реплики са такива – явно си водиш някакъв задочен виртуален спор. По принцип. Виждаш, виждаш, нищо не виждаш. Може лично да смятам, че Мак е най-доброто за ежедневно ползване, но когато ме питат – „Хей, ще си взимам нов компютър, да се пробвам ли с Мак“, обкновенно казвам – не. Като си свикнал на Уин, вземи си Уин. Дори Мак, който е на светлини години пред Лин (десктоп),… Виж още »

BlB
BlB

Калине специално съм си отделил време за тука а ти с бла-бла приказки ме занимаваш! Нищо по същество не казваш в последния си пост! Не ме карай да се връшам назад и да те копи/пействам за да покажа на хората и теб как казваш ползвайте Win или мак. Не аз ами ти ползваш тъпи пролски методи! Най накрая в по-горните си постове почваш да давш назад! И Ти като Оракълчо манипулираш и като те притиснат ставаме други…:)
Стига толкова разбрах ме се надявам се…

Калин
Калин

Давай линк, къде казвам, че Лин е „бъгав“.
Като се високопарничиш 😀
Понеже това, че е „бъгав“ е въведението към разводняването на дискусията.
Oттук насетне явно така ще е с теб.
Винаги казвам – ползвай Уин или Мак.

помнещ
помнещ

В статията е пропуснато да се спомене, а и явно днешните потребители вече не знаят, че KDE 1.0 бе плагиатско копие на десктопа на Windows NT4 – така започна този проект. KDE 3.5 бе най-високият му връх в развитието, а 4.0 най-големият провал. А днешната плазма 5 е по-добра от Windows просто защото Windows 8.x и 10 се издъниха неспасяемо във визията си за интерфейс.

същите са и новите...
същите са и новите...

Новите KDE са същата хуйня! Копираха новите Start менюта на Win 7 и Win 10, но 22 години след създаването си все още нямат основни функции, които бяха налични още в Win 95. Няма версия на KDE, в която можеш всички изброени неща: – да влачиш и пускаш файлове и икони от произволно подменю на Start menu в друго подменю, на десктопа, в Quick launch лентата и в произволна папка на диска; – да влачиш и пускаш файлове и икони от произволна папка на диска в друга папка, в произволно подменю на Start menu, на десктопа и в Quick launch… Виж още »

BlB
BlB

АМА НАИСТИНА ЛИ???? По тъпо нещо не съм чувал!!!

w w w . youtube.com/watch?v=QIRGoOzbp88

същите са и новите...
същите са и новите...

Ами първо погледни какво дават на киповете, дето ги пращаш. Копиране от десктоп във папка и от папка в папка. И скапано меню с търсачка, изпиратствано 1:1 от Win 10, дето всеки грамотен потребител го маха веднага след инсталацията, слагайки Classic Shell. Аз ти казвам, че не може да се копира и мести свободно с влачене и пускане от и в папки, подменюта на старт меню, десктоп и Quick launch. От ВСЕКИ във ВСЕКИ елемент, капиш?

BlB
BlB

По-долу съм писал то копирането…:)

BlB
BlB

Нещо забравих да добавя за такива като тебе …..Преди 1-2 години проблема беше че Линукс не е като WIN . Сега проблема е ‘ама той е като WIN’! И сега какво????

Апропо WIN 10 е с много объркани и то нарочно настройки!!!

Надблюдател
Надблюдател

И WIN 10 се влачи на лаптоп много е зле една от причините да го махна.

Надблюдател
Надблюдател

Е аз съм на Федора и може даже ме дразни тва влачене сума файлофе така ги търся къде съм ги драгнал без да искам егати екстрата ако можех да я махна веднага бих и сигурно има начин не съм търсил – аз си ползвам повече конзола. За късмет последния упдейт или какво съм направил че и нова Федора сложих и се оказа че сега след като драгнеш те пита да го копна да го мувна 🙂 и едно такова приятно меню.
Май Убунто е мизерия като гледам 🙂 добре че не искам дебиански неща много гадни са.

BlB
BlB

5 app menu widgets on KDE Plasma desktop

w w w . youtube.com/watch?v=O3_XCNWz-J8

Humanoid
Humanoid

тхахааааааа… къде сравняваш КДЕ с Уиндоус 10? Къде изобщо е мястото за сравнение? Първо, изписаното от теб е ТОТАЛНА ГЛУПОС, второ – е точно обратното. Като толкова ги разбираш нещата, я кажи защо и при Уиндовс, и при Мак, и при Гном трябва да кликаш два пъти, за да активираш икона? Десен клик – имат го всички, ама защо трябва да се клика два пъти? Един път свикнеш ли с КДЕ, после ще си настройваш всичките ОС да работят с един клик. Ми търсенето? В КДЕ директно пишеш докато си гледаш десктопа. Ми активните ъгли? Ми другите гъзарийки като 3D,… Виж още »

Dedal
Dedal

Тук е вярно. Гнома преди си беше с един клик. Сега го направиха с два и първото нещо което пипам е точно да си го върна с един клик.
Това с двойния клик е идиотско.
Ми няма сайт който да работи с два клика на линк, не виждам причина и системата да не е така.
Същото правя и с менюто, на секундата горе в ляво.
Целия компютърен свят е подравнен горе в ляво, няма логика да слагат менюто на различно място от това с което всеки е свикнал

Надблюдател
Надблюдател

Да бе не бях забелязал верно кликаш кат луд да пуснеш нещо в бозата , докато в КДЕ е сингъл клик 🙂 .
Направих си десктоп иконка само за да го пробвам, а в Долфина се пуска сотф с един клик кето е удобно но като искам да взема името на даден файл той ми го отваря малко не е ок ми се струва но за сметка на това удобно.

Dedal
Dedal

Абе ти вярно си платен идиот. Е извинявам се може да не си платен. Стига с това меню бе, в 50 различни теми хората ти обясняват, че става на KDE и ти пак спориш. А дали е хубаво е спорно, мога да ти пусна снимка на децата на win да видиш меню за чудо и приказ (по скоро за чудо те са на 5 години и така си влачат) И ако си беше направил усилието да прочетеш статията, щеше да разбереш: Някой е крал меню, ама не е KDE, защото е преди 10. Ама от къде да знам, за теб… Виж още »

иабалката
иабалката

Копие на Windows, а Gnome е копие на Mac.

BlB
BlB

Прочете ли в статията изречението…“Πpeди вpeмe ce лaнcиpa тeзaтa, чe Рlаѕmа Dеѕktор e взaимcтвaлa няĸoи идeи oт интepфeйca нa Wіndоwѕ 10. Cпopoвeтe нa тaзи тeмa ca гopeщи, нo ce пocoчвa, чe КDЕ 5 – тoecт Рlаѕmа Dеѕktор e излязлa дocтa пo-paнo oт Wіndоwѕ 10″?

иабалката
иабалката

А ти прочете ли в статията изречението…“никой не му се занимаваше да разучава един абсолютно нов потребителски интерфейс, да го настройва за себе си, да се човърка в настройките…“? Това е Линукс накратко – на никой не му се занимава по цял ден да настройва вместо да върши работа.

Име
Име

„цял ден“. За 10мин си правиш десктопа по твое предпочитание, ако искаш, ако не искаш си ползваш out of the box.

Интересно ми защо обикновени статии в калдата имат по 5 коментари. Статиите за линукс по минимум 40 коментара. Интересна работа.

jumper
jumper

А отваряли ли сте над 15 инстанции на различни телевизионни канали под Вин 10 и Лин (2 виртуални ОС), за да видите за каква зверска телеметрия става дума и за какво четене на манифести става дума… или „ще си говорим за пазара само…“!?

Надблюдател
Надблюдател

Има научно обяснение за това: хора които си мислят че са учили много разбираш ли цели 4 години бакалавър малеее тва мноого и си мислят че светът свършвя с Уиндоус и ако няма бозата няма свет и апокалипсис последна глава от библията 😉 А и тез хора поради „многото интелект“ разбираш си свършват много рано с „много сложната си работа“ да местят от единия в другия крачол и имат време да се правят на разбирачи и интересни и мнооого знаещи че да им се вдига нещо. И като резултат както правят и комунагите там кадето са най слаби точно това… Виж още »

BlB
BlB

Приятелю след КДЕ инсталация на какъвто и Линукс да си, по дефолт е повече от настроен!!! С 2-3 клика АКО искаш си пускаш тъмната тема. С още 2-3 клика си слагаш каквато си искаш тема…

Dedal
Dedal

Стига изобщо разбра ли за какво се говори в статията.
Аз използвам linux но не и KDE 5 защото съм си свикнал с KDE 3 и gnome 2
И нямам никакво намерение нито да си махам linux системата нито да уча KDE5

Витоша
Витоша

KDE 3 беше перфектна, правеше неща, които боза потребителите никога няма да имат, различни активности на много работни плотове, прозрачности, графични модулации на прозорците, и т. н.. Аз съм на KDE 4, и не бързам с KDE 5, чакам всички екстри да направят. Всеки път, като седна пред Уиндоус, имам чувството, че съм в каменната ера.

Черни връх
Черни връх

KDE е боза във всичките си версии. Претрупана с излишни шарении, от които никой нормален потребител няма нужда, но за сметка на това не може да изпълнява най-необходимите функции. Прилича на острилка за моливи, която може да остри само черен молив HB. А като попиташ защо не може да остри и моливи B или H, или цветни, създателите и започват да ти обясняват, че за сметка на това можела да се ползва като капан за мишки, имала вграден MP3 плеър и била достатъчно тежка, за да върши работа на преспапие… Прозорците в една операционна система нямат нужда от „графични модулации“.… Виж още »

BlB
BlB

По бла бла приказки не съм чувал!!! НО товой избор..

Dedal
Dedal

KDE 3 беше велика среда, и още е и се поддържа. Само името и стана triniti
В началото използвах само KDE3
После се преместих на gnome 2 която също е велика среда и нея я има още под името mate

Ikar
Ikar

И как е? По-бързо ли ти се отваря фейса? 😉 Щото под Linux не можеш да направиш друго, освен да си отвориш браузър, да напишеш писмо или да създадеш текстов документ с елементарно форматиране. Евентуално, ако си поиграеш седмица-две с четене по форумите, ровичкане из настройките и инсталиране на пакети от конзолата, може и филм със субтитри да успееш да си пуснеш…

BlB
BlB

Икарее .,… А може и калин или оракълчо или фънчо или не знам още кой ….дъвкано та и изплюто! Върни се назад по линукс темите и ще видиш че съм дал и линкове и инфо колко много качествен софт има от всякакъв вид за линукс! Но ти благодаря че ми помогна да го повторя!:)

Ползвам win10 и peppermint9
Ползвам win10 и peppermint9

Какво ви бърка вас какво ползват хората? Купили са си хардуер, ще инсталират каквото пожелаят на него. Вие тримата там колко сте? дето скачате на всяка тема да опявате и дезинформирате?

evil resident
evil resident

За всеки влак си има пътници! А ако ти се гледат филми със субтитри (и какво ли още не), препоръчвам Kodi. Има го в Appstora на Ubuntu и се инсталира с два клика и въвеждане на admin парола. От там нататък настройките са подобни на VLC. Можеш да го закачиш към NAS и да ползваш smartphone с Upnp като дистанционно. Работи безотказно в 95% от случайте а след малко псуване и restart – в 100%. Има разни plug in-и за допълнителни екстри, които засега не ползвам. За HTPC-то зад телевизора е перфектна програма и върви под… Liinuux ?

Dedal
Dedal

Нямам фейс.
А под linux си вадя хляба, и ако твоя win 10 направи само 5% от каквото може моя linux може да си пусна някоя виртуална да го разгледам.

Ikar
Ikar

Лъжеш като дърт циганин! Или си поредното wannabe 🙂 За да си вадиш хляба под Линукс, ти трябва да се занимаваш с администриране или бази данни. Само че в такъв случай графичните среди изобщо не би трябвало да те интересуват, защото там се работи основно в конзолата. А ако използваш Линукс за десктоп, ти нямаш не 5%, а дори 0.05% от възможностите, които ми дава приложният софтуер за Win 7.

Ваньо
Ваньо

И аз си вадя хляба с Линукс и ползвам графична среда. Явно съм бил в грешка дълго време.

Надблюдател
Надблюдател

И аз си вадя не само хляба но и къщата – не апартамент а къща под Линукс и само от него разбирам след уинбозата 95 – от която малко разбирах незнам колко 🙂 И не не съм админ но и това ми се налагало поради недоразумения най вече от дебилски акъли. И не можеш да направиш много без да инсталираш без да конфиг каквото и да е – даже видеотунер античен ми тръгна точно на линукс в къщи затова не ходих да си търся нов тунер ама да си ползвам моя 🙂 На бозата обаче неможе тунера той драйвера бил… Виж още »

Надблюдател
Надблюдател

Исках да каза:
И не, (наистина) можеш да направиш много без да инсталираш без да конфиг каквото и да е …

Гадьо
Гадьо

Пък ако си поиграеш малко повече да четеш по форумите, може и кард сървър да го направиш или IPTV стриймър. Може и още много други неща да го направиш, за разлика от уиндоус.

Ползвам win10 и peppermint9
Ползвам win10 и peppermint9

Зa „пичoвeтe“ дeтo във всяка една статия свързана с линукс ĸaзвaт, чe изглeждa ĸaтo yин95. Toчнo 10мин. paбoтa ми oтнe. Глeдaм дocтa тpoлoвe, дocтa ĸoмeнтapи. Oбиĸнoвeнa cтaтия oт ĸaлдaтa cpeднo 5 ĸoмeнтapa. Cтaтия cвъpзaнa c линyĸc минимyм 40 ĸoмeнтapa. Интepecнa paбoтa. И от двете страни има интересни индивиди. Някви дяца, дет ползват линукс и разправят на всички, че го ползвали. Стил „Аз съм веган“. От друга страна някви „специалисти, програмисти, сис-админи и хакери“, са дошли да ми опяват във всеки коментар и пост за линукс, колко зле е била ОС-а (Каква ирония), и дезинформират хората. Не знам платени ли сте,… Виж още »

BlB
BlB

НИКОГА М$ нама да направят от Win 10, OC зa ІоТ!!! Просто е невъзможно! Трябва много да кълцат и в края на краищата нищо няма да стане! Трябва да се повторя за да може нормалните хора които четат да си направят изводи! Цeлия тoзи циpĸ ce paзигpaвa caмo c eднa идeя: нopмaлния чoвeĸ чeтящ мнeниятa дa ce oтĸaжe дa пpoбвa ĸaĸвaтo и дa e aлтepнaтивa нa Wіndоwѕ!!! Tyĸa нe cпopят нopмaлни пoтpeбитeли, тyĸa cпopят тaĸивa ĸoитo пpoдaвaт Wіndоwѕ и пpoдyĸти!!! Инaчe aĸo нopмaлния пoтpeбитeл oпитa и зaпoчнe дa изпoлзвa aлтepнaтивaтa Убyнтy Линyĸc пaзapa им oтивa нa ĸинo!!! И имeннo зapaди… Виж още »

Това виц ли беше?!?
Това виц ли беше?!?

„Линyĸc oт дpyгa cтpaнa, e изгpaдeн caмo oт пaпĸи и фaйлoвe.“ Му-ха-ха-хаааа 😀 Разбирачо, всичко в Windows е папки – и десктопа, и старт менюто, и quick launch-а… Плюс един регистър, в който спокойно се пише от всеки. За разлика от Win, в Линукс всичко е вътрешни бази данни на всяко приложение, чийто формат никой не знае, не са съвместими помеджу си и не можеш да ги редактираш с визуални инструменти. Защото са писани от различни хора, всеки със свои идеи и без координатор, който да създаде един унифициран проект. Хайде като си толкова умен, кажи ми в коя папка… Виж още »

Ползвам win10 и peppermint9
Ползвам win10 и peppermint9

Няма да ти се получи номера, тролито. Напъни се малко и виж разликите в архитектурата. Недей ми опява на х*я.

Борис Михайлов
Борис Михайлов

До колкото чух, М$ патентовала – по кой параграф, множествените десктопи. Поради това се наложило да ги махнат от Линукс, но и М$ не ги ползва?

BlB
BlB

Има ги в линикс

Гентоо усер
Гентоо усер

Ползвам си плазма още от първата версия та до 5.15 в момента, и не виждам какво има за свикване?А ми е интересно, с какво точно толкова професионално се занимават тези с Вина, че да не може на Линукс или Мак?Мисля и не мога да се сетя.

saentist
saentist

IBM OS/2 WARP останалото са коментари

Lucky
Lucky

Не знам какъв ви е проблема и спора между Windows и Linux. Честно, аз имам три лаптопа и един настолен компютър. Настолният ми е с Windows както и един от лаптопите. Другите два са ми с KDE Linux. Принтерът ми е свързан към настолния и всички компютри си принтят през него. Споделяме си папки. На линукс лаптопите си пускам филмите на телевизора. Не съм хай-тек потребител. На децата и жена ми им е все тая кое ще ползват. Даже единия лаптоп с Линукс е на жена ми и с него ходи в командировки, достъпва си служебния компютър който е с… Виж още »

Ползвам win10 и peppermint9
Ползвам win10 и peppermint9

Няма спор. Просто някви тролчета продават краставици на краставичари. Не си ли забелязал как всеки пост за линукс има по над 40 коментара.

Красен
Красен

Моите впечатления от КДЕ са сравнително добри. (сравнено с останалите линукс графични среди) Краша на плазмата за който се говори в статията наистина се случва да кажем веднъж на седмица ако ползваш лаптопа си поне 6 часа на ден. Но не съм сигурен дали този краш не е поради факта че не съм с последна версия на Кубунту и че Кубунтуто е ъпдейтвано от 14.04 до 16.04, което съответно означава че някъде може да се пази някакъв стар конфигурационен файл. На друг лаптоп на който имам Кубунту последна версия крашове няма. Честно казано от много отдавна не съм работил на… Виж още »

Захари Стоянов ви го каза, ама не го слушахте
Захари Стоянов ви го каза, ама не го слушахте

Горе-долу изглежда добре в момента, но прекаленно много настройки и отново – писане на команди за нормални потребителски действия. Ако искате да имате по-голяма % база от потребители, всичко трябва да се прави с графични средстава. Командите да се пазаят за по-сложни. Учете се от Windows и Мак.

Име
Име

Нормален потребител в днешно време може да използва линукс без да отваря терминала един път. Спрете много да знаете.

Oracle
Oracle

@Име И как точно ъпдейтваш opensuse tumbleweed и използваш КДЕ? Става единствено и само през терминал и хората са си го написали като част от update notification-a. Инсталирах това недоразумение преди 3-4 дни и в края на седмицата ще му тегля секирата. Пич, вземи се скрий някъде и не заблуждавай хората с невежеството си … Старите КДЕ-та няма какво да се коментират – остарели неща и толкоз. За КДЕ плазмата – ми бива на външен вид, можеш да модифицираш разни неща, да ги правиш шарени /сякаш нормалния потребител е някоя префърцунена кифла/, но … само толкова. За 3-4 дни проби… Виж още »

Не познавам Захари Стоянов
Не познавам Захари Стоянов

Казвай си казвай си….. колко пъти пишеш едни и същи безумия:) май последното дето си го написал доста добре ти приляга…:)

Ползвам win10 и peppermint9
Ползвам win10 и peppermint9

Абе мишко @Oracle, гледам те всеки пост акаш. Кат не ти се занимава с терминал си слагаш нещо по-простичко и практично като убунту или минт. Кво ми бръщолевиш тука. Намерил ми дистро за по-напреднали и ми ги слагаш под общ знаменател. Има за всеки по нещо. Недей ми опявай на х*я във всеки пост.

Oracle
Oracle

@Ползвам win10 и peppermint9
Я как се пенявиш, чак не можеш да се сдържаш вече, успокой топката, вземеш да се схванеш нещо.
Това Убунту, дето тука го пробутваш, и него пробвах да слагам и какво стана?
Не успя да познае видео картата!
Гигабайт 2080
Направо трогателно!
Всъщност, от убунту, федора, минт и опенсусе, само минт-а и опенсусето познаха картата, та …
Но да, забравих, тука много специалисти с хардуер от края на миналия век и нямате такива проблеми.

Ползвам win10 и peppermint9
Ползвам win10 и peppermint9

Интересно ми за чии х*й инсталираш линукс, като си с rtx 2080? Кво копаеш?

Oracle
Oracle

@Ползвам win10 и peppermint9
Не копая, нямам нужда от такава дивотия.
Просто всяка година отделям два до три месеца, за да видя до къде точно са стигнали Линукс нещата, от гледна точка на краен потребител и дали би могло да се ползва нормално, без да се вика вуду-шаман, който да цъка заклинания на три конзоли едновременно.
Затова и пробвам 4-5 по-известни дистрибуции, които горе-долу да имат някакви традиции, изградени с времето.

BlB
BlB

Оракълчо що бе човеко толкова тъпо лъжеш! Ей на по-долу съм ти писал за картата..Аре стига бе човеко си тролил! Как не ти писна бе?! Ми нали ако не аз друг ще провери и като ти види тъпите лъжи бая псувни ще изядеш!

Oracle
Oracle

@BlB
Станал си резистентен към лекарствата, които са ти предписали.
Явно и медицината вече е безсилна в твоя случай 😉

BlB
BlB

оффф майкоооо тежък случай си…да покажа ли сега на хората теста на твоята карта под линукс и сравнението и другите? Аре човеко озапти се!
АПРОПО да те поздравя за напредъка! ПОНЕ СИ ПРЗНАВАШ за МИНТ!!! ДО СЕГА ТВЪРДЕШЕ ВСИЧКО БИЛО ЗЛЕ!!!
БРАВО!!!

Oracle
Oracle

@BlB Виж сега пич, лаик си, личи си от 100 км. Познанията ти стигат, колкото да си направиш нещо, което да работи що-годе, там фейса, някой мейл клиент и вероятно още 5-6 безполезни програмки, но очевидно никога няма да се нагърбиш с нещо сериозно. Няма такъв глупак, кой да плати на човек като теб. Ще си останеш един агитатор и нищо повече, защото сериозните организации не гледат с добро око на келеши като теб. Досега, истински се забавлявах с теб и глупостите ти ти, но … ти наистина си … простоват човек, така да се каже, направен за работа с… Виж още »

BlB
BlB

Пълни глупсти но от преливане от пусто в празно няма смисъл! НО …се радвам че поне си призна:) Гледай пак да не се наакаш на Гном…:) Очаквам че същите акита ще изкараш:)

Красен
Красен

Прекалено многото настройки не са проблем. КДЕ работи перфектно и без никакви промени. В момента в който нещо не ти харесва го намираш и го променяш, и поне можеш да го промениш. Това е предимство, а не недостатък. Ако има по малко настрйки ще може да махнеш по малко неща които не ти харесват. Иначе ако нещо ти харесва ти не го променяш. От мак няма какво да научим освен че могат да продадат нещо което почти не се е променило за десетилетие на хората, за да могат те да се покажат че ползват хубав компютър. И те го правят… Виж още »

Не познавам Захари Стоянов
Не познавам Захари Стоянов

Моля да не се говорят плиткоумни манипулации!
Ето по какви начини се инсталира софт в/у Убунту: през софт магазина, теглейки го от офиц сайт и тн. Все начини с кликане а не с писане на команди!! Потърсете с Гугъл статията „How to Install Software In Linux : A Step By Step Guide“

После как в графична среда а не с комади!!! се ъпдейтва/ъпгрейтва Убунту:
потърсете с Гугъл статията „How to Upgrade to Ubuntu 18.04 From Ubuntu 17.10 and 16.04 Right Now“

Oracle
Oracle

@Не познавам Захари Стоянов
Това може и да го направиш, само ако убунтуто ти познае хардуера, след като се инсталира „успешно“.
Уви, при мен не стана точно така.
Нищо екзотично, просто по-нов хардуер, а това е нещо, с което убунтуту не успя да се справи.
Та … де’т се вика – къде пипнеш Линукс, все греда 😉

BlB
BlB

Говорихме ли си ние за твоя хардуер???? Пак ли да се повтаряме???? Кой като тебе ако е истина!!! има графична карта за 1500 та и нагоре лева???? За какво ти е тази карта – игри биткойни???? Върни се обратно в статията за Убунту 18.04.2 и там съм ти публикувал от орг сайт драйверите за картата! Карта ти е излязла през есента, вече имаш 2-3 верси на драйверите за Линукс. както добре знаеш има технолг време да бъдад включени в Убунту. Това до колкото разбрах ше стане в Убунту 19.04 (края на април) Ако си с 2 карти – Интел и… Виж още »

Oracle
Oracle

@BlB Оуууу, приятелю мой, виждам, че пак са те пуснали под гаранция от Карлуково. Какво да се прави, някои хора се уреждат понякога, а други като теб – все са на гребена 😉 Недей ми казва какво точно и къде да го напиша … Аз проблема знам как да го реша, все пак 4 тестови и две продуктивни машини са ми на главата, всичките под Oracle Linux 7, а ти, след толкова време, дори и не разбра, че търся нещо, което да е гот за краен потребител и да не изисква 200 админа на щат. Хайде със здраве си остани… Виж още »

BlB
BlB

Оффф майкооо…..!!!!

Бобо
Бобо

Ама ти, що не оставиш крайния потребител да решава какво да ползва? Никой не ти е искал мнението.