OnePlus започна поетапно пускане на новия OxygenOS ъпдейт, който е базиран на Android 10. По-рано този месец беше пусната отворена бета, а малко след нея втора отворена бета с поправени бъгове. От NotebookCheck.net са си поиграли с операционната система и ето какво трябва да знаем за нея.

По-умен Ambient Display

Вече освен икони за известията, виждаме песента, която върви в момента. Също така се появява информация за времето и календара, според часа и мястото, на което се намираме. Опростена информация, но спестява доста отключвания на екрана.

Почти универсален Dark Mode

От ляво са известията в Android 9, които не се хващат от Dark Mode. От дясно са известията с Dark Mode в Android 10

С Android 10 идва системният тъмен режим. Преди само настройките и няколко други менюта можеха да се възползват от опцията. Сега почти целият интерфейс, включително известията, я поддържат.

Конкретно за Oxygen OS, местата, които не са поддържани в момента, са Digital Wellbeing (сив цвят) и Game Space (бял цвят). Като цяло обаче AMOLED екрана се справя страхотно с тъмната версия. Все повече приложения също имат поддръжка за Dark Mode. Това не само пести батерия, но и е по-леко за очите.

Нови жестове за навигация

Все още имаме традиционната система за жестове от Android 9, както и навигационния бар. Вече обаче можем да се връщаме назад с плъзгане от левия или десен ръб на екрана навътре. Плъзгане надолу от центъра на долната част ни връща към началния екран. Плъзгане нагоре със задържане показва последно използваните приложения.

Преобразени настройки и възможности за персонализация

Настройките вече са по-добре организирани, а подобните настройки са групирани заедно. Има страница за персонализиране. Интересна е възможността за настройване на Horizon светлинните ефекти, когато телефонът е заключен. Може да свети в синьо, червено, златно и лилаво. Може да променяме формата на иконите за известия, да променяме главния цвят, шрифта и пакета от икони, който се използва.

Подобрен контрол над поверителността

Операционната система ще ни уведомява, ако някое приложение използва локацията ни на заден фон, без да сме дали разрешение. Има три опции – „Винаги позволявай“, „Позволявай само, когато ползвам приложението и „Никога“.

Вече има отделна страница за управление на поверителността, в която има списък с всички разрешения. Има възможност за индивидуален контрол за всяко приложение.

Подобрено известяване

Android 10 променя начина, по който общуваме с известията. Адаптивни известия ще използват AI, за да ни предлагат опции за взаимодействие с дадената нотификация. Например, ако получим SMS, ще ни предложи опция за отговор или отваряне на линка в него – директно от известието.

Има повече контрол по отношение на това дали приложенията могат или не могат да ни притесняват с известия. Задържате с пръст върху известието и избирате „Важно“ (позволява звук и вибрация) или „Други“ (известие без звук и вибрация).

Game Space

OxygenOS вече има функции за геймърите – като Fnatic Mode. Всички те сега се обединяват в Game Space приложението. То предоставя достъп до всички игри на устройството. От там настройваме Fnatic Mode, графичната оптимизацията, известията и прочие. Интересна възможност е следенето на това колко време сме прекарали във всяка игра.

Wi-Fi споделяне

Това е новост в Android 10, която позволява да споделим безжичната си мрежа с други устройства, без да споделяме паролата си. Избираме мрежата, към която сме свързани и натискаме върху Share. След като потвърдим, с пина си или с пръстов отпечатък, се появява QR код. Желаещите го сканират и се свързват към мрежата.

Заключение

В двете бета версии има проблем със съвместимостта на някои приложения. По време на използването им се случва някакъв проблем с ядрото. Той изисква hard reset на телефона чрез натискане на бутона за захранването и горната част на бутона за звука. В първата бета се случва често, във втората е пооправено, но не напълно. Да се надяваме, че в официалната версия проблемът ще е отстранен.

Някои банкови приложения са отказали да работят, именно заради бета версията на платформата, което е разбираемо. Тестовете описани в тази статия са направени именно в бета варианта, тъй като пълната версия още не е била налична за конкретното устройство. Препоръката е да се прескочат ранните билдове и да се ъпдейтне чак, когато дойде OTA ъпдейта.

По отношение на издръжливостта, животът на батерията е бил една идея по-кратък, при равни други условия под Android 9. За да се направи коректно заключение трябва да се поработи с финалната версия. Може да е породено от някакъв проблем с бетата.

И Android 10 новостите и начина, по който OnePlus са направили своята OxygenOS версия, са на високо ниво. Новите настройки за известията и поверителността са нещо, което ще е от полза ежедневно. Конкретния интерфейс на производителя е удобен и работи гладко.

Хората, които ползват много жестове, ще имат нужда от някакъв период от време, за да свикнат с новите възможности.

Ако се чудите дали си струва да дадете шанс на OnePlus, това е един от най-добрите варианти за телефон на добра цена с навременни и чести Android ъпдейти. OxygenOS вкарва своето в операционната система, но като цяло липсват драстични отклонения от стоковата версия на Google.

Как ви се струва от видяното и прочетеното?

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари