В началото на месец юли Huawei показа смартфона Honor Play с отлични геймърски възможности. В това мобилно устройство за първи път бе използвана технологията GPU Turbo. По време на презентацията производителят заяви, че новата технология с 60% подобрява ефективността на работа на графиката. Едновременно с това, консумацията на електрическа енергия намалява с 30%.

Въпреки че GPU Turbo вече пристига с обновяванията за смартфоните Huawei/Honor, досега в Глобалната мрежа нямаше реални тестове на технологията и не бе ясен нейния принцип на работа. Този пропуск бе запълнен от експертите на уеб ресурсите GSMArena и Tech Spurt, които тестваха Honor 10, базиран на процесора Kirin 970.

Специалистите са направили тестове само с играта PUBG и е напълно възможно при другите игри да се получи нещо по-различно. Първоначално са измерени показателите на Honor 10 без поддръжката на GPU Turbo. След това е инсталирано обновяването с новата технология. След това резултатите са сравнени.

Без GPU Turbo, смартфонът показва fps средно 30 кадъра в секунда. Но тази скорост е твърде непостоянна и рязко се променя от 25 до 40 кадъра в секунда. И още, батерията в този режим е работила 4 часа.

След инсталирането на GPU Turbo не се наблюдава никакъв ръст на фреймрейта. Броят кадри в секунда се запазва на 31-32, но стабилността на FPS на изображението се подобрява със сериозните 96%. Батерията в този случай е работила с 13% повече, което е впечатляващ резултат.

GSMArena допълва, че GPU Turbo е софтуерен слой, оптимизиращ работата на графичните драйвери. той се базира на факта, че следващият кадър до голяма степен повтаря информацията от предишния кадър. На системата вече не се налага да рендира целия кадър, а само на промените в него. При по-статичните изображения, ефектът ще е най-голям, с най-голяма икономия на енергия. Това е важно и полезно подобрение, даващо по-плавни и по-реалистични изображения.

Технологията GPU Turbo очевидно има бъдеще и дава много добри резултати и при по-старите телефони. Остава да бъде прехвърлена на хардуерно ниво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари