САЩ и Япония инвестират $4,5 милиарда, за да изпреварят Китай в 6G мобилните мрежи

5
920

САЩ и Япония сключиха договор за съвместно развитие на мобилните мрежи от ново поколение. Според постигнатото споразумение, САЩ ще инвестира $2,5 милиарда за изследвания и разработки в областта на 6G, а Япония $2 милиарда. Целта на това партньорство е да се избегнат грешките, допуснати от тези държави при разгръщането на 5G мобилните мрежи и да се изпреварят напредналите телекомуникации на Китай.

През следващите няколко години американските и японските регулаторни органи ще инвестират $4,5 милиарда в изследвания, разработки, тестване и разгръщане на защитени мобилни мрежи, както и в развитието на съвсем нови комуникационни технологии. Партньорите възнамеряват да сформират нов фонд, който ще отсява перспективните IT компании и ще оказва финансова поддръжка на техните проекти. При това, особено голямо внимание ще бъде отделено на безопасността на новите решения. САЩ иска да избегне повтарянето на ситуацията с китайската Huawei, за която Белият дом счита, че тайно е събирала информация за американците при разгръщането на 5G мобилните мрежи на територията на Северна Америка през 2019 година.

Изданието Asia Nikkei допълва, че САЩ и Япония потвърждават, че и двете страни са допуснали няколко грешки в процеса на разработване и реализация на 5G мрежите. Най-критичната грешка е късното стартиране но развитието на тази технология. Поради тази причина с развитието на 6G технологиите от ново поколение САЩ и Япония кардинално променя стратегията. Партньорите обявиха, че още до края на тази година ще сформират глобалните стандарти и ще покажат пътната карта за развитието на мобилните системи от ново поколение.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари