След две години притежателите на iPhone 6 започнаха масово да се оплакват от проблеми със сензорния дисплей

3
20

Притежателите на смартфони iPhone 6 и iPhone 6 Plus започнаха да се оплакват от проблеми със сензорния екран на дисплея, който започва да се проявява две години след продажбата на устройството. При някои потребители в горната част на екрана се появява мигаща сива ивица, а при други се понижава чувствителността на сензорния дисплей.

 

Сервизите все по-често се сблъскват с подобни оплаквания. Собственикът на сервиза STS Telecom Джейсън Уилмър само през тази седмица е получил няколко оплаквания за неработещи дисплеи. В друг сервиз в Луизиана същият бъг се проявява в стотици iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

iFixit нарече това „Тъч-заболяване“ (Touch Disease). Специалистите предполагат, че Apple знае за това, понеже във форума за техническа поддръжка има стотици теми за този проблем. Някои потребители се свързаха с Apple Store, където ги увериха, че това не е заводски брак.

 

Предполага се, че проблемът е свързан с чипа, който обслужва сензорния екран на iPhone 6 и много сервизи намериха начин да ремонтират устройствата – над дънната платка се поставя здрава метална пластина, която я предпазва от деформации. А над чипа за сензорния екран се поставя малък метален екран. Това напълно решава този проблем.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
_nib_DaveBeatfan Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

От 4 на 2 години намалиха срока за експлоатация..Те си го казаха от епъл но някои не са обърнали внимание.Нищо ще си купят следващия модел.Моя самсурник с4 вече 4-та година си го суркам без забележки.Поставяли били здрава метална пластина.Направо винкел 40/40 да могат да си го ползват като сгъваемо рибарско столче.

Dave
Dave

Хаха! Нека пак да си купят „качествен“ телефон за 2 000 следващият път!

Beatfan
Beatfan

Никой ли не схваща, че това е умишлено? Никой в тази компания няма интерес клиентите да „търкалят“ един и същ модел повече от 1 година, айде най-много две. Цялата им рекламна кампания и инвестиции са насочени към това да убеждават овцете колко по-добър е следващия модел. От какъв зор да правят здрав и надежден смартфон, след като са успяли да убедят всички, че те са най-добрите на пазара :yanim: