Субсидираният от САЩ смартфон за бедни се оказва пълен с малуер

9
2791

В САЩ има Android телефон, който е субсидиран от правителството, за да може по-бедните потребители да го купят. Изследователи са открили, че той идва инсталиран с малуер, който не може да се премахне, без това да навреди на работата на устройството.

Става въпрос за смартфона UMX U686CL, който се предлага от Virgin Mobile по програма на Федералната комисия по комуникациите. Хората, които покриват изискванията, могат да го купят за 35 долара.

Изследователи на Malwarebytes са открили, че устройството крие неприятни изненади, предават от Wired

На устройството има Android/Trojan.Dropper.Agent.UMX, който инсталира adware и нежелани приложения без разрешението и знанието на потребителите. Във вируса има скрит код, който при декодирането си зарежда библиотека с името com.android.google.bridge.Liblmp.

След като библиотеката се зареди в паметта, инсталира софтуер, който Malwarebytes нарича Android/Trojan.HiddenAds. На устройството започват да се появяват много реклами.

Интересното е, че малуерът е скрит в приложението за настройки на телефона. Това прави невъзможно премахването му. Ако премахнеш приложението за настройки, правиш телефона неизползваем.

Втората неприятна изненада се нарича Wireless Update

Това е механизъм за теглене и инсталиране на обновления за телефона, но в същото време зарежда редица нежелани приложения без разрешение.

„От момента, в който пуснеш мобилното устройство, Wireless Update започва да инсталира приложения автоматично. Няма никакво разрешение за това от страна на ползвателя, няма бутон, който да натиснеш, за да приемеш инсталацията. Става автоматично.“, обяснява Nathan Collier от Malwarebytes.

Анализираните приложения сами по себе си не са заразени, но наличието на функция, която автоматично инсталира приложения е неприемлив риск. Освен това, ако изключиш функцията, телефонът няма да получава обновленията си.

Може да прочетете пълния доклад по темата на Malwarebytes тук.

От Sprint са отговорили на Malwarebytes, че вече са наясно с проблема. Свързали са се с производителя Unimax, за да открият причината. Тестовете на компанията са показали, че нежеланите приложения не съдържат малуер.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ahj
ahj

Ето това правят уродите от гейсащ!

Alien
Alien

Тъпанар,
Ако може да си позволиш само този телефон та какво толкова има да ти следят или да криеш. Много сте филмирани.

Моше Розенсилвербергголдщайн
Моше Розенсилвербергголдщайн

безплатян убяд нямя…..

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Телефони, бол за под 35$, наричат това социален телефон xd… Ужас

Вие сте СГАН
Вие сте СГАН

Смартфон, бе уни, смартфон. Става дума за смартфон. Покажи „бол“ смартфони под 35 долара. Става дума за нормалното общество в 21-ви век, което ползва основно смартфони за интернет, съобщения, видеоразговори, снимки и т.н. Не за родната ти действителност, в която пенсионерите оплзват старите тухлички за разговори. Става дума за нормално общество, в което хората са заети, защопто БАЧКАТ и вече не ползват разговори за да оптимизират времето си и им трябва СМАТФОН. Живей си в скапаната кочина от 20-ти век, не случайно сте с най-ниско БВП от цялата Европа,з ащото сте едни ПРОСТИ хора, ОГРАНИЧЕНИ, които дори не могат да… Виж още »

Гост
Гост

Вие сте болен човек, моля обадете се на специалист да ви помогне ако имате възможност да си го позволите, може и от социалния смартфон да го организирате

Евлоги
Евлоги

И тук се лее пропаганда. Отидете в добрите русия или Китай, да видите как ще ядете хурката.

Dvb
Dvb

Пълно е с русофилистична сволач.

Dvb
Dvb

То щото китайските ментета като хуаявей нямат малуеър 🤣само дето плащаш и 1000 долара за гяволъка 😂