С 1 200% са се увеличили мобилните вирусни атаки от началото на годината

0
79

Фирмата, занимаваща се с мрежова сигурност McAfee огласи статистически данни, които показват, че има същински бум на вирусни зарази и атаки сред мобилните телефони. Вредоносните кодове са увеличили активността си с цели 1 200% през първата четвъртина на 2012 година, съобщи Tech Crunch.

Основен принос към статистиката има мобилната операционна система Android, която е любим обект за работа на вирусописачите. Системата на Google е все по-популярна, а и има доста отворен характер, което автоматично я прави главна цел на хакерите.

McAfee не са пропуснали да се похвалят, че вече разполагат с подобрени алгоритми и процедури за анализ на мобилните атаки. Вероятно този факт има връзка с големия брой засечени случаи. Голяма част от тях вероятно са съществували и в миналото, но просто не са били улавяни.

Само през миналия месец специалисти на McAfee са изолирали 8 хиляди проби от мобилни вируси. Основната част от тях са били предназначени за Android. Google полага големи усилия да държи зловредните кодове далеч от своя магазин за приложения, но външни компании също предлагат подобни услуги, а там контролът е доста по-слаб.

Сред най-популярните вируси за смартфони са троянските коне и винаги актуалните зловредни приложения, които пращат есемеси до номера с добавена стойност.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари