Тръмп поиска от Apple да отключи телефона на терориста от Флорида

5
1053

Преди два дни Apple заяви, че не е оказвала и няма да оказва съдействие на американските власти и да декриптира няколко iPhone, за които се предполага, че са били собственост на студента по авиация, застрелял трима души в базата на военноморския флот на Флорида. След това изявление събитията се развиха бързо – президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от своя Twitter акаунт спешното декриптиране на iPhone на този терорист.

Тръмп пише директно на Apple, че е на страната на ФБР и напомни на корпорацията от Купертино, че Америка по всякакъв начин помага на Apple и способства нейното развитие. Ето защо, в този случай Apple трябва да отстъпи.

„Ние непрекъснато помагаме на Apple в търговските и редица други въпроси, а те отказват да отключат смартфоните, използвани от убийци, наркотърговци и други престъпници. Те трябва да помогнат на нашата велика страна. Именно сега! Да върнем на Америка предишното величие!“ – Доналд тръмп.

Да си припомним, че през 2016 година Apple отказа на ФБР да отключи iPhone на терориста Саид Фарук, който заедно с жена си застреля 14 души в Сан Бернардино през месец декември 2015 година. Заведено бе съдебно дело, което Apple изгуби на първа инстанция, но отказа да отклчи и един iPhone. Тогава Тим Кук заяви, че това е опасен прецедент, нарушаващ основните конституционни права на американците.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kimchen
kimchen

Mай ще има санкции за Apple.

Prasko1
Prasko1

Друго си андроид фоня гледат си те в реално време когато им е кеф и не те занимават

АППЛЕ
АППЛЕ

А от къде си сигурен че Аpple не се правят на много загрижени за клиентите си, като излизат с изказвания че никога не биха отключили някое свое устройство. А в същото време тихично помагат на ФБР ( защото Тръмп ще им покаже какво става като не сътрудничиш). Така накрая Аpple излизат чисти от схемата, ФБР също се изкарват на големите разбирачи и хакери, че са успели да изкарат информацията, въпреки че Apple са им отказали. Заблудените потребители продължават да купуват Iphone като си мислят че са защитени и всичко е шес.

Мирослав
Мирослав

май нещо се сърдиш?

ЗНАЕЩ
ЗНАЕЩ

Цирк. Над 700 000 служители на АНС и десетки други тайни служби (и частни компании на договори към службите) цедят целия световен трафик на интернет, телефонни комуникации, радиовръзки. Никакъв проблем нямат да четат каквато й да е кореспонденция, чат и подобни. Има стотици програми със шаблони