6.9 C
София

Утвърден е LPDDR5 стандартът: смартфоните ще станат още по-бързи

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Новата оперативна памет е два пъти по-бърза от сегашната и е по-надеждна. Очакванията са да се появи в смартфоните още тази година.

Организацията за стандартизация на полупроводниковата продукция JEDEC обнови LPDDR5 стандарта, като това ще засегне лаптопите и другите мобилни устройства, както и автомобилните системи.

Когато става дума за характеристиките, на първо място можем да отбележим нарасналата скорост за обмен на данни, която е на ниво 6400 Mb/s. Това е два пъти повече от масовото използвана към днешен ден LPDDR4. Важно нововъведение е преходът към програмируема 16-банкова архитектура. Въведени са новите технологии Data-Copy и Write-X, с помощта на които се намалява консумацията на енергия чрез съкращаване обмена на данни.

В LPDDR5 значително е подобрена надеждността и безопасността. Добавена е поддръжката на Link Error Correcting Code (ECC) за непрекъсната корекция на грешките между SoC и DRAM. Това е актуално най-вече за автомобилните системи, в които подобни смущения могат да предизвикат сериозни последствия. Подробните спецификации на LPDDR5 са публикувани в уеб сайта на JEDEC.

Да си припомним, че Samsung Electronics още миналата година представи първите промишлени образци на LPDDR5. Единият от тях демонстрира скорост 6400 Mb/s при захранващо напрежение 1,1 V. Вторият тип LPDDR5 памет на Samsung показа скорост 5500 Mb/s при напрежение 1,05 V,

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини