fbpx
13.8 C
София

Феновете питат: Samsung, къде е сателитната комуникация в Galaxy S23?

Сателитната комуникация изглеждаше като нещо сигурно за серията Galaxy S23. Но къде е тя?

Най-четени

Когато Qualcomm обяви технологията си Snapdragon Satellite, която ще позволи на производителите на телефони с Android да се конкурират с функцията „Спешно SOS обаждате чрез сателит“ на Apple, беше почти сигурно, че ще видим функцията в предстоящите тогава смартфони от серията Galaxy S23 на Samsung.

Qualcomm заяви, че функцията ще бъде налична тази година за телефони, използващи процесора Snapdragon 8 Gen 2, а Samsung пусна на пазара първия флагман с Android за тази година точно с този процесор.

След това събитието Unpacked на Samsung дойде и отмина, без изобщо да се спомене нещо по темата, а CNET публикува интервю с ТМ Рох, президент и ръководител на Samsung, в което той казва следното за технологията:

„В подходящия момент когато инфраструктурата и технологията са готови, тогава, разбира се, ние също активно ще обмислим приемането и на тази функция.“

Моля? Samsung, която има богата история в натъпкването на възможно най-много функции в телефоните си казва „ще изчакаме, докато технологията стане готова“, докато потребителите на iPhone вече я използват…

Малко техническа информация: Технологията на Qualcomm ще използва сателитната мрежа Iridium, докато тази на Apple си партнира с Globalstar. Има някои разлики, но просто казано и двете позволяват да изпращате съобщения, когато не сте близо до клетъчна кула.

Рох продължи, като заяви, че не вярва, че възможността за изпращане на съобщения чрез сателити „е крайното и универсално решение за осигуряване на спокойствие сред потребителите“.

„Това ми се струва много странно схващане. Разбира се, сателитната свързаност има абсолютни ограничения; тя става много по-несигурна, ако сте заобиколени от дървета, което, знаете, е мястото, където се осъществява много отдих на открито, и информацията, която изпращате, може да бъде доста ограничена.

И дори ако стоите под открито небе, изпращането на съобщение може да изисква да направите малък танц, за да насочите телефона си към сателит – нещо, което би било трудно, ако имате сериозен медицински проблем. Но все пак, има и много извънредни ситуации, при които тези ограничения не биха били проблем и при които технологията може наистина да спаси нечий живот.“

От пускането на iPhone 14 на пазара има поне пет спасени души, които са се свързали със службите за спешна помощ чрез сателит, с помощта на функцията „Спешно SOS обаждате чрез сателит“, като всеки инцидент е предизвиквал огромен интерес от страна на медиите. Операторите по издирване и спасяване нарекоха функцията „промяна на играта“. Трудно е да си представим рекламна кампания, която да е по-ефективна от отразяването, което Apple получава, а Samsung просто…не може да се похвали с нищо такова към този момент.

Единственото очевидно обяснение защо серията Galaxy S23 не може да „говори“ със сателити: Функцията все още не е готова. И все пак, Qualcomm използва хардуер, който е вграден в смартфоните от новата серия S23, така че Samsung вероятно ще вкара функцията чрез актуализация на софтуера по-късно тази година.

Дори ако Snapdragon Satellite никога не бъде наличен в S23, все пак има шанс телефоните да могат да комуникират със сателити в бъдеще. Компании като T-Mobile, SpaceX, AST и Lynk обещават сателитна свързаност, която използва нормалния 5G спектър, а не специализиран хардуер като решенията на Apple и Qualcomm. Макар че те вероятно няма да бъдат достъпни на пазара в скоро време, това поне означава, че повече хора ще могат да получат помощ в бъдещи извънредни ситуации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини