fbpx
3.5 C
София

Функция, за която вероятно не сте чували, може да позволи на всеки, когото познавате, да шпионира вашия iPhone

Но има начин да я изключите, въпреки усилията на Apple да позволява това

Най-четени

Възможността на iPhone да се архивира чрез Wi-Fi на компютър с iTunes има явна дупка в сигурността, което означава, че всеки, който има достъп до компютъра, който използвате за архивирането, може да има лесен достъп до множество ваши лични данни.

Според нови данни на доставчика на инструменти за защита на личните данни Certo, Apple не са успели ефективно да осигурят сигурността на своите устройства, като не информира потребителите, че дългогодишната функция за архивиране – синхронизация чрез Wi-Fi в iTunes – дори е активирана.

Ролята на iTunes Wi-Fi Sync в шпионирането на смартфона ви

Както посочва Certo, iTunes WiFi sync е само един пример за това как приложенията за родителски контрол могат да бъдат използвани от хора с които живеете например, и използвате един и същ компютър да установят контрол върху личните ви данни и личния ви живот.

Компанията отбелязва, че злоупотребата с помощта на технологии е често срещана при няколко доставчици на продукти от типа „интернет на нещата“, като например устройствата на Amazon, поддържащи Alexa, картите на Google и електрическите автомобили.

Потребителите на iPhone, които имат основателна причина да смятат, че могат да бъдат следени по този начин, досега не можеха лесно да открият дали функцията е активирана, тъй като, странно, Apple е деактивирала опцията за проверка дали функцията е активирана в менюто „Настройки“ на iPhone след пускането на iOS 13.

Понастоящем единственият индикатор, че iPhone е „Wi-Fi синхронизиран“, е малък въртящ се кръг от стрелки в горния десен ъгъл на интерфейса, когато се извършва архивиране.

Това напомня за присъствието на устройството AirTag, предназначено за проследяване на вещи, но използвано и от преследвачи за проследяване на хора, което за известно време уведомяваше потребителите за наличието на AirTag в близост до техния iPhone само с едно известие, гласящо „открит аксесоар“.

Apple вероятно се нуждае от много повече време, за да запълни тази конкретна дупка в сигурността, и въпреки че Certo препоръча на Apple да възстанови опцията Wi-Fi Sync в менюто с Настройки в iPhone, както и да позволи на потребителите да деактивират функцията директно от своето устройство, все още не са получили отговор от технологичния гигант.

Междувременно, Certo пусна инструмент за настолни компютри, който позволява лесно да проверите дали функцията е активна на вашия iPhone, както с възможност да я деактивирате.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини