fbpx
5.2 C
София

Шведски данъчен служител е звънял на себе си, за да не работи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

За да може през работно време нищо да не работи един от шведските данъчни чиновници е звънял сам на себе си и по този начин е „разговарял“ в продължение на часове. Шведската данъчна агенция публикува отчет, в който се вижда че мъжът е използвал своя мобилен телефон, но не е приемало позвънявания от клиентите, както би трябвало да бъде, а и звънял сам на себе си. По този начин неговият телефонен номер в електронната система на шведската данъчна агенция постоянно е давал заето и предназначените за него позвънявания са се преразпределяли към останалите служители.

Започвайки от 10 март чак до 5 май включително Андреас е набрал своя собствен номер 32 пъти, като този начин той е отсъствал от работа в продължение на 55 часа, което е почти колкото една работна седмица. В отчета се казва, че някои от тези позвънявания са били много дълги и са продължавали няколко часа. Сега този изобретателен служител ще бъде уволнен.

Действията на Андреас не са забелязани веднага, понеже от месец януари тази година той е работил отдалечено, от вкъщи. Но през месец април неговият работодател е забелязал, че някои от неговите телефонни разговори са много дълги, особено ако се сравняват с разговорите на другите служители на данъчната служба.

Когато му показали разпечатките на телефонната компания Андреас признал, че е имал твърде ниска мотивация за работа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини