fbpx
20.8 C
София

5 от най-големите грешки, които правите когато зареждате смартфона си

Най-четени

Ако искате да се използвате възможностите на смартфона си възможно най-дълго време, зареждането му е един от важните аспекти за това. В противен случай устройството ще се изключи, когато енергията му свърши, и няма да може да бъде включено отново. Съществуват и няколко важни съображения, които трябва да вземете предвид.

По-голямата част от потребителите рядко се замислят за зареждането на телефоните си и обикновено го правят едва когато повредата е непоправима. Това е така, защото те напълно пренебрегват идеите, които производителите не ви съобщават, но които са от решаващо значение. Ако искате телефонът ви да издържи възможно най-дълго, обърнете внимание на предложенията в тази статия.

Как да зареждате правилно смартфона си?

Има многобройни грешки, които можете да допуснете, когато зареждате батерията на мобилното си устройство. В тази статия ще се спрем на трите най-важни. Избягвайте тези грешки, доколкото можете, за да удължите живота на батерията на вашето устройство и за да отложите необходимостта от замяната ѝ, или дори замяната на целия телефон.

Използвайте оригинални зарядни устройства

Използването на зарядни устройства със съмнителен произход е една от най-големите грешки, а също и една от най-честите. Тъй като по-голямата част от производителите предоставят оригинален адаптер и кабел в кутията, заедно с устройството, е изключително важно да го използвате в това отношение.

Ако това не е така, посетете реномиран или официален търговец и потърсете такова, съвместим с вашия смартфон. Това важи и за кабела, тъй като един от тези два компонента може да получи вътрешна повреда в устройството ви резултат на прекъсване на електрозахранването.

Не зареждайте до батерията до 100 %

Въпреки че е възможно да го конфигурирате, някои хора избират да зареждат смартфона си, когато получат известие, предупреждаващо ги за опцията за пестене на батерията, която често се показва, когато тя достигне 20%. При тези условия е важно да обърнете внимание на телефона и да го включите веднага щом се видите предупреждението.

Според експертите подходящият процент на зареждане варира от 20 до 80 %. Всъщност много смартфони започват да изостават, когато достигнат това крайно число. Автономията на устройството ще бъде намалена, ако то не започне да се зарежда винаги преди да достигне минималното си енергийно ниво или пък ако винаги е напълно заредено, докато достигне 100%.

Изваждайте зарядното от контакта щом приключите със зареждането

Съвременните смартфони са софтуерно ограничени и спират да се зареждат, когато батерията достигне 100 %. Също така ви съветваме да не използвате смартфона, докато той се зарежда.

Това е така, защото смартфонът няма да работи два пъти по-усилено, за да зареди батерията, която в същото време намалява. Освен това всичко това може да доведе до увреждане на клетките в батерията и в резултат на това да се повлияе както на продължителността, така и на полезния живот на устройството.

Топлината е враг на живота на батерията

Температурата има важна роля за издръжливостта и подобряването на живота на батерията в допълнение към гореспоменатите фактори. Всъщност тя е възможно най-голямата заплаха за дългосрочното здраве на батериите. Високите температури натоварват батерията и водят до загуба на капацитет много по-бързо, отколкото при съхранение при умерени температури.

Не използвайте смартфона си докато го зареждате

Играта на игри или гледането на видеоклипове по време на зареждане е много вредно за батерията, тъй като води до нарушаване на циклите на зареждане. Това кара батерията на смартфона да се нагрява и дори може да я повреди.

5 съвета за максимално удължаване на живота на батерията на вашия смартфон:

  • Избягвайте зареждането на пълен цикъл (0-100%), както и зареждането през цялата нощ. Вместо това зареждайте по-често смартфона си с частични зареждания.
  • Завършването на зареждането при 80-90% е по-здравословно за батерията, отколкото зареждането до 100%.
  • Когато смартфонът ви е студен, използвайте внимателно технологията за бързо зареждане.
  • Топлината е убиец номер едно на батериите. Пазете телефона си от горещи точки и не го покривайте, когато го зареждате.
  • За да сведете до минимум топлината и кратките цикли, избягвайте да играете интензивни игри, да стриймвате филми или да извършвате други интензивни натоварвания, докато зареждате смартфона си.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини