fbpx
13.9 C
София

5 причини за избор на Ubuntu Phone

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Може да ни се струва, че Android и iOS изцяло са завладели пазара на мобилни операционни системи за смартфони, но всъщност има алтернативи, като например Windows 10 Phone или BlackBerry. Но още по-интересна от тях е Ubuntu Phone, която използва платформата Ubuntu за създаването на операционна система за смартфони.

 

Това си е същата популярна ОС Ubuntu, което означава, че Ubuntu Phone използва пълноценното Linux ядро, а не орязаната версия както е в Android. И в този случай не е необходим някакъв външен компютър за синхронизиране на данните от смартфона. Нека разгледаме 5 причини за избор на ОС Ubuntu Phone.

 

1. Добра защита от вредоносни програми

Linux е много по-безопасен от Windows. А благодарение на Canonical, тази безопасност вече е достъпна и за мобилните устройства с Ubuntu Phone. Мнозина биха изтъкнали, че Android също се базира на Linux, но това не означава, че е по-безопасен. При Android има друг сериозен проблем.

Когато в Linux ядрото бъде разкрита някаква уязвимост, на практика веднага излиза пач и всички Linux дистрибуции веднага се обновяват и уязвимостта бързо изчезва. Но ако подобна уязвимост бъде открита в Android, то възниква специфичен проблем. В самата операционна система на Google уязвимостта ще бъде запушена, но далеч не всички устройства с Android ще получат обновявания. Така например, смартфоните от 2012 година и до днес са уязвими към атаката stagefilght, въпреки че проблемът е отдавна известен и уязвимостта липсва в новите версии на Android. А за разлика от различните версии на Android, различните дистрибуции на Linux постоянно и едновременно се обновяват и потребителят винаги разполага с една безопасна система.

Може да се каже, че Ubuntu Phone има един минус: засега не се поддържа шифроване. Но това е съвсем нова ОС и тази функция скоро ще бъде добавена.


2. Удобно използване и интеграция

В Ubuntu Phone, подобно на други мобилни операционни системи, възможностите на някои приложения са интегрирани в самата платформа. Това са електронната поща, общуването чрез социални мрежи, работа с фотографии и други. Интерфейсът напомня на Google Now.

 

По този начин е възможно получаването на информация от социалните мрежи без стартирането на външни приложения. Не е необходимо да се стартира нещо за Twitter или Facebook, всичко върши Ubuntu Phone.

Този подход намалява консумацията на електрическа енергия и осигурява по-дълга автономна работа. Допълнителни приложения могат да бъдат взети от Ubuntu Store.


3. Компютър и офис в джоба

Възможността за конвергенция означава, че можете да превърнете смартфона или таблета с Ubuntu Phone в пълноценен компютър чрез включване на външен голям екран, клавиатура и мишка.

 

Това е удобна възможност за използване на едно и също устройство като персонален компютър и като смартфон, което съхранява цялата потребителска информация.


4. Отлична производителност

При използване на Android или iOS понякога се вижда, че смартфонът лагва и рязко забавя работата си. С Ubuntu Phone това почти не се случва.

Потребителският интерфейс на тази ОС е красив, изгладен и надежден, а зареждането на Ubuntu Phone е бързо.


5. Възможност за стартиране на Android

Точно както на обикновения персонален компютър е възможно стартирането на Windows и Linux, така и при смартфоните е възможно използването на Ubuntu Phone и Android. Потребителят може да използва необходимата операционна система, която според случая, предлага повече възможности.

Въпреки тоталното доминиране на Android и iOS, потребителите могат да изберат и трета операционна система. Това е съвсем младата Ubuntu Phone, за която все още няма много приложения, но която има всички шансове да се появи в новите смартфони и да предложи нещо съвсем ново и оригинално.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини