Apple получи патент за основни функции в мобилните ОС

5
65

Патентното ведомство на САЩ е издало на Apple патент, който може значително да усложни живота на производителите на устройства с операционните системи Android или Windows Phone. Патентът описва в много широки рамки ключови елементи на iOS, срещащи се и във всяка друга мобилна операционна система, като виртуална клавиатура, мултитъч-жестове, различни начини на взаимодействие със сензорните екрани и т.н.

Патентът е получил названието „Портативно електронно устройство, метод и графичен потребителски интерфейс за изобразяване на електронни списъци и документи“. В него се описват решения и подходи, които отличават работата с физическа клавиатура от тази със сензорен дисплей. Описват се още методите за работа с браузър, плейър, календар, камера, бележки, карти, търсене в интернет и много други, чак до такива общи неща като лентата за превъртане. Според представители на Apple, „много от това, което другите производители са взаимствали от iPhone, вече е патентовано от Apple и ще бъде прибрано в сейфа“. Вероятно мнозина от нас биха казали, че това е поредното доказателство за нуждата от незабавна реформа на патентната система, което ще спъне развитието на целия отрасъл, но за юристите на Apple това е истински празник.

През 2007 г., когато на пазара за първи път се появи iPhone, Стив Джобс не без гордост заяви, че Apple е патентовала всички ключови технологии в своя смартфон. Очевидно тогава той е имал предвид именно тази заявка за патент. Тя е била подадена още през 2007 година, малко преди официалния анонс на iPhone. Характерна особеност на американската патентна система е фактът, че разглеждането на заявките може да продължи години наред. Като автор на патента е посочен екип под ръководството на вицепрезидента по разработката на iOS Скот Форстал.

По материали на Patently Apple и Electronista.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TTTT30
TTTT30

SUPER :yanim: :clap: :headphones:

Георги Илиев

Патентни Тролове
долу патентите

HotMusicFan
HotMusicFan

ИСТИНАТА такава , каквато винаги е била! 😉 Сега всички измислени пластмасички , подобия на смартфони , заминават В КОША! 😀

UnderDark
UnderDark

„Портативно електронно устройство, метод и графичен потребителски интерфейс за изобразяване на електронни списъци и документи“ – и това са го ИЗОБРЕТИЛИ Епъл ????? Все едно че преди тях никога не е имало мобилни телефони .

Харесва ми много телефона им,наистина работи добре ОБАЧЕ няма по-гнусна компания от тях .

kilara
kilara

А бе те ей сега ще изкарат патент,че са създали Земята и открили Хигс Бозона и Черната Материя, вие се съмнявате, че са изобретили мобилния телефон.Майтапа настрана,тея просто са такива мижетурки, че няма на къде повече.Заради тях и измислените им патенти и обвинения иновациите в мобилния сектор са в застой.