Apple ще трябва да плаща на потребителите, заради забавянето производителността на старите iPhone

0
914

Отскоро Съдът в САЩ обмисля възможността да принуди Apple да изплати около 500 милиона долара на потребители, чиито стари телефони имат софтуерно понижена производителност. Случаят Throttlegate стана известен почти колкото Bendgate и обуславя необичайното решение на компанията да забавя айфомите чрез софтуерни решения без да информира собствениците. Федералният съдия Едуард Давиля даде своето предварително одобрение в полза на потребителите. Поради риска от COVID-19 обаче делото е замразено и окончателното одобрение ще бъде потвърдено след декември тази година. Това означава, че ако действително ще получавате обезщетение за стария ви iPhone, то ще ви бъде изпратено през 2021-ва.

Според Apple, понижаването на производителността е предприето поради постепенно нарастващите проблеми с батериите на стария хардуер. Според много потребители обаче единствената причина компанията да извършва такава дейност е за да приложи натиск да закупят нейните най-нови продукти. Според последни данни Throttlegate е засегнал ограничени бройки iPhone 6,6s, 7 и оригиналния SE. Не очаквайте обаче да се сдобиете с голям дял от предложената сума от $500 милиона. На всеки потребител се падат по $25 (в редки случаи до $500), колкото да може да смени батерията в сервиз.

Разбира се, ищецът е в пълното си право да обжалва и Apple прави всичко по силите си да обезмисли тази глоба. Според представители на съда обаче лобирането на компанията няма да повлияе на окончателното решение.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари