fbpx
21.3 C
София

FCC изхвърли China Telecom от американския пазар

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Основният американски регулатор отне лицензията на China Telecom на американския пазар от съображения за национална безопасност. Това стана поредната стъпка на Вашингтон срещу това, което САЩ счита за възможно проникване на китайските компании в ключови сектори.

Американските регулаторни органи заявиха, че са получили няколко съобщения от американското разузнаване за това, че China Telecom може незаконно да получава достъп, да записва и да препредава съобщенията от САЩ. На практика това означава, че китайската компания може да се занимава с шпионаж и друга нежелателна дейност срещу САЩ.

Решението на федералната Комисия по комуникациите на САЩ (FCC) означава, че China Telecom America трябва да прекрати предоставянето на своите услуги на територията на Съединените щати в рамките на следващите 60 дни. Да напомним, че China Telecom е най-голямата китайска телекомуникационна компания, която предоставяше своите услуги на територията на САЩ в продължение на почти 20 години.

Тази новина се разпространи бързо и доведе до рязък спад в акциите на китайските технологични компании, регистрирани в САЩ. Едновременно с това започна масовата разпродажба на техните акции в Хонконг, като в резултат от това индексът Hang Seng слезе с малко над 1% надолу.

В решението на FCC се казва още, че същата проверка на безопасността трябва да бъде приложена и към другите китайски мобилни оператори, предоставящи своите услуги на територията на САЩ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини